Η συμβολή της ψυχολογίας και της διατροφής της γυναίκας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και ένα χρόνο μετά τον τοκετό στο βάρος σώματος του εμβρύου και του νεογνού.
The contribution of psychology and nutrition of women during pregnancy and one year after the birth body weight in fetus and nursing.

View/ Open
Date
2012-02-29Author
Νικολάου, Χρυστάλλα
Κοντολέων, Αλεξάνδρα
Nikolaou, Chrystalla
Kontoleon, Alexandra
Metadata
Show full item recordAbstract
Η εγκυμοσύνη είναι ένα κομμάτι αλληλένδετο τόσο με τη διατροφή όσο και με την ψυχοπαθολογία της γυναίκας. Το άγχος, η κατάθλιψη και τα ψυχοτραυματικά γεγονότα είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της εγκύου. Η γυναίκα σε αυτό το στάδιο βιώνει φοβίες, έμμονες, ιδέες και αναβιώσεις τραυματικών γεγονότων. Ωστόσο διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη κατάθλιψης όπως μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ανεπαρκείς υποστήριξη και η νεαρή ηλικία. Η διατροφή συμβάλλει στις διαταραχές διάθεσης της γυναίκας, θετικά ή αρνητικά, καθώς επίσης επηρεάζει την έκβαση της εγκυμοσύνης και τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρυικού οργανισμού. Το σωματικό βάρος προ εγκυμοσύνης εκφράζει μέσα από το ΔΜΣ προ εγκυμοσύνης, την κατηγορία στην οποία ανήκει η κάθε γυναίκα, οι οποίες χωρίζονται σε ελλιποβαρείς, φυσιολογικές και παχύσαρκες. Με τον ερχομό του νέου μέλους η μητέρα βιώνει αισθήματα ευθύνης και αγωνίας. Συμπτώματα όπως πτώση του θυμικού, ελαττωμένο ενδιαφέρον, διαταραχές ύπνου και όρεξης ή ιδέες αυτοκτονίας συνδέονται με την εξέλιξη Επιλόχειας Κατάθλιψης. Η σοβαρότερη ψυχική διαταραχή είναι η Επιλόχεια Ψύχωση που περιλαμβάνει επεισόδια μανιοκατάθλιψης με μεσοδιαστήματα φυσιολογικής διάθεσης με κίνδυνο τα ατυχήματα, τις αυτοκτονίες και τις βρεφοκτονίες. Όλα όσα προαναφέρθηκαν μπορούν να βελτιωθούν με τη διατροφική παρέμβαση. Συγκεκριμένα πρόσληψη φολικού οξέος, τα ω3 λιπαρά οξέα, η θειαμίνη, το σελήνιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη C και η βιταμίνη B12 βρέθηκε ότι βελτιώνουν τις διαταραχές διάθεσης. Εν κατακλείδι, η λεχώνα καλείται να αναπληρώσει τις δικές της ανάγκες, διαφυλάσσοντας την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος που θα απαιτείται για το θηλασμό, ο οποίος είναι μια ευεργετική κατάσταση τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό που αλληλοσχετίζεται με την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνει η ίδια στο καθημερινό διαιτολόγιο. Pregnancy is a case intertwined with both diet and the psychopathology of women. Stress, Depression and Traumatic events are marked symptoms of pregnant women. The woman at this stage experiencing phobias, obsessions, ideas and revivals of traumatic events. However, several factors contribute to the development of depression as an unwanted pregnancy, inadequate support and the young age. Diet to mood disorders in women, positively or negatively, and also affects the outcome of pregnancy and normal development of the infant. Body weight before pregnancy is through the BMI category in which each woman belongs, which are divided into underweight, normal and obese. When a new member of the family comes, the mother feels anxiety and responsibility. Symptoms such as bad mood, low interest, lack of sleep and appetite and suicidal ideation associated with the development of postpartum depression. The severe mental disorder is Postpartum Psychosis which includes manic episodes with periods of normal mood at the risk of accidents, suicides and infanticides. All the above can be improved with dietary intervention.Specifically intake of folic acid, the omega-3 fatty acids, thiamine, selenium, iron, vitamin C and vitamin B12 was found to improve mood disorders. In conclusion, the mother is asked to fill its own needs, while preserving the quality and quantity of milk will be required for breastfeeding, which is a beneficial situation for both the mother and the infant who interrelate with adequate intake of nutrients components that hires itself in the daily diet.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info