Ψωριασική Αρθρίτιδα και Διατροφή.
Psoriatic Arthritis and Diet.
Abstract
Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος η οποία προσβάλει περίπου το 3% του γενικού πληθυσμού. Προσβάλλει συνήθως τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων και εμφανίζεται σε ποσοστό 10-15% σε ασθενείς με ψωρίαση (δερματική νόσος). Συνήθως η ψωριασική αρθρίτιδα έπεται της ψωρίασης, όμως η έρευνα έχει δείξει ότι σε ποσοστό 15% η ψωριασική αρθρίτιδα προηγείται της ψωρίασης, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις της ταυτόχρονης έναρξης και των δύο σε διάστημα ενός έτους. Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια πολύ σοβαρή νόσος που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αναπηρία εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η αιτιολογία της ακόμα και στις μέρες μας δεν είναι ξεκάθαρη, όμως οι παράγοντες που διαμεσολαβούν είναι οι γενετικοί, οι περιβαλλοντικοί και οι ανοσολογικοί.
Ο ρόλος της διατροφής στην αυτό-ανοσία και ειδικότερα στην ψωριασική αρθρίτιδα κατέχει σημαντική θέση. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι το δυτικό πρότυπο διατροφής δεν είναι και τόσο βοηθητικό στην εξέλιξη αλλά και στη σοβαρότητα της νόσου. Αντίθετα υποθερμιδικές διατροφές, αλλά και η μεσογειακή διατροφή έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά την εξέλιξη αλλά και την σοβαρότητα της νόσου. Συμπληρώματα διατροφής και διατροφικά πρότυπα έχουν εξεταστεί για να μπορέσουν οι επιστήμονες να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν διατροφικές παρεμβάσεις, σε ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα για την μείωση των συμπτωμάτων αλλά και την επιβράδυνση της νόσου. Psoriatic arthritis is a chronic inflammatory disease that affects about 3% of the general population. It usually affects the joints of the upper and lower extremities and occurs in 10-15% of patients with psoriasis (skin disease). Psoriatic arthritis usually follows psoriasis, but research has shown that 15% of psoriatic arthritis precedes psoriasis, and there are cases of simultaneous onset of both within a year. Psoriatic arthritis is a very serious disease that can even lead to disability if not treated in time. Its etiology is still unclear today, but the mediating factors are genetic, environmental and immunological.
The role of diet in autoimmunity and especially in psoriatic arthritis plays an important role. The literature states that the western diet is not so helpful in the development but also in the severity of the disease. On the contrary, low-calorie diets, but also the Mediterranean diet have shown very good results in terms of the development and severity of the disease. Dietary supplements and dietary patterns have been reviewed so that scientists can understand and apply nutritional interventions to patients with psoriatic arthritis to reduce symptoms and slow the disease.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info