Τα διατροφικά προβλήματα παιδιών και εφήβων με αυτισμό.
The eating problems of children and adolescents with autism.
Date
2021-10-18Author
Καρούτσου, Θεοδώρα
Πολυχρονάκη, Νικολέτα
Karoutsou, Theodora
Polychronaki, Nikoleta
Metadata
Show full item recordAbstract
Πολλές έρευνες έχουν αναδείξει ποικίλα προβλήματα στη διατροφή ατόμων με αυτισμό. Η παρούσα εργασία αναφέρεται σε μία έρευνα που διεξήχθη με θέμα «τα διατροφικά προβλήματα παιδιών και εφήβων με αυτισμό». Συντάχθηκαν ερωτηματολόγια με 3 ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και 32 ερωτήσεις κλειστού τύπου, σχετικές με τις πιθανές διατροφικές συνήθειες παιδιών με αυτισμό και μοιράστηκαν σε γονείς ατόμων με τη συγκεκριμένη διαταραχή. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ιδιαίτερες, ξεχωριστές και ασυνήθιστες διατροφικές συνήθειες. Γενικότερα, τα περισσότερα παιδιά με αυτισμό κατά την κατανάλωση γεύματος προέκυψε ότι αντιδρούν στην αλλαγή της ώρας και του σερβίτσιου, ενώ παρατηρήθηκε πως συχνά η πρόσληψη της τροφής γίνεται με βάση τη συσκευασία, τη μυρωδιά, την υφή, τη γεύση και τη θερμοκρασία. Τα αποτελέσματα, επίσης, έδειξαν πως η πλειοψηφία των παιδιών προτιμά να τρώει χωρίς παρέα. Μάλιστα πολύ λίγα άτομα βρέθηκε ότι καταναλώνουν μη εδώδιμα είδη. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν σε κάποια παιδιά αλλεργίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως στο φιστίκι, το ψάρι και το αυγό. Άλλα παιδιά παρουσίασαν προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα ή τη στοματική κοιλότητα, κάτι το οποίο τα έκανε να επιζητούν την κατανάλωση μαλακών/ πολτοποιημένων τροφών. Ελάχιστα ήταν τα παιδιά που λάμβαναν συμπλήρωμα διατροφής με σκοπό να καλύψουν τις συνήθης διατροφικές ελλείψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Σχετικά με τις βασικές τροφές όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, το ψάρι, τα γλυκά και τα αναψυκτικά, παρατηρήθηκε πως η κατανάλωσή τους βρίσκεται εντός των συστάσεων για την ηλικία τους, εκτός από τα όσπρια, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό δεν κατανάλωνε καθόλου. Τα προβλήματα στον αυτισμό ποικίλουν, με αποτέλεσμα να έχουν επιπτώσεις και στην υγεία τους, ωστόσο έχουν προταθεί διάφορες τεχνικές αντιμετώπισής τους, με τη διατροφή να παίζει σημαντικό ρόλο. Research has identified a variety of nutritional problems in people with autism. This study refers to a research conducted on “the nutritional problems of children and teenagers with autism”. Questionnaires were formed with two different types of questions, three open-type and thirty-two close-type - related to the possible eating habits of children with autism - and were distributed to parents of children with the disorder. The results showed special, distinct and unusual eating habits. In general, by the study, children with autism react to hours and cutlery change during a meal, while it was pointed out that frequently the choice and the consumption of food has been made based on the packaging, the odor, the texture, the flavor and the temperature Furthermore, the majority prefers to eat by themselves without someone else to keep them company. Fortunately, only few children claimed that non edible things were consumed. Moreover, food allergies showed up in some children, related to pistachio, fish or egg. Problems in gastrointestinal system or in oral cavity were presented guiding those children to seek for softer textured or smashed food. Very few were the children that had to receive dietary supplements in order to cover their regular nutritional deficiency on the necessary nutrients such as D vitamin, ferrum and zinc. As for basic nourishment such as dairy products, fruit, vegetable, meat, fish, desserts and soda were consumed between the acceptable limits for their age, except of pulses that there wasn’t any consumption at all. In autism issues vary impacting on their health. Nevertheless techniques have been suggested in order to confront these issues. Andnutritionsurelyleadson.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info