Εμφάνιση απλής εγγραφής

The fructose and its effects on health.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜητσιοπούλου, Δήμητραel
dc.creatorMitsiopoulou, Dimitraen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:19:32Z
dc.date.available2016-03-15T12:19:32Z
dc.date.issued2010-10-18T13:09:40Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/99
dc.description.abstractΗ φρουκτόζη με την κρυσταλλική της μορφή ή με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης , είναι πλέον από τις πιο διαδεδομένες γλυκαντικές ύλες τόσο στις βιομηχανίες τροφίμων , όσο και στο καταναλωτικό κοινό. Το προϊόν χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και ποτά , αντικαθιστώντας συχνά τη σακχαρόζη ή επιτραπέζια ζάχαρη , κυρίως λόγω της μεγαλύτερης γλυκύτητας και του χαμηλότερου κόστους της. Από το 1970 , οπότε και άρχισε να γίνεται γνωστή η χρήση της , η κατανάλωση της έχει αυξηθεί έως και 4.000 % σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών (1). Σήμερα, η φρουκτόζη προστίθεται από τις παιδικές τροφές και τα μη αλκοολούχα ποτά έως και τον καπνό των τσιγάρων (2). Η αυξημένη χρήση και κατανάλωση της ουσίας απασχόλησε , τους επιστήμονες και τους ειδικούς σε θέματα Διατροφής και Υγείας σχετικά με τις ενδεχόμενες επιδράσεις της στην ανθρώπινη υγεία, σχεδόν από την αρχή της εμφάνισης. Τα άτομα που επηρεάστηκαν πιο άμεσα από την αύξουσα χρησιμοποίηση της φρουκτόζης, ήταν αυτά που εκ γενετής πάσχουν από κάποια ανωμαλία στον μεταβολισμό του υδατάνθρακα, για τον λόγο αυτό αποτέλεσαν πρώτα, αντικείμενο μελέτης για τους επιστήμονες. Οι έρευνες όμως επεκτάθηκαν και στα τυχόν αποτελέσματα της πρόσληψης φρουκτόζης στην ανάπτυξη ή την εξέλιξη σοβαρών ασθενειών όπως, ο ΣΔ τύπου ΙΙ, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η αρθρίτιδα , ο καρκίνος, η χρόνια νεφροπάθεια κ.α. Οι πειραματικές έρευνες και κάποιες από τις μελέτες κοορτών που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό να εξετάσουν την επίδραση της αυξημένης η/και μακροχρόνιας κατανάλωσης φρουκτόζης σε υγιείς αλλά και ασθενείς ανθρώπους, καταγράφονται και αναλύονται στην ανασκόπηση αυτή. Αναφέρονται επίσης κάποια από τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης της φρουκτόζης στην διαδικασία της γήρανσης και στην βιοδιαθεσιμότητα κάποιων μετάλλων όπως, ο χαλκός, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Σε αρκετές από αυτές τις πειραματικές μελέτες γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων της φρουκτόζης στους ανθρώπους ή τα ζώα, όπου πραγματοποιούνται , με εκείνων της σακχαρόζης. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτών είναι σε πολλές περιπτώσεις αντικρουόμενα. Για τον λόγο αυτό είναι ήταν αναγκαία η αναφορά στην επίσημη θέση των διεθνώς αναγνωρισμένων οργανισμών Υγεία και Διατροφής για κάθε περίπτωση ασθένειας , όπως επίσης και των συστάσεων για το ανώτερο ποσοστό ημερησίας πρόσληψης της γλυκαντικής ουσίας. Αυτά και άλλα θέματα σχετικά με την γλυκαντική φρουκτόζη πραγματεύεται η έρευνα αυτή.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΗ γλυκαντική φρουκτόζη και οι επιδράσεις της στην υγεία.el
dc.titleThe fructose and its effects on health.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜητσιοπούλου, Δήμητραel
heal.creatorNameMitsiopoulou, Dimitraen
heal.publicationDate2010-10-18T13:09:40Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/99
heal.abstractΗ φρουκτόζη με την κρυσταλλική της μορφή ή με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης , είναι πλέον από τις πιο διαδεδομένες γλυκαντικές ύλες τόσο στις βιομηχανίες τροφίμων , όσο και στο καταναλωτικό κοινό. Το προϊόν χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και ποτά , αντικαθιστώντας συχνά τη σακχαρόζη ή επιτραπέζια ζάχαρη , κυρίως λόγω της μεγαλύτερης γλυκύτητας και του χαμηλότερου κόστους της. Από το 1970 , οπότε και άρχισε να γίνεται γνωστή η χρήση της , η κατανάλωση της έχει αυξηθεί έως και 4.000 % σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών (1). Σήμερα, η φρουκτόζη προστίθεται από τις παιδικές τροφές και τα μη αλκοολούχα ποτά έως και τον καπνό των τσιγάρων (2). Η αυξημένη χρήση και κατανάλωση της ουσίας απασχόλησε , τους επιστήμονες και τους ειδικούς σε θέματα Διατροφής και Υγείας σχετικά με τις ενδεχόμενες επιδράσεις της στην ανθρώπινη υγεία, σχεδόν από την αρχή της εμφάνισης. Τα άτομα που επηρεάστηκαν πιο άμεσα από την αύξουσα χρησιμοποίηση της φρουκτόζης, ήταν αυτά που εκ γενετής πάσχουν από κάποια ανωμαλία στον μεταβολισμό του υδατάνθρακα, για τον λόγο αυτό αποτέλεσαν πρώτα, αντικείμενο μελέτης για τους επιστήμονες. Οι έρευνες όμως επεκτάθηκαν και στα τυχόν αποτελέσματα της πρόσληψης φρουκτόζης στην ανάπτυξη ή την εξέλιξη σοβαρών ασθενειών όπως, ο ΣΔ τύπου ΙΙ, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η αρθρίτιδα , ο καρκίνος, η χρόνια νεφροπάθεια κ.α. Οι πειραματικές έρευνες και κάποιες από τις μελέτες κοορτών που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό να εξετάσουν την επίδραση της αυξημένης η/και μακροχρόνιας κατανάλωσης φρουκτόζης σε υγιείς αλλά και ασθενείς ανθρώπους, καταγράφονται και αναλύονται στην ανασκόπηση αυτή. Αναφέρονται επίσης κάποια από τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης της φρουκτόζης στην διαδικασία της γήρανσης και στην βιοδιαθεσιμότητα κάποιων μετάλλων όπως, ο χαλκός, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Σε αρκετές από αυτές τις πειραματικές μελέτες γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων της φρουκτόζης στους ανθρώπους ή τα ζώα, όπου πραγματοποιούνται , με εκείνων της σακχαρόζης. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτών είναι σε πολλές περιπτώσεις αντικρουόμενα. Για τον λόγο αυτό είναι ήταν αναγκαία η αναφορά στην επίσημη θέση των διεθνώς αναγνωρισμένων οργανισμών Υγεία και Διατροφής για κάθε περίπτωση ασθένειας , όπως επίσης και των συστάσεων για το ανώτερο ποσοστό ημερησίας πρόσληψης της γλυκαντικής ουσίας. Αυτά και άλλα θέματα σχετικά με την γλυκαντική φρουκτόζη πραγματεύεται η έρευνα αυτή.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΗ γλυκαντική φρουκτόζη και οι επιδράσεις της στην υγεία.el
heal.titleThe fructose and its effects on health.en
heal.typebachelorThesis
heal.advisorNameΦραγκιαδάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameFragkiadakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)