Η σημασία της κρητικής διατροφής απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
The importance of the cretan alimentation for the cardiovascular diseases.

View/ Open
Date
2008-2-29TAuthor
Βαρδαβάς, Κωνσταντίνος
Γατίδης, Αποστόλης
Μπροφίδη, Καλλιόπη
Vardavas, Konstantinos
Gatidis, Apostolis
Brofidi, Kalliopi
Metadata
Show full item recordAbstract
Στην παρούσα εργασία ερευνούμε την σχέση μεταξύ της σημερινής κρητικής διατροφής και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε δείγμα πληθυσμού του Δήμου Αρχανών Κρήτης. Η έρευνα αυτή είναι μη χρηματοδοτούμενη και το δείγμα αποτελείται απο σύνολο 228 μόνιμων κατοίκων του Δήμου. Η συλλογή των πληροφοριών πραγματοποιήθηκε τον φθινόπωρο του 2003, μέσω ανώνυμων συνεντεύξεων με ημιδομημένη μορφή. Το δείγμα επιλέχτηκε με την μέθοδο της δειγματοληψίας ευκολίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες των κρητικών έχουν αλλάξει με κύριο αποτέλεσμα την παχυσαρκία και την προδιάθεση για ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης. Η ανάλυση των διατροφικών συνηθειών έδειξε ότι 68% του πληθυσμού παίρνει τουλάχιστον δυο γεύματα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Χαρακτηριστική ένδειξη των επιπτώσεων της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών είναι ότι το 79% των ανδρών και το 55% των γυναικών του δείγματος άνω των 70 ετων έχει υποστεί κάποια καρδιαγγειακή πάθηση. Επίσης, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το 55.6% του ενήλικου δείγματος έχει αυξημένο σωματικό βάρος. Σύμφωνα με την μελέτη μας η παχυσαρκία είναι στενά συνδεδεμένη με τις καρδιαγγειακές παθήσεις με 82.2% των ατόμων που πάσχουν από καρδιακή πάθηση να εμφανίζουν και αυξημένο σωματικο βάρος (Δ.Μ.Σ > 24.9).
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info