Εμφάνιση απλής εγγραφής

Alimentary registration and intervention in thirty patients with Colorectal cancer.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚελαϊδίτη, Ειρήνηel
dc.creatorΤουμπή, Μαρίαel
dc.creatorKelaiditi, Eirinien
dc.creatorToumpi, Mariaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:18:11Z
dc.date.available2016-03-15T12:18:11Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/35
dc.description.abstractΗ διπλωματική μελέτη επικεντρώνεται στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που προσβάλλονται από νεοπλασίες του παχέος εντέρου. Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια και αξιολόγησης των συνηθειών αυτών και διατροφικής παρέμβασης, με αξιοποίηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας. Μέρος της εκπόνησης της μελέτης, αποτελεί όχι μόνο η βιβλιογραφική ανασκόπηση αλλά και το συνημμένο ερωτηματολόγιο (με τη μέθοδο των ερωταπαντήσεων σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από νεοπλασίες του παχέος εντέρου). Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί ότι τα ερωτηματολόγια, αναφέρονται στις διατροφικές συνήθειες των ασθενών, πριν την εμφάνιση της νόσου. Σκοπός των παραπάνω είναι η εξαγωγή αποτελεσμάτων, τα οποία τα επεξεργαζόμαστε με τη βοήθεια του στατιστικού προγράμματος SPSS. Τα αποτελέσματα της καταγραφής, αναμένεται να δείξουν την σημασία των διατροφικών συνηθειών στο πρόβλημα. Συμπερασματικά, αναφέρουμε ότι οι σωστές διαιτητικές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του επιπολασμού του ΚΠΕ σε έναν πληθυσμό. Επιπροσθέτως, η δημοφιλής άποψη ότι ο ΚΠΕ είναι ανίατη νόσος και ότι η χειρουργική επέμβαση οδηγεί σε χαμηλή ποιότητα ζωής λόγω της κολοστομίας, πρέπει να αποδοκιμάζεται. Η ενδοσκοπική αφαίρεση των αδενωματωδών πολυπόδων, η στενή παρακολούθηση των ομάδων υψηλού κινδύνου, καθώς και η κατάλληλη παρακολούθηση των ασθενών με σχετικό κίνδυνο μπορεί να συμβάλει σε μείωση της θνητότητας από ΚΠΕ. Σημαντικότερο, βέβαια όλων, είναι το γεγονός ότι η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τη θνησιμότητα από ΚΠΕ στη χώρα μας. Από τη μελέτη μας τα κυριότερα ευρήματα (στο δείγμα που αναλύσαμε) είναι: Οι διατροφικές συνήθειες και η άσκηση μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου, ενώ άλλοι ιδιαίτερα βλαπτικοί παράγοντες, όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο δεν φαίνεται να συσχετίζονται αναγκαστικά. Οι περισσότεροι ασθενείς που μελετήσαμε εμφάνισαν ΚΠΕ σε μεγάλη σχετικά ηλικία, άρα μάλλον σαν αποτέλεσμα βιολογικής φθοράς. Η εμφάνιση του ΚΠΕ σε νέους (π.χ. 30 ετών) μάλλον συσχετίζεται με γενετική προδιάθεση, χρόνια απορρύθμιση του πεπτικού (π.χ. δυσκοιλιότητα) και κακή διατροφή (π.χ. μη κατανάλωση φρούτων-λαχανικών).el
dc.description.abstractColorectal cancer is one of the major causes of death from cancer all over the world. In Greece, it's fourth among causes of death from cancer. The prevention of colorectal cancer involves two steps: primary and secondary prevention. In primary prevention, attempts are made to avoid new cases of colorectal cancer and in secondary prevention the aim is to eliminate the premalignant lesions and to make an early diagnosis of colorectal cancer at a surgically curable stage. In primary prevention the genetic factors which cause colorectal cancer are examined, such as mutant genes in the familial syndromes of adenomatous polyposis or non-polypoid colorectal cancer. In addition, recommendations are made for improvement of dietary habits (reduction of consumption of animal fat, red meat and alcohol, and increase of consumption of dietary fiber, prebiotics, fruits, vegetables, calcium and olive oil); management of obesity and elimination of smoking and exposure to asbestos. In secondary prevention all persons at high risk should be tested appropriately (i.e. adults over 50 years without a family history of colorectal cancer or any other risk factor). In the future, genetic testing for mutant genes may further contribute to the reduction of the mortality rate in those familial hereditary syndromes which cause colorectal cancer. In this specific study we carried out we observed the following: Nutritional habits and exercise can possibly influence the appearance and evolution of the disease, while other, generally very dangerous factors (as alcohol and smoking) do not seem to be necessarily involved. Most of the patients we were able to monitor developed colon cancer in the third age, thus we can conclude it was an effect of biological deterioration of the cells. The appearance of the disease in younger persons (i.e. 30 years old) is possibly correlated with genetic factors, abnormal physiological function of the gastrointestinal tract (concerning i.e. irritable bowel syndrome, colitis, low rate of stool passing etc) and bad nutrition (low consumption of fruits and vegetables).en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφική καταγραφή και παρέμβαση σε τριάντα ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου.el
dc.titleAlimentary registration and intervention in thirty patients with Colorectal cancer.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚελαϊδίτη, Ειρήνηel
heal.creatorNameΤουμπή, Μαρίαel
heal.creatorNameKelaiditi, Eirinien
heal.creatorNameToumpi, Mariaen
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/35
heal.abstractΗ διπλωματική μελέτη επικεντρώνεται στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που προσβάλλονται από νεοπλασίες του παχέος εντέρου. Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια και αξιολόγησης των συνηθειών αυτών και διατροφικής παρέμβασης, με αξιοποίηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας. Μέρος της εκπόνησης της μελέτης, αποτελεί όχι μόνο η βιβλιογραφική ανασκόπηση αλλά και το συνημμένο ερωτηματολόγιο (με τη μέθοδο των ερωταπαντήσεων σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από νεοπλασίες του παχέος εντέρου). Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί ότι τα ερωτηματολόγια, αναφέρονται στις διατροφικές συνήθειες των ασθενών, πριν την εμφάνιση της νόσου. Σκοπός των παραπάνω είναι η εξαγωγή αποτελεσμάτων, τα οποία τα επεξεργαζόμαστε με τη βοήθεια του στατιστικού προγράμματος SPSS. Τα αποτελέσματα της καταγραφής, αναμένεται να δείξουν την σημασία των διατροφικών συνηθειών στο πρόβλημα. Συμπερασματικά, αναφέρουμε ότι οι σωστές διαιτητικές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του επιπολασμού του ΚΠΕ σε έναν πληθυσμό. Επιπροσθέτως, η δημοφιλής άποψη ότι ο ΚΠΕ είναι ανίατη νόσος και ότι η χειρουργική επέμβαση οδηγεί σε χαμηλή ποιότητα ζωής λόγω της κολοστομίας, πρέπει να αποδοκιμάζεται. Η ενδοσκοπική αφαίρεση των αδενωματωδών πολυπόδων, η στενή παρακολούθηση των ομάδων υψηλού κινδύνου, καθώς και η κατάλληλη παρακολούθηση των ασθενών με σχετικό κίνδυνο μπορεί να συμβάλει σε μείωση της θνητότητας από ΚΠΕ. Σημαντικότερο, βέβαια όλων, είναι το γεγονός ότι η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τη θνησιμότητα από ΚΠΕ στη χώρα μας. Από τη μελέτη μας τα κυριότερα ευρήματα (στο δείγμα που αναλύσαμε) είναι: Οι διατροφικές συνήθειες και η άσκηση μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου, ενώ άλλοι ιδιαίτερα βλαπτικοί παράγοντες, όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο δεν φαίνεται να συσχετίζονται αναγκαστικά. Οι περισσότεροι ασθενείς που μελετήσαμε εμφάνισαν ΚΠΕ σε μεγάλη σχετικά ηλικία, άρα μάλλον σαν αποτέλεσμα βιολογικής φθοράς. Η εμφάνιση του ΚΠΕ σε νέους (π.χ. 30 ετών) μάλλον συσχετίζεται με γενετική προδιάθεση, χρόνια απορρύθμιση του πεπτικού (π.χ. δυσκοιλιότητα) και κακή διατροφή (π.χ. μη κατανάλωση φρούτων-λαχανικών).el
heal.abstractColorectal cancer is one of the major causes of death from cancer all over the world. In Greece, it's fourth among causes of death from cancer. The prevention of colorectal cancer involves two steps: primary and secondary prevention. In primary prevention, attempts are made to avoid new cases of colorectal cancer and in secondary prevention the aim is to eliminate the premalignant lesions and to make an early diagnosis of colorectal cancer at a surgically curable stage. In primary prevention the genetic factors which cause colorectal cancer are examined, such as mutant genes in the familial syndromes of adenomatous polyposis or non-polypoid colorectal cancer. In addition, recommendations are made for improvement of dietary habits (reduction of consumption of animal fat, red meat and alcohol, and increase of consumption of dietary fiber, prebiotics, fruits, vegetables, calcium and olive oil); management of obesity and elimination of smoking and exposure to asbestos. In secondary prevention all persons at high risk should be tested appropriately (i.e. adults over 50 years without a family history of colorectal cancer or any other risk factor). In the future, genetic testing for mutant genes may further contribute to the reduction of the mortality rate in those familial hereditary syndromes which cause colorectal cancer. In this specific study we carried out we observed the following: Nutritional habits and exercise can possibly influence the appearance and evolution of the disease, while other, generally very dangerous factors (as alcohol and smoking) do not seem to be necessarily involved. Most of the patients we were able to monitor developed colon cancer in the third age, thus we can conclude it was an effect of biological deterioration of the cells. The appearance of the disease in younger persons (i.e. 30 years old) is possibly correlated with genetic factors, abnormal physiological function of the gastrointestinal tract (concerning i.e. irritable bowel syndrome, colitis, low rate of stool passing etc) and bad nutrition (low consumption of fruits and vegetables).en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφική καταγραφή και παρέμβαση σε τριάντα ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου.el
heal.titleAlimentary registration and intervention in thirty patients with Colorectal cancer.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφική καταγραφή, καρκίνος παχέος εντέρουel
heal.keywordnutritional registration, colorectal canceren
heal.advisorNameΦραγκιαδάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameFragkiadakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)