Εμφάνιση απλής εγγραφής

Stocks of fatty acids in tissue and risk for breast cancer.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΟικονόμου, Σωτήριοςel
dc.creatorΧρυσού, Μαρίαel
dc.creatorOikonomou, Sotiriosen
dc.creatorChrysou, Mariaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:58:14Z
dc.date.available2016-03-15T12:58:14Z
dc.date.issued2009-06-23T13:19:12Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/1710
dc.description.abstractΟ καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες με μεγάλες διεθνείς κα τοπικές διακυμάνσεις όσο αναφορά τη συχνότητά του. Ο πιθανός ρόλος του διαιτητικού λίπους και των λιπαρών οξέων της διατροφής στον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και έρευνας εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τον Prentice (2000), τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, αν και εκτενή, έχουν αφήσει ανοιχτά ερωτήματα και υποθέσεις που αφορούν τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσληψη διαιτητικού λίπους. Η Κρήτη έχει χαμηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και παράλληλα υψηλή πρόσληψη λιπών, κυρίως ελαιόλαδο, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ευρώπης. Η παρούσα μελέτη ασθενών – μαρτύρων (Case – control) σκοπεύει να διερευνήσει πιλοτικά τη σχέση μεταξύ της σύστασης του υποδόριου ιστού σε λιπαρά οξέα και του κινδύνου για καρκίνο του μαστού στον πληθυσμό της Κρήτης και να εξετάσει τους διαιτητικούς παράγοντες που επιδρούν στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Σε αυτή την πιλοτική μελέτη θα συμμετάσχουν 30 – 40 γυναίκες με πρόσφατη διάγνωση κακοήθειας στο μαστό (ασθενείς) και 30 – 40 γυναίκες με καλοήθεις βλάβες (μάρτυρες). Θα συλλεχθούν δείγματα υποδόριου λίπους από τον γλουτό και τον μαστό και διαιτητικό ιστορικό προκειμένου να εκτιμηθεί η συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη διαιτητικού λίπους και στην σύνθεση του υποδόριου ιστού σε λιπαρά οξέα και τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Η παρούσα μελέτη αναμένεται να βελτιώσει την κατανόηση του μεταβολισμού των λιπών και θα συνεισφέρει σημαντικά στις γνώσεις για τον συσχετισμό των διαιτητικών λιπών με έμφαση στο ελαιόλαδο και τον καρκίνο του μαστού, συμβάλλοντας έτσι και στην κατανόηση του ρόλου της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικήςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Health and Welfare Services (SEYP), Nursing Departmenten
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΑποθέματα λιπαρών οξέων στους ιστούς και κίνδυνος για καρκίνο του μαστού.el
dc.titleStocks of fatty acids in tissue and risk for breast cancer.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΟικονόμου, Σωτήριοςel
heal.creatorNameΧρυσού, Μαρίαel
heal.creatorNameOikonomou, Sotiriosen
heal.creatorNameChrysou, Mariaen
heal.publicationDate2009-06-23T13:19:12Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/1710
heal.abstractΟ καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες με μεγάλες διεθνείς κα τοπικές διακυμάνσεις όσο αναφορά τη συχνότητά του. Ο πιθανός ρόλος του διαιτητικού λίπους και των λιπαρών οξέων της διατροφής στον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και έρευνας εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τον Prentice (2000), τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, αν και εκτενή, έχουν αφήσει ανοιχτά ερωτήματα και υποθέσεις που αφορούν τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσληψη διαιτητικού λίπους. Η Κρήτη έχει χαμηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και παράλληλα υψηλή πρόσληψη λιπών, κυρίως ελαιόλαδο, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ευρώπης. Η παρούσα μελέτη ασθενών – μαρτύρων (Case – control) σκοπεύει να διερευνήσει πιλοτικά τη σχέση μεταξύ της σύστασης του υποδόριου ιστού σε λιπαρά οξέα και του κινδύνου για καρκίνο του μαστού στον πληθυσμό της Κρήτης και να εξετάσει τους διαιτητικούς παράγοντες που επιδρούν στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Σε αυτή την πιλοτική μελέτη θα συμμετάσχουν 30 – 40 γυναίκες με πρόσφατη διάγνωση κακοήθειας στο μαστό (ασθενείς) και 30 – 40 γυναίκες με καλοήθεις βλάβες (μάρτυρες). Θα συλλεχθούν δείγματα υποδόριου λίπους από τον γλουτό και τον μαστό και διαιτητικό ιστορικό προκειμένου να εκτιμηθεί η συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη διαιτητικού λίπους και στην σύνθεση του υποδόριου ιστού σε λιπαρά οξέα και τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Η παρούσα μελέτη αναμένεται να βελτιώσει την κατανόηση του μεταβολισμού των λιπών και θα συνεισφέρει σημαντικά στις γνώσεις για τον συσχετισμό των διαιτητικών λιπών με έμφαση στο ελαιόλαδο και τον καρκίνο του μαστού, συμβάλλοντας έτσι και στην κατανόηση του ρόλου της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικήςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Health and Welfare Services (SEYP), Nursing Departmenten
heal.titleΑποθέματα λιπαρών οξέων στους ιστούς και κίνδυνος για καρκίνο του μαστού.el
heal.titleStocks of fatty acids in tissue and risk for breast cancer.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordκαρκίνος μαστού, λιπαρά οξέα, διατροφή, πρόληψηel
heal.keywordbreast cancer, fatty acids, nutrition, preventionen
heal.advisorNameΔαφέρμου, Μαρίαel
heal.advisorNameDafermou, Mariaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)