• Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή και σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής σε ασθενείς με κοιλιοκάκη.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δαφούλη, Αικατερίνη-Μαρία; Κανάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2024-02-01
    Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια αυτοάνοση διαταραχή, ο επιπολασμός της οποίας έχει αυξηθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ συμμόρφωσης στη μεσογειακή ...
  • Διερεύνηση των γνώσεων Ελλήνων κοιλιοκακικών ασθενών γύρω από τη δίαιτα ελεύθερης γλουτένης.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κοτσώνη, Εμμανουέλα Καλλιόπη; Στρουμπάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-03-03
    Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση για την νόσο της κοιλιοκάκης και την δίαιτα ελεύθερης γλουτένης που ακολουθεί η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, ενώ ταυτόχρονα παρατίθενται τρόποι προστασίας ...
  • Η γλουτένη στη διατροφή μας και ο ρόλος της στα αυτοάνοσα νοσήματα.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σπανού, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ταβλαδάκη, Θεονύμφη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-12-14
    Η γλουτένη αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου. Δεν είναι καινούριο συστατικό αφού καταναλώνεται από την αρχαιότητα. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια έρχεται στο προσκήνιο με αρνητικό τρόπο καθώς ...
  • Κοιλιοκάκη και διατροφική αντιμετώπιση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αρβανιτίδου, Παναγιώτα; Παππά, Αγγελική
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπαδάκη, Αγγελική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 13-03-2013
    Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξεταστεί ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης, καθώς αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για τη βελτίωση της κλινικής εικόνας της ασθένειας και της ποιότητας ζωής ...
  • Μετάφραση και αξιολόγηση του ερωτηματολογίου συμμόρφωσης στη δίαιτα ελεύθερη γλουτένης «CDAT» σε Έλληνες κοιλιοκακικούς ασθενείς.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τρουγκάκου, Δέσποινα Δήμητρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-04-05
    Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση για την νόσο της κοιλιοκάκης και την δίαιτα ελεύθερης γλουτένης που ακολουθεί η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Επιπλέον, μεταφράστηκε το ερωτηματολόγιο ...
  • Συμμόρφωση στη δίαιτα άνευ γλουτένης και ποιότητα ζωής κοιλιοκακικών ασθενών από την περιοχή της Αττικής.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μανίδης, Αλέξιος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2023-10-02
    Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που έχει ως μοναδική θεραπεία την αυστηρή αποχή από τη γλουτένη εφ’ όρου ζωής. Αυτό είναι δύσκολο καθώς η γλουτένη υπάρχει σε πολλά τρόφιμα αλλά υπάρχει και κίνδυνος επιμόλυνσης ...