Show simple item record

Risk assessment of consumption of genetically modified organisms/foods.

Dublin Core metadata

dc.creatorΒουτσικάκη, Όλγαel
dc.creatorVoutsikaki, Olgaen
dc.date.accessioned2021-05-10T08:38:08Z
dc.date.available2021-05-10T08:38:08Z
dc.date.issued2021-05-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9876
dc.description.abstractΗ εξέλιξη της βιοτεχνολογίας έχει οδηγήσει σε μια σειρά από δυναμικά και πλέον χρήσιμα εργαλεία όπως η τροποποίηση της γενετικής σύνθεσης οργανισμών. Όχι μόνο ο γεωργικός κλάδος αλλά και οι υπόλοιποι ερευνούν τις συνέπειες της εφαρμογής της. Είναι αλήθεια, πως η γενετική τροποποίηση οργανισμών έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για μια νέα αναπαραγωγική περίοδο του αγροτικού τομέα. Η υιοθέτηση και η αποδοχή των νέων τεχνολογιών από τους γεωργούς και το ευρύ κοινό αντίστοιχα, αποτελούν καίριους μοχλούς για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ αναγνωρίζεται το δυναμικό της τεχνολογικής ανάπτυξης για τη βιωσιμότητα της γεωργίας, υπάρχει δυσπιστία και παγκόσμια τάση για αυξημένη ρύθμιση των νέων τεχνολογιών στη γεωργία, ιδίως των βιοτεχνολογιών που έχουν ως αντικείμενο τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, είτε επειδή υπάρχει ανησυχία σχετικά με την ασφάλειά τους είτε για λόγους δεοντολογίας. Στο πλαίσιο αυτής της διπλωματικής εργασίας γίνεται παρουσίαση, μαζί με άλλα στοιχεία, των πιθανών κινδύνων των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τροφίμων στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τα ζώα καθώς επίσης και των πλεονεκτημάτων τους. Τέλος, η αντίληψη του κόσμου, η νομοθεσία που διέπει τους οργανισμούς αυτούς και τα τρόφιμα αλλά και αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών είναι θέματα που παρουσιάζονται με έμφαση στις μελέτες που αφορούν τους κινδύνους της χρήσης και κατανάλωσης αυτών.el
dc.description.abstractThe evolution of biotechnology has led to the use of a series of useful tools such as genetic engineering, which can be used to modify the genetic composition of organisms. Not only the agricultural sector but others as well are investigating the consequences of the application of genetic engineering and modification. It is true that the genetic modification of organisms has created fertile ground for a new breeding season of the agricultural sector. The adoption and acceptance of new technologies by farmers and the general public respectively, are keys for maintaining the competitiveness of European agriculture worldwide. While recognizing the potential of technological development for agricultural sustainability, there is distrust and a global trend towards increased regulation of new technologies in agriculture, especially biotechnologies that target genetically modified organisms, either because of safety concerns or for ethical reasons. In the context of this dissertation, a presentation is made, along with other elements, of the potential risks of genetically modified organisms and foods to the environment, humans and animals, as well as their benefits. Finally, the perception of the world, the legislation about these organisms and foods, but also the results of scientific researches are issues that are presented with emphasis on studies on the risks of their use and consumption.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (ΣΓΕΠ), ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονίαel
dc.publisherH.M.U., School of Agricultural Sciences (SAGRIS), MSc in Applied Science and Technology in Agricultureen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΑξιολόγηση κινδύνων από τη χρήση και κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών/τροφίμων.el
dc.titleRisk assessment of consumption of genetically modified organisms/foods.en

healMeta

heal.creatorNameΒουτσικάκη, Όλγαel
heal.creatorNameVoutsikaki, Olgaen
heal.publicationDate2021-05-10
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9876
heal.abstractΗ εξέλιξη της βιοτεχνολογίας έχει οδηγήσει σε μια σειρά από δυναμικά και πλέον χρήσιμα εργαλεία όπως η τροποποίηση της γενετικής σύνθεσης οργανισμών. Όχι μόνο ο γεωργικός κλάδος αλλά και οι υπόλοιποι ερευνούν τις συνέπειες της εφαρμογής της. Είναι αλήθεια, πως η γενετική τροποποίηση οργανισμών έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για μια νέα αναπαραγωγική περίοδο του αγροτικού τομέα. Η υιοθέτηση και η αποδοχή των νέων τεχνολογιών από τους γεωργούς και το ευρύ κοινό αντίστοιχα, αποτελούν καίριους μοχλούς για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ αναγνωρίζεται το δυναμικό της τεχνολογικής ανάπτυξης για τη βιωσιμότητα της γεωργίας, υπάρχει δυσπιστία και παγκόσμια τάση για αυξημένη ρύθμιση των νέων τεχνολογιών στη γεωργία, ιδίως των βιοτεχνολογιών που έχουν ως αντικείμενο τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, είτε επειδή υπάρχει ανησυχία σχετικά με την ασφάλειά τους είτε για λόγους δεοντολογίας. Στο πλαίσιο αυτής της διπλωματικής εργασίας γίνεται παρουσίαση, μαζί με άλλα στοιχεία, των πιθανών κινδύνων των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τροφίμων στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τα ζώα καθώς επίσης και των πλεονεκτημάτων τους. Τέλος, η αντίληψη του κόσμου, η νομοθεσία που διέπει τους οργανισμούς αυτούς και τα τρόφιμα αλλά και αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών είναι θέματα που παρουσιάζονται με έμφαση στις μελέτες που αφορούν τους κινδύνους της χρήσης και κατανάλωσης αυτών.el
heal.abstractThe evolution of biotechnology has led to the use of a series of useful tools such as genetic engineering, which can be used to modify the genetic composition of organisms. Not only the agricultural sector but others as well are investigating the consequences of the application of genetic engineering and modification. It is true that the genetic modification of organisms has created fertile ground for a new breeding season of the agricultural sector. The adoption and acceptance of new technologies by farmers and the general public respectively, are keys for maintaining the competitiveness of European agriculture worldwide. While recognizing the potential of technological development for agricultural sustainability, there is distrust and a global trend towards increased regulation of new technologies in agriculture, especially biotechnologies that target genetically modified organisms, either because of safety concerns or for ethical reasons. In the context of this dissertation, a presentation is made, along with other elements, of the potential risks of genetically modified organisms and foods to the environment, humans and animals, as well as their benefits. Finally, the perception of the world, the legislation about these organisms and foods, but also the results of scientific researches are issues that are presented with emphasis on studies on the risks of their use and consumption.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (ΣΓΕΠ), ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονίαel
heal.academicPublisherH.M.U., School of Agricultural Sciences (SAGRIS), MSc in Applied Science and Technology in Agricultureen
heal.titleΑξιολόγηση κινδύνων από τη χρήση και κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών/τροφίμων.el
heal.titleRisk assessment of consumption of genetically modified organisms/foods.en
heal.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel
heal.typeMaster thesisen
heal.keywordβιοτεχνολογία, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αγροτική παραγωγήel
heal.keywordbiotechnology, genetically modified foods, agricultural productionen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΤραντάς, Εμμανουήλel
heal.advisorNameTrantas, Emmanouilen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States