Εμφάνιση απλής εγγραφής

Consumers attitude towards edible organic agricultural products.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜεταξάς, Χάρηςel
dc.creatorMetaxas, Charisen
dc.date.accessioned2021-07-20T09:46:46Z
dc.date.available2021-07-20T09:46:46Z
dc.date.issued2021-07-20
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9974
dc.description.abstractΣτα πλαίσια της ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, η ευρωπαϊκή επιτροπή, στις 25 Μαρτίου 2021 παρουσίασε το νέο σχέδιο δράσης. Απώτερος σκοπός ή ενδυνάμωση της παραγωγής και κατανάλωσης των οργανικών προϊόντων ανά χώρα. Ο βασικός στόχος που τέθηκε είναι οι βιολογικές καλλιέργειες να καλύπτουν το 25% των συνολικών υπό καλλιέργεια εκτάσεων έως το 2030. Το σχέδιο δράσης διαρθρώνεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες. Τόνωση της κατανάλωσης, αύξηση της παραγωγής και βελτίωση της βιωσιμότητας. Η αύξηση της κατανάλωσης θα έχει απόρροια την ενθάρρυνση των παραγωγών να μεταβούν από τις συμβατικές καλλιέργειες στις βιολογικές, αυξάνοντας τη κερδοφορία τους, και τη βιωσιμότητά τους απολαμβάνοντας υψηλότερες τιμές. Είναι μείζονος σημασίας να κατανοηθεί η τάση των Ελλήνων καταναλωτών ως προς τα οργανικά αγροτροφικά προϊόντα προκειμένου να σχηματιστεί η πρώτη εικόνα για το μέλλον της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα. Βασικοί στόχοι της έρευνας είναι να αποτυπώσει τη παρούσα κατάσταση στην Ελληνική βιολογική αγορά, να ερευνήσει τη πρόθεση των Ελλήνων καταναλωτών για μελλοντικές αγορές οργανικών αγροτροφικών προϊόντων αλλά και τη πρόθεσή τους να πληρώσουν ακριβότερα τέτοιου είδους προϊόντα, συγκρινόμενα με τα συμβατικά. Ιδανικά να βρεθούν συσχετίσεις των δημογραφικών στοιχείων των καταναλωτών με τα παραπάνω ερωτήματα. Για την διεξαγωγή της παρούσας έρευνας συντάχθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, το οποίο στάλθηκε σε μόνιμους κατοίκους τριών αστικών κέντρων της χώρας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης. Συλλέχθηκαν 254 πλήρως συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Τα αποτελέσματα φανερώνουν ότι σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές είναι πιο κοντά στα πράσινα αγροτροφικά προϊόντα από ποτέ, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό όσο και οι καταναλωτές στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη. Η ανάλυση συσχετίσεων επίσης δείχνει την ενισχυμένη πρόθεση κάποιων ομάδων (π.χ. έγγαμων καταναλωτών) να πληρώσουν ακριβότερα για την αγορά βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών.el
dc.description.abstractIn the context of development of organic farming in the countries of European Union, on 25th of March of the present year, the European Commission the new action plan presented. The main goal is to enforce the production and consumption of organic products in each country of which EU consists of. It is highly believed that the new action plan will boost up the organic farming to reach the 25% of the total area under cultivation by 2030 in the European zone. The action plan consists of three main axes. Stimulating consumption, increasing production, and improving sustainability. Due to the consumption increasing, the producers will be encouraged to switch from conventional crops, to organic, enjoying higher ratios of profitability, increasing their viability, by selling the organic products at higher prices. In order to form the first impression of the future of the organic farming in Greece, it is major of importance to comprehend the attitude of Greeks consumers towards organic products. The main objectives of the research are to imprint the present situation in the Greek organic market, to investigate the intention of the Greek consumers for future purchases and additionally their intention to pay higher prices for such products, compared to conventional ones. Ideally the intention is to discover any correlations that might exist among the demographics and the previous questions. For the needs of the present research, an electronic questionnaire was formed, which was sent to residents of three urban centers of Greece, Athens, Thessaloniki, and Heraklion of Crete. 254 fully completed questionnaires were collected. According to the results Greek consumers are closer than ever before to green products, but they did not score such as the consumers of the most European countries. Additionally, the correlation analysis indicated the enhanced intention of some groups (e.g., married consumers) to pay higher prices for organic product against the convectional ones.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΔΠΜΣ Οργάνωση και Διοίκηση για Μηχανικούςel
dc.publisherH.M.U., MSc in MBA for Engineersen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΗ στάση των καταναλωτών απέναντι στα βιολογικά αγροτροφικά προϊόντα.el
dc.titleConsumers attitude towards edible organic agricultural products.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜεταξάς, Χάρηςel
heal.creatorNameMetaxas, Charisen
heal.publicationDate2021-07-20
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9974
heal.abstractΣτα πλαίσια της ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, η ευρωπαϊκή επιτροπή, στις 25 Μαρτίου 2021 παρουσίασε το νέο σχέδιο δράσης. Απώτερος σκοπός ή ενδυνάμωση της παραγωγής και κατανάλωσης των οργανικών προϊόντων ανά χώρα. Ο βασικός στόχος που τέθηκε είναι οι βιολογικές καλλιέργειες να καλύπτουν το 25% των συνολικών υπό καλλιέργεια εκτάσεων έως το 2030. Το σχέδιο δράσης διαρθρώνεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες. Τόνωση της κατανάλωσης, αύξηση της παραγωγής και βελτίωση της βιωσιμότητας. Η αύξηση της κατανάλωσης θα έχει απόρροια την ενθάρρυνση των παραγωγών να μεταβούν από τις συμβατικές καλλιέργειες στις βιολογικές, αυξάνοντας τη κερδοφορία τους, και τη βιωσιμότητά τους απολαμβάνοντας υψηλότερες τιμές. Είναι μείζονος σημασίας να κατανοηθεί η τάση των Ελλήνων καταναλωτών ως προς τα οργανικά αγροτροφικά προϊόντα προκειμένου να σχηματιστεί η πρώτη εικόνα για το μέλλον της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα. Βασικοί στόχοι της έρευνας είναι να αποτυπώσει τη παρούσα κατάσταση στην Ελληνική βιολογική αγορά, να ερευνήσει τη πρόθεση των Ελλήνων καταναλωτών για μελλοντικές αγορές οργανικών αγροτροφικών προϊόντων αλλά και τη πρόθεσή τους να πληρώσουν ακριβότερα τέτοιου είδους προϊόντα, συγκρινόμενα με τα συμβατικά. Ιδανικά να βρεθούν συσχετίσεις των δημογραφικών στοιχείων των καταναλωτών με τα παραπάνω ερωτήματα. Για την διεξαγωγή της παρούσας έρευνας συντάχθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, το οποίο στάλθηκε σε μόνιμους κατοίκους τριών αστικών κέντρων της χώρας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης. Συλλέχθηκαν 254 πλήρως συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Τα αποτελέσματα φανερώνουν ότι σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές είναι πιο κοντά στα πράσινα αγροτροφικά προϊόντα από ποτέ, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό όσο και οι καταναλωτές στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη. Η ανάλυση συσχετίσεων επίσης δείχνει την ενισχυμένη πρόθεση κάποιων ομάδων (π.χ. έγγαμων καταναλωτών) να πληρώσουν ακριβότερα για την αγορά βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών.el
heal.abstractIn the context of development of organic farming in the countries of European Union, on 25th of March of the present year, the European Commission the new action plan presented. The main goal is to enforce the production and consumption of organic products in each country of which EU consists of. It is highly believed that the new action plan will boost up the organic farming to reach the 25% of the total area under cultivation by 2030 in the European zone. The action plan consists of three main axes. Stimulating consumption, increasing production, and improving sustainability. Due to the consumption increasing, the producers will be encouraged to switch from conventional crops, to organic, enjoying higher ratios of profitability, increasing their viability, by selling the organic products at higher prices. In order to form the first impression of the future of the organic farming in Greece, it is major of importance to comprehend the attitude of Greeks consumers towards organic products. The main objectives of the research are to imprint the present situation in the Greek organic market, to investigate the intention of the Greek consumers for future purchases and additionally their intention to pay higher prices for such products, compared to conventional ones. Ideally the intention is to discover any correlations that might exist among the demographics and the previous questions. For the needs of the present research, an electronic questionnaire was formed, which was sent to residents of three urban centers of Greece, Athens, Thessaloniki, and Heraklion of Crete. 254 fully completed questionnaires were collected. According to the results Greek consumers are closer than ever before to green products, but they did not score such as the consumers of the most European countries. Additionally, the correlation analysis indicated the enhanced intention of some groups (e.g., married consumers) to pay higher prices for organic product against the convectional ones.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΔΠΜΣ Οργάνωση και Διοίκηση για Μηχανικούςel
heal.academicPublisherH.M.U., MSc in MBA for Engineersen
heal.titleΗ στάση των καταναλωτών απέναντι στα βιολογικά αγροτροφικά προϊόντα.el
heal.titleConsumers attitude towards edible organic agricultural products.en
heal.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel
heal.typeMaster thesisen
heal.keywordσυμπεριφορά καταναλωτή, αγροτικό προϊόν, βιολογικό προϊόνel
heal.keywordconsumer behavior, agricultural product, organic producten
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΚουργιαντάκης, Μάρκοςel
heal.advisorNameKourgiantakis, Markosen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States