• Το ελαιόλαδο και η συμβολή του στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μαγκιώση, Αθανασία; Πίνδη, Βασιλική
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-03-03
    Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λίπους στη Μεσογειακή διατροφή, η οποία συνδέεται με χαμηλή θνησιμότητα για καρδιαγγειακές παθήσεις. Παρ 'όλα αυτά, τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ελαιόλαδου και τα πρωτεύοντα τελικά ...
  • Το Κρητικό μοντέλο διατροφής ως απάντηση στην επισιτιστική κρίση.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Νικολιδάκη, Μαρία-Ελένη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2024-02-12
    Ο κρητικός τρόπος διατροφής και ο κρητικός τρόπος ζωής έχει αποτελέσει ανέκαθεν μοντέλο-πρότυπο παγκοσμίως. Πολλαπλές είναι οι παραδοχές για την ολοκληρωμένη φύση του διατροφικού, αλλά και πολιτισμικού, αυτού μοντέλου για ...
  • Το παράδοξο της φτώχειας- παχυσαρκίας και πως επηρεάζει η οικονομική κρίση την ποιότητα της διατροφής.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κεφαλιανού, Καλλιόπη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-01-21
    Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έχει επηρεάσει τη ζωή και την ευημερία των ατόμων και των κοινωνιών και έχει επιφέρει αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στη γενικότερη υγεία τους. Η παρούσα εργασία είναι ...
  • Το φαινόμενο της παχυσαρκίας και οι διάσημες δίαιτες. Έρευνα στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Λάρισσας σε ηλικίες 12 έως 76 ετών σχετικά με τις απόψεις του δείγματος ως προς τα διαιτητικά προγράμματα, τη συχνότητα εφαρμογής τους για την απώλεια βάρους και την αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βαλλιάνου, Δανάη; Πάσχου, Ευσεβεία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-10-2010
    Η εργασία αυτή έχει δυο κατευθυντήριους άξονες: (α) βιβλιογραφική προσέγγιση του φαινομένου της παχυσαρκίας και των διάσημων διαιτητικών μοντέλων και (β) έρευνα με ερωτηματολόγια σε θέματα σχετικά με τις απόψεις του δείγματος ...
  • Τροφές που εμπλέκονται στην καρκινογένεση και η διαιτητική διαχείριση αυτών.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αργυροκαστρίτη, Φωτεινή Μαρία; Κατσιοπούλου, Ευδοκία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη; Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-06-17
    Στην εποχή μας η ανησυχία για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφών που καταναλώνει ο άνθρωπος είναι μεγάλη, καθώς οι διαιτητικές συνήθειες φαίνεται να αποτελούν το 30-40% των παραγόντων για την ανάπτυξη του καρκίνου. ...
  • Τρυπτοφάνη: Βιοχημικές, διατροφικές και φαρμακολογικές παράμετροι.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πακιρτζή, Ειρήνη; Παπαθανασίου, Χρήστος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-11-13
    Το θέμα της πτυχιακής εργασίας περιλαμβάνει την μελέτη ενός απ΄τα απαραίτητα αμινοξέα, της τρυπτοφάνης. Με τον όρο απαραίτητο εννοούμε ότι δεν μπορεί να γίνει η σύνθεση του στο σώμα και η πρόσληψη του γίνεται μέσω της ...
  • Υπέρταση και η συσχέτιση της με τις διατροφικές συνήθειες των νοσούντων ατόμων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σκούφου, Ευτυχία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04-08-2014
    Η διατροφή κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην οµοιόσταση της αρτηριακής πίεσης . Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό την αποτίµηση των διατροφικών συνηθειών δείγµατος των υπερτασικών ατόµων του γενικού πληθυσµού και τη σύγκρισή τους ...
  • Χορτοφαγία και οστεοπόρωση στην εμμηνόπαυση και τρόποι αντιμετώπισης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γρηγοροπούλου, Αθηνά; Μπετεινάκη, Άννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-25
    Χορτοφαγία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την αποκλειστική κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης, ίσως, και γαλακτοκομικών, αλλά σε καμία περίπτωση κρέατος ή ψαριών. Η χορτοφαγία αποκτά διαρκώς όλο ...
  • Ψωριασική Αρθρίτιδα και Διατροφή.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κολοβού, Άννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-03-22
    Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος η οποία προσβάλει περίπου το 3% του γενικού πληθυσμού. Προσβάλλει συνήθως τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων και εμφανίζεται σε ποσοστό 10-15% σε ασθενείς με ψωρίαση ...
  • Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα και η συσχέτισή τους με καρδιαγγιακές παθήσεις και σακχαρώδη διαβήτη.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Παπαστεργίου, Βασίλειος; Παπαγεωργίου, Παναγιώτης
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-07-2014
    Σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι να μπορέσουμε να αναδείξουμε σύμφωνα με διάφορες μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν αν τελικά τα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα έχουν ορισμένες ευεργετικές δράσεις σε σχέση ...