Εμφάνιση απλής εγγραφής

Olive oil and mediterranean diet: The effects of high olive oil consuption in the human organism.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠαπαηλιάκη, Ευαγγελίαel
dc.creatorΧειμωνέτου, Μαρίαel
dc.creatorPapailiaki, Evangeliaen
dc.creatorCheimonetou, Mariaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:21:42Z
dc.date.available2016-03-15T12:21:42Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/179
dc.description.abstractΣτη παρούσα ανάλυση δύο διαιτολόγοι πήραν συνεντεύξεις τηλεφωνικά ή με άμεση επαφή από 242 άτομα στη περιοχή Σητείας. Τα διαιτολογικά ιστορικά αφορούσαν τη διατροφή στο σπίτι τις τελευταίες 24 ώρες. Στη προσπάθεια να υπολογιστούν όγκοι και μεγέθη xρησιμοποιήθηκαν "μεζούρες" που χρησιμοποιούνται στη περιοχή. Άτομα με αναπηρίες ή διαταραχές μνήμης αποκλείστηκαν. Ο πληθυσμός ηλικίας από 16 έως 75 ετών διαχωρίστηκε σε τεταρτημόρια ανάλογα με τη κατανάλωση ελαιολάδου. Η κατανάλωση των βασικών τροφών συγκρίθηκε ανάμεσα στα άτομα με χαμηλή και υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου.(Πρώτο και τέταρτο τεταρτημόριο) Συγκρίσεις επίσης έγιναν στα ποσοστά της λαμβανόμενης ενέργειας από λίπη, υδατάνθρακες και μεταλλικά στοιχεία. Στη παρούσα μελέτη άτομα με δίαιτες πλούσιες σε διατροφικά λίπη και ελαιόλαδο είχαν σημαντικά πιο ευνοϊκό προφίλ τροφών. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου (άνω τεταρτημόριο στους πίνακες 1,2,3) λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες από ολικό λίπος (περίπου το 42 % των ολικών θερμίδων). Όμως το ποσοστό των θερμίδων από κορεσμένα λίπη είναι μικρότερο στα άτομα με την υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου και ειδικά στις γυναίκες. Στα άτομα με χαμηλή κατανάλωση ελαιολάδου παρατηρήθηκε μεγαλύτερη πρόσληψη μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών. Άτομα με δίαιτα πλούσια σε διατροφικά λίπη και ελαιόλαδο σε αυτή τη μελέτη δεν είχαν μεγαλύτερη επίπτωση σε παχυσαρκία και διαφορές στο ΒΜΙ ανάλογα με τη λήψη του ελαιολάδου. Aντίθετα άτομα με λιγότερη λήψη διατροφικών λιπών και λιγότερη κατανάλωση ελαιολάδου λάμβαναν υψηλότερες ποσότητες δημητριακών, έτοιμων τροφών, πλήρες γάλα, αλλαντικών, γλυκών και αναψυκτικών. Έτσι η δική μας μελέτη παρουσιάζει πολλά ενδιαφέροντα αποτελέσματα αλλά ένα είναι το πιο σημαντικό:το παρθένο ελαιόλαδο Σητείας, ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στο κόσμο αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της μεσογειακής δίαιτας και την βασική αιτία για ολες τις ξακουστές της δρασεις στην υγεία.el
dc.description.abstractIn the present analysis 2 interviewrs (dietitians) interviewed by phone or direct contact from 242 persons from the Sitia region. The diet histories consisted of diet in their house the last 24 hours. In order to estimate volumes and portions size, the household measures found in the subjects own homes were used.Diet histories for subjects with disabilities or memory defects were carried out. The population aged 16-75 was distributed according to their quartile of olive oil consuption.The consuption of principal food groups was compared between low and high consumers (first and fourth qartile) of olive oil . Comparison also insluded the percentage of energy intake from fat,carbohydrates and minerals. In the present analysis individuals with diets higher indietary fat and olive oil had significantly more favorable food profiles. This study demonstrates that individuals consuming greater quantities of olive oil (upper quartile in our tables 1,2,3) have higher total fat intakes(around 42% of total calories) than those who consumed less olive oil.However the percentage of total calories derived from saturated fats is lower in those persons with higher olive oil consuption,aspecially in women. In the low olive oil consumers greater intakes of minerals were observed,but only for men.This was also true for certain vitamins. Individuals with diets higher in dietary fat and olive oil present in this study had no significant differences in BMI and prevalence of obesity in relation to olive oil intake. In contrast these with lower total dietary fat intakes and more restricted olive oil consuption had higher intakes of cereals,baked foods, full fat milk,sausages,candy,fruit juice and soft drinks. Well, our study demonstrates present many intersting results, but one is the top: extra virgin olive oil of Sitia is one of the finest olive oils in the world is the leading element of mediterranean diet and is the leading contributor of all healthy aspects of that characterizes the mediterranean diet.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΕλαιόλαδο και μεσογειακή διατροφή: Οι επιδράσεις της υψηλής κατανάλωσης ελαιολάδου στον ανθρώπινο οργανισμό.el
dc.titleOlive oil and mediterranean diet: The effects of high olive oil consuption in the human organism.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠαπαηλιάκη, Ευαγγελίαel
heal.creatorNameΧειμωνέτου, Μαρίαel
heal.creatorNamePapailiaki, Evangeliaen
heal.creatorNameCheimonetou, Mariaen
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/179
heal.abstractΣτη παρούσα ανάλυση δύο διαιτολόγοι πήραν συνεντεύξεις τηλεφωνικά ή με άμεση επαφή από 242 άτομα στη περιοχή Σητείας. Τα διαιτολογικά ιστορικά αφορούσαν τη διατροφή στο σπίτι τις τελευταίες 24 ώρες. Στη προσπάθεια να υπολογιστούν όγκοι και μεγέθη xρησιμοποιήθηκαν "μεζούρες" που χρησιμοποιούνται στη περιοχή. Άτομα με αναπηρίες ή διαταραχές μνήμης αποκλείστηκαν. Ο πληθυσμός ηλικίας από 16 έως 75 ετών διαχωρίστηκε σε τεταρτημόρια ανάλογα με τη κατανάλωση ελαιολάδου. Η κατανάλωση των βασικών τροφών συγκρίθηκε ανάμεσα στα άτομα με χαμηλή και υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου.(Πρώτο και τέταρτο τεταρτημόριο) Συγκρίσεις επίσης έγιναν στα ποσοστά της λαμβανόμενης ενέργειας από λίπη, υδατάνθρακες και μεταλλικά στοιχεία. Στη παρούσα μελέτη άτομα με δίαιτες πλούσιες σε διατροφικά λίπη και ελαιόλαδο είχαν σημαντικά πιο ευνοϊκό προφίλ τροφών. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου (άνω τεταρτημόριο στους πίνακες 1,2,3) λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες από ολικό λίπος (περίπου το 42 % των ολικών θερμίδων). Όμως το ποσοστό των θερμίδων από κορεσμένα λίπη είναι μικρότερο στα άτομα με την υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου και ειδικά στις γυναίκες. Στα άτομα με χαμηλή κατανάλωση ελαιολάδου παρατηρήθηκε μεγαλύτερη πρόσληψη μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών. Άτομα με δίαιτα πλούσια σε διατροφικά λίπη και ελαιόλαδο σε αυτή τη μελέτη δεν είχαν μεγαλύτερη επίπτωση σε παχυσαρκία και διαφορές στο ΒΜΙ ανάλογα με τη λήψη του ελαιολάδου. Aντίθετα άτομα με λιγότερη λήψη διατροφικών λιπών και λιγότερη κατανάλωση ελαιολάδου λάμβαναν υψηλότερες ποσότητες δημητριακών, έτοιμων τροφών, πλήρες γάλα, αλλαντικών, γλυκών και αναψυκτικών. Έτσι η δική μας μελέτη παρουσιάζει πολλά ενδιαφέροντα αποτελέσματα αλλά ένα είναι το πιο σημαντικό:το παρθένο ελαιόλαδο Σητείας, ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στο κόσμο αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της μεσογειακής δίαιτας και την βασική αιτία για ολες τις ξακουστές της δρασεις στην υγεία.el
heal.abstractIn the present analysis 2 interviewrs (dietitians) interviewed by phone or direct contact from 242 persons from the Sitia region. The diet histories consisted of diet in their house the last 24 hours. In order to estimate volumes and portions size, the household measures found in the subjects own homes were used.Diet histories for subjects with disabilities or memory defects were carried out. The population aged 16-75 was distributed according to their quartile of olive oil consuption.The consuption of principal food groups was compared between low and high consumers (first and fourth qartile) of olive oil . Comparison also insluded the percentage of energy intake from fat,carbohydrates and minerals. In the present analysis individuals with diets higher indietary fat and olive oil had significantly more favorable food profiles. This study demonstrates that individuals consuming greater quantities of olive oil (upper quartile in our tables 1,2,3) have higher total fat intakes(around 42% of total calories) than those who consumed less olive oil.However the percentage of total calories derived from saturated fats is lower in those persons with higher olive oil consuption,aspecially in women. In the low olive oil consumers greater intakes of minerals were observed,but only for men.This was also true for certain vitamins. Individuals with diets higher in dietary fat and olive oil present in this study had no significant differences in BMI and prevalence of obesity in relation to olive oil intake. In contrast these with lower total dietary fat intakes and more restricted olive oil consuption had higher intakes of cereals,baked foods, full fat milk,sausages,candy,fruit juice and soft drinks. Well, our study demonstrates present many intersting results, but one is the top: extra virgin olive oil of Sitia is one of the finest olive oils in the world is the leading element of mediterranean diet and is the leading contributor of all healthy aspects of that characterizes the mediterranean diet.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΕλαιόλαδο και μεσογειακή διατροφή: Οι επιδράσεις της υψηλής κατανάλωσης ελαιολάδου στον ανθρώπινο οργανισμό.el
heal.titleOlive oil and mediterranean diet: The effects of high olive oil consuption in the human organism.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordελαιόλαδο, μεσογειακή διατροφή, ανθρώπινη διατροφήel
heal.keywordmediterranean diet, olive oil, human nutritionen
heal.advisorNameΠιπιλή, Χρυσούλαel
heal.advisorNamePipili, Chrysoylaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)