• Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ: Διατροφή, αντιγλυκαιμικά φάρμακα και πρόληψη επιπτώσεων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σκυριανού, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-10-2010
    Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια από τις παλαιότερα γνωστές ασθένειες του ανθρώπου. Η εξάπλωση του, ειδικά του τύπου ΙΙ, τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία. Πρόκειται για μια διαταραχή του μεταβολισμού, στην οποία παρατηρείται ...
  • Σημασία της διατροφής και της άσκησης στο σακχαρώση διαβήτη τύπου Ι.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ματσαμάκη, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 είναι μία νόσο που αυξάνεται ολοένα τα τελευταία χρόνια. Βασική προϋπόθεση για το επιθυμητό αποτέλεσμα δηλ. τη σωστή αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη 1 αποτελεί το τρίπτυχο: Θεραπεία - ...
  • Στάσεις και αντιλήψεις των σπουδαστών τεχνολογίας γεωπονίας για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Νομικός, Γεώργιος
    Επιβλέπων καθηγητής: Αντωνίου, Θεόδωρος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 23-05-2008
    Στην πτυχιακή αυτή εργασία μοιράσαμε 260 ερωτηματολόγια για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στους σπουδαστές τεχνολογίας γεωπονίας. Στο στατιστικό μας δείγμα τα 134 άτομα είναι γυναίκες και τα 124 άνδρες. Η διανομή των ...
  • Σύγκριση του ρυθμού απώλειας βάρους ασθενών με καρκίνο του μαστού σε σχέση με φυσιολογικά άτομα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γιαννάκης, Ιωάννης; Νάτσο, Ρολίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-10-2010
    Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το περισσότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου στις γυναίκες. Η έγκαιρη ανίχνευση και οι βελτιωμένες θεραπείες έχουν οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό γυναικών που έχουν ολοκληρώσει τις ...
  • Σύνδρομο Prader-Willi: Συσχέτιση διατροφής και συνδρόμου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βέη, Βασιλική
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-02-20
    Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στο σύνδρομο Prader-Willi, που αποτελεί μία από τις συχνότερες παθολογικές καταστάσεις που παρατηρούνται στον τομέα της κλινικής γενετικής παγκοσμίως. Η πάθηση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ...
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών & διατροφή, μια έρευνα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας στην Ελλάδα.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κακαγιάννη, Βασιλική
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-10-13
    Το σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια κοινή ορμονική και μεταβολική διαταραχή που αφορά γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από διαταραχές εμμηνορρυσίας, πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών ...
  • Συγκριτική μελέτη των διατροφικών συνηθειών παιδιών και ηλικιωμένων στο Ηράκλειο Κρήτης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Κοξαράκη, Ευαγγελία; Μουρτζάκης, Γιώργος; Χαλκιαδάκη, Κλεάνθη
    Επιβλέπων καθηγητής: Δαφέρμου, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Σκοπός της πτυχιακής μας είναι η συγκριτική μελέτη παιδιών και ηλικιωμένων στο Ηράκλειο. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη διατροφή των δύο ηλικιακών ομάδων, έτσι ώστε να προλάβουμε να αντιμετωπίσουμε διάφορες νόσους.
  • Συναισθηματική Νοημοσύνη και διατροφή

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βάσιλα, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-08-31
    Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι όρος με πολύπλοκη ερμηνεία, για τον οποίο έχουν δοθεί πολλοί ορισμοί και μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει την ικανότητα κατανόησης ...
  • Συνήθειες και απόψεις των γονέων για τη διατροφή και το περιβάλλον. Συνήθειες δασκάλων και κυλικεία δημοτικών σχολείων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γαλατιανού, Μαρία; Αλεξανδρίδη, Ελπίδα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 17-10-2008
    Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Αρχιμήδης I», που πραγματοποιήθηκε στο Νομό Λασιθίου, η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία, έχει ως κύριο στόχο τη καταγραφή, την αξιολόγηση και την αξιοποίηση δεδομένων, που αφορούν ...
  • Τα αρτοσκευάσματα και η διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αρχοντάκη, Μελπομένη; Λαζούδη, Βασιλική
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 19-02-2015
    Το ψωμί είναι ένα βασικό είδος διατροφής που παρασκευάζεται από ζύμη από αλεύρι και νερό, συνήθως από το ψήσιμο. Κατά όλη την καταγεγραμμένη ιστορία υπήρξε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο και είναι από τα αρχαιότερα τρόφιμα, ...
  • Τα διατροφικά προβλήματα παιδιών και εφήβων με αυτισμό.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καρούτσου, Θεοδώρα; Πολυχρονάκη, Νικολέτα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-18
    Πολλές έρευνες έχουν αναδείξει ποικίλα προβλήματα στη διατροφή ατόμων με αυτισμό. Η παρούσα εργασία αναφέρεται σε μία έρευνα που διεξήχθη με θέμα «τα διατροφικά προβλήματα παιδιών και εφήβων με αυτισμό». Συντάχθηκαν ...
  • Τα νιτρικά ιόντα στα μαρούλια.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ζάκος, Νικόλαος
    Επιβλέπων καθηγητής: Τσαγκαράκης, Κωνσταντίνος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-16
    Ο κλάδος της διατροφής και διαιτολογίας στηρίζεται σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή η οποία αποτελείται απο διάφορες ομάδες τροφίμων. Στην παρούσα εργασία θα ασχοληθούμε με την ομάδα των λαχανικών και πιο συγκεκριμένα ...
  • Το ανοσοποιητικό σύστημα και η διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αθανασοπούλου, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Δεδεψίδης, Ευάγγελος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 01-07-2013
    Στην προσπάθεια του, ο ανθρώπινος οργανισμός να προστατευτεί από εξωτερικούς παράγοντες ανέπτυξε διάφορους μηχανισμούς άμυνας όπως την έμφυτη και την επίκτητη ανοσία. Με το περάσμα των χρόνων, ανακαλύφθηκε ότι διάφορες ...
  • Το κοινωνικό και οικονομικό προφίλ της σύγχρονης οικογένειας και η σχέση του με τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας
    Συγγραφείς: Δουλγεράκη, Αγγελική; Κόρακας, Παναγιώτης; Τσιακάλου, Ευαγγελία
    Επιβλέπων καθηγητής: Γαλενιανού, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Η παρούσα μελέτη προσπαθεί να ανιχνεύσει τη σχέση του κοινωνικοοικονομικού προφίλ της σύγχρονης οικογένειας με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών (ηλικίας από 11-13) επειδή έχει βρεθεί από προηγούμενες έρευνες ότι η ...
  • Το παράδοξο της φτώχειας- παχυσαρκίας και πως επηρεάζει η οικονομική κρίση την ποιότητα της διατροφής.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κεφαλιανού, Καλλιόπη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-01-21
    Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έχει επηρεάσει τη ζωή και την ευημερία των ατόμων και των κοινωνιών και έχει επιφέρει αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στη γενικότερη υγεία τους. Η παρούσα εργασία είναι ...
  • Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σε συσχέτιση με τη διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Λένη, Βασιλένα; Σουλτανιά, Βασιλική
    Επιβλέπων καθηγητής: Τσιριγωτάκης, Ιωάννης
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-10-2010
    Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια από τις πιο κοινές ενδοκρινείς διαταραχές που έχει επιπτώσεις σε περίπου 5-10% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η αιτιολογία του συνδρόμου παραμένει άγνωστη, ωστόσο ...
  • Τραυματολογία και διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουγκρά, Ευανθία; Μάνου, Ειρήνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Βενιαμάκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-10-2010
    Οι κακώσεις και οι τραυματισμοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε αθλητικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με μελέτες σχετικά με τη συχνότητα των τραυματισμών σε διάφορα αθλήματα, για κάθε χίλιες ώρες συμμετοχής σε κάποιο ατομικό ...
  • Τρόποι ενημέρωσης εφήβων της πόλης του Ηρακλείου για θέματα υγείας: Ο ρόλος του σχολικού-κοινοτικού νοσηλευτή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Γκατζιώρα, Πηνελόπη; Τσώρακας, Πέτρος
    Επιβλέπων καθηγητής: Δαφέρμου, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 06-07-2009
    Η Πτυχιακή μας Εργασία ασχολείται με τους τρόπους ενημέρωσης των εφήβων για θέματα Υγείας και ποιος ο ρόλος του Κοινοτικού – Σχολικού Νοσηλευτή στην πόλη του Ηρακλείου.Οι κακές συνήθειες υγείας των εφήβων στην Ελλάδα ...
  • Τροφές που εμπλέκονται στην καρκινογένεση και η διαιτητική διαχείριση αυτών.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αργυροκαστρίτη, Φωτεινή Μαρία; Κατσιοπούλου, Ευδοκία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη; Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-06-17
    Στην εποχή μας η ανησυχία για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφών που καταναλώνει ο άνθρωπος είναι μεγάλη, καθώς οι διαιτητικές συνήθειες φαίνεται να αποτελούν το 30-40% των παραγόντων για την ανάπτυξη του καρκίνου. ...
  • Υγεία - Δίαιτα και άσκηση στους σπουδαστές-σπουδάστριες του ΤΕΙ.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Νίνου, Δήμητρα; Ρουκουνάκη, Εξακουστή
    Επιβλέπων καθηγητής: Κοτζαμπασάκη, Θεονύμφη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Η σημασία της σωστής διατροφής στην υγεία είναι σπουδαία. Η δράση των θρεπτικών ουσιών είναι ποικίλη. Ορισμένες, όπως οι πρωτεΐνες και ορισμένα ιχνοστοιχεία, έχουν κυρίως δομική λειτουργία : ο οργανισμός τις χρησιμοποιεί ...