Αλληλεπίδραση της γενετικής ανθεκτικότητας στο ωίδιο του αγγουριού και της εφαρμογής υπερπαράσιτων (μυκήτων) και χαρπίνης για την συνδυασμένη αντιμετώπιση της ασθένειας.
Interaction of genetic resistance to cucumber powdery mildew and applying fungus and harpin for the combined treatment of the disease.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2009-03-09Συγγραφέας
Κεντριστάκη, Μαρία
Νύκταρη, Καλλιόπη
Kentristaki, Maria
Nyktari, Kalliopi
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία ασχοληθήκαμε με την ασθένεια του ωιδίου στα κολοκυνθοειδή και συγκεκριμένα στο αγγούρι Cucumis sativus. Το κίνητρο αυτού του πειράματος είναι η μείωση της χρήσης μυκητοκτόνων μυκητοκτόνων στις καλλιέργειες μια και είναι ο μόνος σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης των ασθενειών. Με την εφαρμογή μυκήτων που μπορούν να ανταγωνιστούν την ασθένεια θα υπάρξει λιγότερο κόστος εισρροών, μειωμένη μόλυνση και ιδανικότερες συνθήκες παραγωγής για τους καλλιεργητές. Επιπλέον δεν επιβαρύνεται η υγεία τους αλλά κυρίως η υγεία των καταναλωτών. Σκοπός του πειράματος αυτού ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των βιολογικών παραγόντων Acremonium alternatum και Fusarium sp (με τη μορφή ζωντανών και νεκρών σπορίων) και της χαρπίνης, , εναντίον του ωιδίου της αγγουριάς Sphaerotheca fuligineaσε ανθεκτικές και ευπαθείς ποικιλίες. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε την ανοιξιάτικη καλλιεργητική περίοδο που ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές οι συνθήκες για την αυξημένη εξάπλωση της ασθένειας στην καλλιέργεια. Λήφθηκαν μετρήσεις (ποσοστό προσβεβλημένης φυλλικής επιφάνειας) ανάπτυξης της ασθένειας σε εβδομαδιαία βάση. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική διαφορά των βιολογικών παραγόντων και της χαρπίνης με το μάρτυρα τις πρώτες εβδομάδες παρατήρησης αλλά μείωση της αποτελεσματικότητά τους στη συνέχεια. Η ανθεκτική ποικιλία φάνηκε να διαφέρει σημαντικά σε σχέση με την ευπαθή για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Συλλογές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες