Μοντέλο ελαχιστοποίησης κόστους στην ανάμειξη του ελαιολάδου.
Model to minimize cost in blending olive oil.

View/ Open
Date
2020-04-08Author
Παπαστεφανάκης, Γεώργιος
Papastefanakis, Georgios
Metadata
Show full item recordAbstract
Στην παρούσα Διπλωματική Εργασία, έγινε μία πολύ σημαντική προσπάθεια για να
προσεγγίσουμε το μοντέλο ελαχιστοποίησης του κόστους αναφορικά με την ανάμιξη διαφόρων
ποσοτήτων ελαιολάδου με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ώστε να πετύχουμε συγκεκριμένη
ποσότητα και χαρακτηριστικά στο τελικό προϊόν. Ο σχεδιασμός του μαθηματικού μοντέλου
έγινε βάσει άλλων μαθηματικών μοντέλων, τα οποία αναφέρονται κυρίως στην βιομηχανία του
πετρελαίου αλλά και στην βιομηχανία του ελαιολάδου όσον αφορά παρεμφερή θέματα
αναμίξεων, ελαχιστοποίησης κόστους και διαχείρισης αποθεμάτων. Το συγκεκριμένο μοντέλο
βασίζεται επίσης στα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και τα πρότυπα του κανονισμού
2568/1991 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις εγκαταστάσεις
υφιστάμενης βιομηχανίας τυποποίησης ελαιολάδου, η οποία εδρεύει στην Κρήτη και αποτελεί
ένα μοντέλο γραμμικού μίγματος που απλοποιεί τη μοντελοποίηση της διαδικασίας ανάμειξης.
Με την χρήση του μοντέλου παρατηρείται σταθερή ποιότητα, ελαχιστοποίηση του κόστους
προϊόντος, υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων, ευκολία χρήσης και άμεση ανταπόκριση. Παρόλα
αυτά, η απόδοση του μοντέλου περιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα, σε περίπτωση που υπάρχει
ανακρίβεια στα υπόλοιπα στάδια τυποποίησης. Εν κατακλείδι, προτείνονται νέα μοντέλα για τον
έλεγχο των υπολοίπων σταδίων τυποποίησης. In this Master’s thesis, a very important effort was made to approach the cost minimization
problem of blending different quantities of olive oil with different characteristics in order to
obtain a predetermined quantity of the final product with specific characteristics. The design of
mathematical model was based on other mathematical models, which mainly refer to the oil
industry and the olive oil industry for similar mixing, cost minimization and inventory
management issues. This model is also based on the characteristics of olive oil and the standards
of Regulation 2568/1991 of the European Union. It has also been designed in accordance with
the existing olive oil standard industry, based in Crete, and is a linear blend model that simplifies
the blending process. The model uses consistent quality, minimization of product cost, decision
support, ease of use and immediate response. However, the performance of the model is limited
to low levels, if there are inaccuracies in the other standardization steps. In conclusion, new
models are proposed to control the remaining standardization steps.
Collections
The following license files are associated with this item:
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info