Εμφάνιση απλής εγγραφής

The effect of the girdling in two varieties avocado.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΞερουδάκη, Ευαγγελίαel
dc.creatorXeroudaki, Evangeliaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:32:58Z
dc.date.available2016-03-15T12:32:58Z
dc.date.issued2008-07-11T12:03:48Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/698
dc.description.abstractΤο Αβοκάντο (Persea Americana) της οικογένειας Lauraceae (Δαφνωδών) (Crane) είναι ιθαγενές των τροπικών περιοχών του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, περιοχές από όπου προέρχονται οι κυριότερες εμπορικές ποικιλίες όπως η Hass και η Fuerte. Το δέντρο, όπου φαίνεται να είναι γνωστό αρκετά παλιά στην Κεντρική και Νότια Αμερική, διαδόθηκε στην Ισπανία το 1601, στην Τζαμάικα το 1650 και στην Ασία το 1850. Σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις τροπικές και υποτροπικές χώρες του κόσμου (Morton, 1987). Το αβοκάντο θεωρείται το πιο προικισμένο είδος διατροφής, από όσα προσφέρει έτοιμα η φύση. Ο καρπός του περιέχει 3–30% λάδι (Κουτσαυτάκης και Λιονάκης, 1985), σύστασης όμοιας με εκείνης του ελαιολάδου, πρωτεΐνες 2-3%, υδατάνθρακες 0,5-2%, λιπαρά ακόρεστα (δηλαδή χοληστερίνη 0), τέφρα 1,2-1,5%, βιταμίνες (κυρίως A, B και C) και ανά 100γρ. καρπού 207 θερμίδες. Για το λόγο αυτό, η παγκόσμια παραγωγή έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ η κατανάλωση στην Ευρώπη συνεχώς αυξάνεται σε πολλές χώρες και ειδικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη χώρα μας σημαντική προσπάθεια για τη διάδοση της καλλιέργειας του αβοκάντο άρχισε από το 1970. Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 4.000 στρέμματα στη Νότια Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη, όπου από αυτά τα 4.000 στρέμματα τα 3.500 περίπου βρίσκονται στα Χανιά (Λιονάκης, 2000). Λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στη διάθεσή τους οι παραδοσιακές καλλιέργειες, η καλλιέργεια του αβοκάντο παρουσιάζει αξιόλογο οικονομικό ενδιαφέρον. Επιπλέον, η εξαιρετική ποιότητα των Κρητικών Αβοκάντο στην Ευρωπαϊκή αγορά καθώς και η πλεονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας από πλευράς απόστασης τους από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με άλλες χώρες που εξάγουν αβοκάντο στις ίδιες αγορές (όπως Νότια Αφρική, Κένυα, Ισραήλ, Μεξικό κ.α.), καθιστούν σημαντική την καλλιέργεια του αβοκάντο στην Ελλάδα.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΗ επίδραση της χαραγής σε δύο ποικιλίες αβοκάντο.el
dc.titleThe effect of the girdling in two varieties avocado.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΞερουδάκη, Ευαγγελίαel
heal.creatorNameXeroudaki, Evangeliaen
heal.publicationDate2008-07-11T12:03:48Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/698
heal.abstractΤο Αβοκάντο (Persea Americana) της οικογένειας Lauraceae (Δαφνωδών) (Crane) είναι ιθαγενές των τροπικών περιοχών του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, περιοχές από όπου προέρχονται οι κυριότερες εμπορικές ποικιλίες όπως η Hass και η Fuerte. Το δέντρο, όπου φαίνεται να είναι γνωστό αρκετά παλιά στην Κεντρική και Νότια Αμερική, διαδόθηκε στην Ισπανία το 1601, στην Τζαμάικα το 1650 και στην Ασία το 1850. Σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις τροπικές και υποτροπικές χώρες του κόσμου (Morton, 1987). Το αβοκάντο θεωρείται το πιο προικισμένο είδος διατροφής, από όσα προσφέρει έτοιμα η φύση. Ο καρπός του περιέχει 3–30% λάδι (Κουτσαυτάκης και Λιονάκης, 1985), σύστασης όμοιας με εκείνης του ελαιολάδου, πρωτεΐνες 2-3%, υδατάνθρακες 0,5-2%, λιπαρά ακόρεστα (δηλαδή χοληστερίνη 0), τέφρα 1,2-1,5%, βιταμίνες (κυρίως A, B και C) και ανά 100γρ. καρπού 207 θερμίδες. Για το λόγο αυτό, η παγκόσμια παραγωγή έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ η κατανάλωση στην Ευρώπη συνεχώς αυξάνεται σε πολλές χώρες και ειδικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη χώρα μας σημαντική προσπάθεια για τη διάδοση της καλλιέργειας του αβοκάντο άρχισε από το 1970. Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 4.000 στρέμματα στη Νότια Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη, όπου από αυτά τα 4.000 στρέμματα τα 3.500 περίπου βρίσκονται στα Χανιά (Λιονάκης, 2000). Λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στη διάθεσή τους οι παραδοσιακές καλλιέργειες, η καλλιέργεια του αβοκάντο παρουσιάζει αξιόλογο οικονομικό ενδιαφέρον. Επιπλέον, η εξαιρετική ποιότητα των Κρητικών Αβοκάντο στην Ευρωπαϊκή αγορά καθώς και η πλεονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας από πλευράς απόστασης τους από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με άλλες χώρες που εξάγουν αβοκάντο στις ίδιες αγορές (όπως Νότια Αφρική, Κένυα, Ισραήλ, Μεξικό κ.α.), καθιστούν σημαντική την καλλιέργεια του αβοκάντο στην Ελλάδα.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΗ επίδραση της χαραγής σε δύο ποικιλίες αβοκάντο.el
heal.titleThe effect of the girdling in two varieties avocado.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordχαραγή, αβοκάντο, φυτοπροστασίαel
heal.keywordavocado, plant protection, girdllingen
heal.advisorNameΛιονάκης, Σπυρίδωνel
heal.advisorNameLionakis, Spyridonen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)