Show simple item record

Nutritional evalution of the weekly diets in the nurseries in the prefectures of Lasithi and Heraklion, Crete.

Dublin Core metadata

dc.creatorΑποστόλου, Αλεξάνδραel
dc.creatorApostolou, Alexandraen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:18:42Z
dc.date.available2016-03-15T12:18:42Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/57
dc.description.abstractΤο κεφάλαιο της διατροφής αποτελεί αντικείμενο πολύ μεγάλου επιστημονικού αλλά και πρακτικού ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφές ότι η υγεία μας, η υγεία των ενηλίκων, εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από την σωστή διατροφή κατά την βρεφονηπιακή και παιδική ηλικία.(9) Είναι επομένως πολύ σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά μας μία σωστή, ισορροπημένη διατροφή ώστε να τους εξασφαλίσουμε την βέλτιστη ανάπτυξη και υγιείς βάσεις για την ενήλικη ζωή τους. Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η αξιολόγηση των εβδομαδιαίων διατροφικών σιτηρεσίων που προσφέρουν στα παιδιά οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου Κρήτης ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο τα παιδιά λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά στις κατάλληλες ποσότητες. Η έρευνα ξεκίνησε με την συλλογή των σιτηρεσίων από εννέα παιδικούς σταθμούς του νομού Λασιθίου και δεκαεννέα του νομού Ηρακλείου και ακολούθησε ανάλυση αυτών με το πρόγραμμα "Science Technologies Diet 200A". Στη συνέχεια, αφού βγάλαμε τον μέσο όρο των θρεπτικών συστατικών από τα εβδομαδιαία διαιτολόγια για κάθε έναν από τους παιδικούς σταθμούς, ακολούθησε η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων που προέκυψαν, η οποία έγινε με το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών "Excel". Τα αποτελέσματα είναι: Μόνο δύο παιδικοί σταθμοί του νομού Λασιθίου και ένας του νομού Ηρακλείου προσφέρουν όλα τα γεύματα που προτείνονται στα παιδιά, Στην πλειοψηφία των παιδικών σταθμών το ποσοστό των λιπών που προσλαμβάνουν τα παιδιά είναι ιδιαίτερα υψηλό ενώ το ποσοστό των πρωτεϊνών με τα βίας φτάνει το 15% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων, Το ποσοστό των κορεσμένων λιπαρών οξέων, στην πλειοψηφία των παιδικών σταθμών, είναι αρκετά υψηλό ξεπερνώντας τα φυσιολογικά όρια ενώ το ποσοστό των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων δεν καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών, Οι ανάγκες των παιδιών σε λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες καλύπτονται εκτός από την βιταμίνης D, της οποίας τα ποσά είναι πολύ μικρότερα από τα προτεινόμενα, Τέλος, οι ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και ψευδαργύρου δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των παιδιών στην πλειοψηφία των παιδικών σταθμών. Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι τα σιτηρέσια που προσφέρονται στα παιδιά από τους υπεύθυνους των παιδικών σταθμών πρέπει να συντάσσονται με περισσότερη προσοχή και σε καμία περίπτωση από τους ίδιους. Η σύνταξη των σιτηρεσίων πρέπει να γίνετε από τους ειδικούς (παιδίατροι, διαιτολόγοι) που συνεργάζονται με τους παιδικούς σταθμούς ώστε να μην παρουσιάζονται ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στις διατροφές των παιδιών που τα έχουν τόσο πολύ ανάγκη.el
dc.description.abstractNutrition has always been the object of great scientific and practical interest. In recent years, it has been made clear that our health as adults depends greatly on the right nutrition during the infancy and childhood stages. It is therefore of great importance to offer our children a properly balanced diet in order to ensure maximum growth and a healthy basis for their adult life. The purpose of this research is the evaluation of the weekly diets offered to children in private nurseries in the prefectures of Lasithi and Heraklion, on the island of Crete, and to establish the degree that children receive all the necessary nutrients in the right quantities. The research began with the collection of diets from nine nurseries in the prefecture of Lasithi and nineteen in the one of Heraklion. This collection was followed by their analysis using the program "Science Technologies Diet 200 A". After having discovered the average of the nutrients available to the children from their weekly diets at each one of the day nurseries, a static compilation of the results was made with the use of the computer program "Excel". The results are the following: Only two nurseries in the prefecture of Lasithi and one in the one of Heraklion provide all the necessary meals suggested for children, In the majority of nurseries the percentage of fat consumed by children is particularly high while the percentage of protein scarcely reaches 15% of their calorie intake, The percentage of saturated fats in the majority of the nurseries is quit high as it exceeds the normal limits while the percentage of polyunsaturated fats does not cover the children's needs, The children's needs in fat-soluble and water soluble vitamins are covered, with the exception of vitamin D where the percentage is much lower than the amount required, Finally, the amounts of calcium, phosphorus, iron and zinc do not cover the children s needs in most cases. The conclusion drawn from the research shows that the diets offered to children in nurseries should be made out more carefully and in no way by the people responsible of the nurseries themselves. The composition of the nutrition should be made out by specialists (pediatricians, dieticians) who will cooperate with the nurseries so that there is no lack of the necessary nutrients which are so valuable to the children's development.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφική αξιολόγηση των εβδομαδιαίων σιτηρεσιών στους νηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου Κρήτης.el
dc.titleNutritional evalution of the weekly diets in the nurseries in the prefectures of Lasithi and Heraklion, Crete.en

healMeta

heal.creatorNameΑποστόλου, Αλεξάνδραel
heal.creatorNameApostolou, Alexandraen
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/57
heal.abstractΤο κεφάλαιο της διατροφής αποτελεί αντικείμενο πολύ μεγάλου επιστημονικού αλλά και πρακτικού ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφές ότι η υγεία μας, η υγεία των ενηλίκων, εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από την σωστή διατροφή κατά την βρεφονηπιακή και παιδική ηλικία.(9) Είναι επομένως πολύ σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά μας μία σωστή, ισορροπημένη διατροφή ώστε να τους εξασφαλίσουμε την βέλτιστη ανάπτυξη και υγιείς βάσεις για την ενήλικη ζωή τους. Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η αξιολόγηση των εβδομαδιαίων διατροφικών σιτηρεσίων που προσφέρουν στα παιδιά οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου Κρήτης ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο τα παιδιά λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά στις κατάλληλες ποσότητες. Η έρευνα ξεκίνησε με την συλλογή των σιτηρεσίων από εννέα παιδικούς σταθμούς του νομού Λασιθίου και δεκαεννέα του νομού Ηρακλείου και ακολούθησε ανάλυση αυτών με το πρόγραμμα "Science Technologies Diet 200A". Στη συνέχεια, αφού βγάλαμε τον μέσο όρο των θρεπτικών συστατικών από τα εβδομαδιαία διαιτολόγια για κάθε έναν από τους παιδικούς σταθμούς, ακολούθησε η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων που προέκυψαν, η οποία έγινε με το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών "Excel". Τα αποτελέσματα είναι: Μόνο δύο παιδικοί σταθμοί του νομού Λασιθίου και ένας του νομού Ηρακλείου προσφέρουν όλα τα γεύματα που προτείνονται στα παιδιά, Στην πλειοψηφία των παιδικών σταθμών το ποσοστό των λιπών που προσλαμβάνουν τα παιδιά είναι ιδιαίτερα υψηλό ενώ το ποσοστό των πρωτεϊνών με τα βίας φτάνει το 15% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων, Το ποσοστό των κορεσμένων λιπαρών οξέων, στην πλειοψηφία των παιδικών σταθμών, είναι αρκετά υψηλό ξεπερνώντας τα φυσιολογικά όρια ενώ το ποσοστό των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων δεν καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών, Οι ανάγκες των παιδιών σε λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες καλύπτονται εκτός από την βιταμίνης D, της οποίας τα ποσά είναι πολύ μικρότερα από τα προτεινόμενα, Τέλος, οι ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και ψευδαργύρου δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των παιδιών στην πλειοψηφία των παιδικών σταθμών. Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι τα σιτηρέσια που προσφέρονται στα παιδιά από τους υπεύθυνους των παιδικών σταθμών πρέπει να συντάσσονται με περισσότερη προσοχή και σε καμία περίπτωση από τους ίδιους. Η σύνταξη των σιτηρεσίων πρέπει να γίνετε από τους ειδικούς (παιδίατροι, διαιτολόγοι) που συνεργάζονται με τους παιδικούς σταθμούς ώστε να μην παρουσιάζονται ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στις διατροφές των παιδιών που τα έχουν τόσο πολύ ανάγκη.el
heal.abstractNutrition has always been the object of great scientific and practical interest. In recent years, it has been made clear that our health as adults depends greatly on the right nutrition during the infancy and childhood stages. It is therefore of great importance to offer our children a properly balanced diet in order to ensure maximum growth and a healthy basis for their adult life. The purpose of this research is the evaluation of the weekly diets offered to children in private nurseries in the prefectures of Lasithi and Heraklion, on the island of Crete, and to establish the degree that children receive all the necessary nutrients in the right quantities. The research began with the collection of diets from nine nurseries in the prefecture of Lasithi and nineteen in the one of Heraklion. This collection was followed by their analysis using the program "Science Technologies Diet 200 A". After having discovered the average of the nutrients available to the children from their weekly diets at each one of the day nurseries, a static compilation of the results was made with the use of the computer program "Excel". The results are the following: Only two nurseries in the prefecture of Lasithi and one in the one of Heraklion provide all the necessary meals suggested for children, In the majority of nurseries the percentage of fat consumed by children is particularly high while the percentage of protein scarcely reaches 15% of their calorie intake, The percentage of saturated fats in the majority of the nurseries is quit high as it exceeds the normal limits while the percentage of polyunsaturated fats does not cover the children's needs, The children's needs in fat-soluble and water soluble vitamins are covered, with the exception of vitamin D where the percentage is much lower than the amount required, Finally, the amounts of calcium, phosphorus, iron and zinc do not cover the children s needs in most cases. The conclusion drawn from the research shows that the diets offered to children in nurseries should be made out more carefully and in no way by the people responsible of the nurseries themselves. The composition of the nutrition should be made out by specialists (pediatricians, dieticians) who will cooperate with the nurseries so that there is no lack of the necessary nutrients which are so valuable to the children's development.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφική αξιολόγηση των εβδομαδιαίων σιτηρεσιών στους νηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου Κρήτης.el
heal.titleNutritional evalution of the weekly diets in the nurseries in the prefectures of Lasithi and Heraklion, Crete.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφή, παιδικός σταθμός, διατροφική αξιολόγηση παιδιών, ανάλυση σιτηρεσίωνel
heal.keywordnutrition, nursery, nutritional evaluation of children, diet analysisen
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)