• Από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας στην κλιματική αλλαγή. Επιπτώσεις στην παραγωγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Κρήτη.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Θαλασσινάκη, Καλλιόπη
    Επιβλέπων καθηγητής: Γουμενάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 27-04-2009
    Η ανθρωπογενής δραστηριότητα συνολικά οδήγησε τα τελευταία 60 χρόνια σε αλματώδη αύξηση των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Τα επίπεδα ρύπανσης στην Ευρώπη υπερβαίνουν συχνά, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, τα όρια που έχουν ...
  • Βιοσυσσώρευση βαρέων μετάλλων σε λαχανοκομικά είδη.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Γαλανάκη, Ελπίδα-Καλλιόπη
    Επιβλέπων καθηγητής: Γουμενάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-05-21
    Η κατανάλωση λαχανοκομικών προϊόντων είναι απαραίτητη για μια ισορροπημένη διατροφή καθώς περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που συμμετέχουν καθοριστικά στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και στη διατήρηση της υγείας. ...
  • Γεωργία χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Παρίση, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Γουμενάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-03-2010
    Αρχικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση του ζητήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των πηγών αυτής καθώς και η συσχέτιση με την κλιματική αλλαγή που επιτελείται στο πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες. Στη ...
  • Εφαρμογές συστημάτων ποιότητας στην παραγωγή και εμπορία λαχανοκομικών προϊόντων στο νομό Ηρακλείου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Λεβεντάκη, Ειρήνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Γουμενάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 06-05-2009
    Στην παρούσα μελέτη θα παρουσιαστούν τα συστήματα καλλιέργειας και εμπορίας που αφορούν στις λαχανοκομικές καλλιέργειες του νομού Ηρακλείου. Και πιο συγκεκριμένα το παγκόσμιο πλαίσιο διαπίστευσης, οι οργανισμοί που δημιουργούν ...
  • Η επίδραση του τροποσφαιρικού όζοντος στην ανάπτυξη των φυτών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Παπαδοπούλου, Δέσποινα; Παπανικολάου, Αντιγόνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Γουμενάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Το όζον είναι ένας πολύ σημαντικός ρύπος της ατμόσφαιρας. Σχηματίζεται μέσω της οξείδωσης των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs), παρουσία των οξειδίων του αζώτου NO και NO2 (NOx) Το Trifollium repens cv Regal χρησιμοποιείται ...
  • Σύστημα βιολογικής καλλιέργειας πιπεριάς στο θερμοκήπιο.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΣΓΕΠ), Τμήμα Γεωπονίας
    Συγγραφείς: Γαλανάκη, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Γουμενάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-06-04
    Στην παρούσα μελέτη, εξετάστηκε η θερμοκηπιακή πιπεριά σε συγκαλλιέργεια με κατιφέ (Tagetes erecta cv Crackerjack). Ο κατιφές, έχει διαπιστωθεί ότι δρα σαν φυτό «εξυγιαντής» σε φυτικά είδη όπως η πιπεριά. Θεωρείται ως είδος ...
  • Φυτοχημικά και ανθρώπινη υγεία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Γιαννουλοπούλου, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Γουμενάκη, Ελένη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 05-02-2009
    Μεγάλο πλήθος μελετών αποδεικνύει τη συσχέτιση του διαιτολογίου του ανθρώπου με τη λειτουργία του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ιδιότητες αυτές αποδίδονται σε φυσικές ουσίες, τα φυτοχημικά, ...