Επίδραση του χρόνου εφαρμογής του πράσινου τρύγου, στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών της ποικιλίας κοτσιφάλι (v.vinifera l.).
Effect of time of application of green harvesting, the quantitative and qualitative characteristics of the grape variety Kotsifali (v.vinifera l.).
View/ Open
Date
2012-01-16Author
Κολιοραδάκης, Μιχάλης
Kolioradakis, Michalis
Metadata
Show full item recordAbstract
Στα πλαίσια της διερεύνησης των επιδράσεων εφαρμοζόμενων καλλιεργητικών τεχνικών στο αμπελοοινικό δυναμικό της κρητικής ερυθρής ποικιλίας οινοποίησης Κοτσιφάλι, διερευνήθηκε κατά το έτος 2008, σε αμπελώνα της περιοχής Αρχανών Ηρακλείου, η επίδραση του χρόνου εφαρμογής του πράσινου τρύγου (αραίωμα σταφυλιών), στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών της. Ειδικότερα, εφαρμόστηκαν δύο χειρισμοί πράσινου τρύγου: κατά την καρπόδεση και κατά τον περκασμό. Σε κάθε περίπτωση διατηρούνταν μόνο ένα σταφύλι ανά καρποφόρο βλαστό. Ο πράσινος ή πρώιμος τρύγος είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους των ραγών και κατά συνέπεια των σταφυλιών. Μάλιστα η αύξηση ήταν τόσο εντονότερη όσο πιο πρώιμη ήταν η εφαρμογή του. Επίσης, η πρώιμη εφαρμογή του είχε ακόμα εντονότερες επιδράσεις στην ωρίμανση της σάρκας, και συγκεκριμένα ταχύτερη αύξηση της συγκέντρωσης των σακχάρων και του pH του γλεύκους, και μείωση της ολικής οξύτητάς του. Τέλος, ο πράσινος τρύγος είχε σημαντική επίδραση και στην ωρίμανση των φλοιών. Οι συγκεντρώσεις των ανθοκυανών, των τανινών, καθώς και των ολικών φαινολών, αυξήθηκαν σημαντικά. Όμως, στην περίπτωση αυτή, στατιστικά μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθοκυανών και τανινών σημειώθηκε στα σταφύλια των πειραματικών τεμαχίων που δέχθηκαν την όψιμη εφαρμογή του πράσινου τρύγου (στον περκασμό).
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info