Η επίδραση του αραιώματος στα χαρακτηριστικά καρπού των βρώσιμων ποικιλιών ελιάς Καλαμών και Μαντζανίλα.
The effect of thinning on fruit characteristics of edible varieties of Mantzanila and Kalamata olives.
View/ Open
Date
2012-05-16Author
Σεντουκά, Αντιγόνη
Sentouka, Antigoni
Metadata
Show full item recordAbstract
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνήσουμε την επίδραση που έχει το αραίωμα των καρπών ανάλογα με την εποχή που θα γίνει στο μέγεθος των καρπών και στα βασικά χαρακτηριστικά του καρπού των ποικιλιών Καλαμών και Μαντζανίλα. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήσαμε 40 ομάδες βλαστών από την κάθε ποικιλία και από την νότια πλευρά του δέντρου. Στην συνέχεια ακολούθησε καταγραφή του αριθμού των καρπών ανά ομάδα βλαστών. Το αραίωμα πραγματοποιήθηκε σε 3 διαδοχικές περιόδους: το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, Ιουλίου και Αύγουστου, και σε 10 ομάδες βλαστών την κάθε φορά. Στην κάθε επέμβαση αφαιρέσαμε ομοιόμορφα το 50% των καρπών. Η συγκομιδή των καρπών έγινε των Οκτώβριο οπότε και κάναμε τις μετρήσεις που αφορούσαν το μέγεθος των καρπών, το σχήμα, το βάρος και την περιεκτικότητα τους σε υγρασία και λάδι. Παράλληλα έγιναν και μετρήσεις σε καρπούς χωρίς επέμβαση και των δύο ποικιλιών ώστε να δούμε την φυσιολογική ωρίμανση του καρπού σε σχέση με τους καρπούς που είχαν υποστεί αραίωμα. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των μετρήσεων στα χαρακτηριστικά του καρπού που στην πλειοψηφία τους υποδεικνύουν μη σημαντική επίδραση του αραιώματος συμπεραίνουμε ότι αυστηρότερο αραίωμα καρπών ίσως ήταν πιο αποτελεσματικό στην αύξηση του μεγέθους του καρπού και στην ταξινόμησή του σε υψηλότερη κατηγορία ποιότητας αυξάνοντας έτσι και την προσδοκώμενη τιμή διάθεσης του τελικού προϊόντος.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info