Σύστημα διαχείρησης της ασφάλειας των τροφίμων - ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (HACCP).
Management system of food safety - hazard analysis and critical control points in the hotel business (HACCP).
Abstract
Είναι γνωστό ότι οι διεθνείς οργανισμοί, που ασχολούνται με τα τρόφιμα εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα αυτοελέγχου και διασφάλισης της υγιεινής των τροφίμων που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά προ 30 ετών στην διαχείριση των τροφίμων των αστροναυτών. Όπως το αρχικό πρόγραμμα έτσι και το σημερινό, σκοπεύει στην αποτροπή των κινδύνων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δηλητηριάσεις και τροφιμογενή νοσήματα, χρησιμοποιώντας διάφορες επιστημονικές μεθόδους ελέγχου και εγκαθιστώντας διάφορα συστήματα αυτοελέγχου, σε όλη την γραμμή παραγωγής των τροφίμων, από την ακατέργαστη πρώτη ύλη, μέχρι το τελικό προϊόν. Το νέο πρόγραμμα στο οποίο αναφερόμαστε είναι γνωστό με την ονομασία HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) που σημαίνει Ανάλυση Κινδύνων και Έλεγχος Ευαίσθητων Σημείων. Οι αρχές του συστήματος αυτού, ήδη εφαρμόζονται στην προηγμένη διεθνή βιομηχανία τροφίμων και από τον Ιούλιο 2002 η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική και στη χώρα μας, βάσει του κανονισμού 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην χώρα μας ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων - ΕΦΕΤ, ήδη ελέγχει τις επιχειρήσεις τροφίμων για την εφαρμογή κανόνων αυτοελέγχου που να διασφαλίζουν την Υγιεινή των τροφίμων. Ενώ οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων ήδη λειτουργούν βάσει τους κανόνες HACCP.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info