Διερεύνηση των γνώσεων Ελλήνων κοιλιοκακικών ασθενών γύρω από τη δίαιτα ελεύθερης γλουτένης.
Knowledge and attitude of Greek abdominal patients about gluten free diet.
Date
2021-03-03Author
Κοτσώνη, Εμμανουέλα Καλλιόπη
Στρουμπάκη, Μαρία
Kotsoni, Emmanouela Kalliopi
Stroumpaki, Maria
Metadata
Show full item recordAbstract
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση για την νόσο της κοιλιοκάκης και την δίαιτα ελεύθερης γλουτένης που ακολουθεί η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, ενώ ταυτόχρονα παρατίθενται τρόποι προστασίας και ενημέρωσης των κοιλιοκακικών ασθενών γύρω από τη νόσο και τη διατροφή τους προκειμένου να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Επιπλέον, υλοποιήθηκε διερεύνηση της γνώσης και στάσης των ασθενών με κοιλιοκάκη γύρω από τη δίαιτα ελεύθερης γλουτένης. Στην έρευνα συμμετείχαν μέλη του συλλόγου «Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης» ηλικίας 7 ετών και άνω. Στα άτομα αυτά δόθηκε διαδικτυακά ερωτηματολόγιο για τον Ελληνικό πληθυσμό προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι ασθενείς με κοιλιοκάκη γνωρίζουν τη δίαιτα ελεύθερης γλουτένης και τις ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει και κατά πόσο την εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους με ορθό τρόπο.
Τέλος, παρατίθεται ένα παράρτημα στο οποίο αναφέρεται το έντονο ενδιαφέρον που λάβαμε από τους ασθενείς και την επιθυμία τους να ασχοληθεί περαιτέρω η επιστημονική κοινότητα για την νόσο και την ποιότητα ζωής τους. In the present senior thesis, a literature review of celiac disease and the gluten free diet that the particular patient population follows has been carried out, while at the same time, ways of protection and information of celiac patients are being listened about the disease and their diet/nutrition, in order to enjoy a better quality of life.
In addition, an investigation of celiac people’s awareness and attitude towards the gluten free diet has been realized. Members of the Hellenic Coeliac Society, aged seven years old and over, have participated in this inquiry. These people were given a questionnaire, to the Greek population, so as to determine, on the one hand, whether celiac patients are aware of the gluten free diet and its peculiarities, and, on the other hand, whether celiac people implement into action in their daily routine, in a right way.
Finally, an appendix is subjoined, which documents the keen interest shown by celiac patients, as well as their strong desire for a further involvement in their disease and well being on behalf of the scientific community.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info