• Organic tomato production: An attempt to improve production by transplant and early watering.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Ταχμιτζάκης, Μίνως
    Επιβλέπων καθηγητής: Καμπουράκης, Εμμανουήλ; Κόρνερ, Όλιβερ; Άσλυνγκ, Τζέσπερ Μαζάντι
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-10-2012
    Από τις αρχές του 19ου αιώνα, η τομάτα έτυχε ευρείας αποδοχής από του καταναλωτές παγκοσμίως και δεδομένης της προσαρμοστικότητά της, καλλιεργείται παντού ανά τον κόσμο. Τα διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών έδωσαν ...
  • Αξιολόγηση αγρονομικών χαρακτηριστικών τριών υβριδίων τομάτας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Μαυροβασίλης, Βασίλης
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 01-04-2011
    Σε ξύλινο θερμοκήπιο με υλικό κάλυψης πολυαιθυλενίου φυτεύτηκαν 3 υβρίδια τομάτας σε έδαφος μετά από απολύμανση με ατμό. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 220 φυτά τομάτας (Lycopersicon esculentum) και έγιναν 9 επαναλήψεις για το ...
  • Αξιολόγηση διαφόρων στελεχών του γένους Bacillus για την καταπολέμηση του Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis σε σπόρο τομάτας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Κλαράκη, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Κασελάκη, Άννα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 12-10-2010
    Ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργούμενων φυτών προσβάλλονται από βακτήρια τα οποία προκαλούν συχνά σημαντικές ασθένειες. Η τομάτα Lycopersicum esculentum είναι ένα από τα πλέον ευπαθή λαχανικά με συνέπεια να προκαλούνται μεγάλες ...
  • Αξιολόγηση εναλλακτικών μεθόδων στην επιβίωση του Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis σε σπόρο τομάτας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Μιχελάκη, Χρυσή
    Επιβλέπων καθηγητής: Γκούμας, Δημήτριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Το βακτηριακό έλκος ή κορυνοβακτηρίωση αποτελεί παγκοσμίως μια σοβαρή τυπική αδροβακτηρίωση της τομάτας, καθώς οι ζημιές μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια της παραγωγής μέχρι και 80%. Στη συγκεκριμένη εργασία εφαρμόστηκαν ...
  • Αξιολόγηση κόμποστ αστικών στερεών αποβλήτων με ή χωρίς χρήση λίπανσης σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια πιπεριάς και τομάτας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Σαριδάκης, Χρήστος
    Επιβλέπων καθηγητής: Τζωρτζάκης, Νίκος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 19-10-2012
    Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των επιπτώσεων της χρήσης αστικών στερεών αποβλήτων (κόμποστ), σε συνδυασμό με ή όχι την χρήση λίπανσης σε καλλιέργεια πιπεριάς και τομάτας σε γλάστρες. Νεαρά φυτά πιπεριάς ...
  • Αξιολόγηση κομπόστ αστικών στερεών αποβλήτων με ή χωρίς χρήση τριτοβάθμιων επεξεργασμένων αστικών λυμάτων σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια τομάτας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Παπαμιχαλάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Τζωρτζάκης, Νίκος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 31-10-2012
    Η ρύπανση των υδάτινων πόρων από τα απόβλητα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους κατοίκους κάθε πόλης. Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης της ρύπανσης είναι οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας ...
  • Βιολογική καλλιέργεια τομάτας υπό κάλυψη.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Γρινιεζάκη, Ελπινίκη
    Επιβλέπων καθηγητής: Λιγοξυγκάκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 05-08-2013
    Η τομάτα (Solanum lycopersicum L.) ανήκει στην οικογένεια Solanaceae, καλλιεργείται υπαίθρια και υπό κάλυψη καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των κηπευτικών. Η αυξανόμενη τελευταία ευαισθητοποίηση του κόσμου για προστασία ...
  • Βιολογική καταπολέμηση της τεφράς σήψης της τομάτας (Botrytis cinerea) με ζύμες "IN VIVO".

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Δαφέρμος, Νικόλαος
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαλαθράκης, Νικόλαος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Τεφρά σήψη ονομάζεται η ασθένεια που προκαλείται από τον φυτοπαθογόνο μύκητα Botrytis cinerea ο οποίος είναι προαιρετικό παράσιτο και αναπτύσσεται τόσο στους διάφορους ξενιστές του, όσο και σαπροφυτικά στα οργανικά υποστρώματα ...
  • Βιολογική καταπολέμηση του ωιδίου (Leveillula taurica) της τομάτας, με ανταγωνιστικούς μύκητες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Αλεξάκης, Εμμανουήλ
    Επιβλέπων καθηγητής: Γκούμας, Δημήτριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Μία από τις σημαντικότερες ασθένειες που προσβάλουν τις καλλιέργειες τομάτας (Lycopersicon esculentum) στη χώρα μας, είναι το ωίδιο, το οποίο προκαλείται από τον μύκητα Leveillula taurica. Τα ωίδια είναι υποχρεωτικά παράσιτα ...
  • Διερεύνηση της επισχετικότητας οργανικών υποστρωμάτων απο αγροτοβιομηχανικά υπολείμματα και αστικά απορίμματα έναντι του μύκητα fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici σε καλλιέργεια τομάτας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Χουρδάκη, Αναστασία
    Επιβλέπων καθηγητής: Γκούμας, Δημήτριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 27-06-2012
    Το Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici είναι ένας φυτοπαθογόνος μύκητας που προκαλεί σε φυτά τομάτας καφέ σήψη στην περιοχή του λαιμού, μεταχρωματισμούς στα αγγεία, μάρανση των φύλλων και τελικά την ξήρανση του ...
  • Εντομολογικοί εχθροί θερμοκηπιακών καλλιεργειών τομάτας, αγγουριού, πιπεριάς, μελιτζάνας. Συμβατικοί τρόποι καταπολέμησης και η επίδραση τους στον άνθρωπο, στα ωφέλιμα και στο περιβάλλον.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Καμαρίτης, Σωτήρης; Σεργεντάνης, Σπύρος
    Επιβλέπων καθηγητής: Τζώρτζη, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 12-11-2013
    Σε αυτή την εργασία αναλύθηκαν τα βοτανικά χαρακτηριστικά, οι ποικιλίες, οι καλλιεργητικές φροντίδες, η συγκομιδή και κυρίως οι εντομολογικοί εχθροί και οι συμβατικοί τρόποι αντιμετώπισης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ...
  • Επίδραση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στην ανάπτυξη και σε βιοχημικά χαρακτηριστικά των φυτών τομάτας, αγγουριάς και χρυσάνθεμου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Ισσάρη, Ελευθερία
    Επιβλέπων καθηγητής: Λουλακάκης, Κωνσταντίνος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Η ρύπανση των υδάτινων πόρων από τα απόβλητα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους κατοίκους κάθε πόλης. Ένας από τους πιο αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης της ρύπανσης είναι οι Εγκαταστάσεις ...
  • Επίδραση μαγνητικών πεδίων, ανόργανης και οργανικής λίπανσης σε καλλιέργεια υπαίθριας τομάτας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Μαθιουδάκη, Αννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Λιονάκης, Σπυρίδων
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 12-01-2015
    Από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο 2010 μελετήθηκε η επίδραση μαγνητικού πεδίου στην παραγωγή και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τομάτας (Solanum lycopersicum) σε ασβεστούχο έδαφος με αρχική ηλεκτρική αγωγιμότητα στην πάστα ...
  • Επίδραση οργανικών λιπασμάτων στην παραγωγή τομάτας, αγγουριάς και πιπεριάς.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Βαλεργάκης, Ιωάννης
    Επιβλέπων καθηγητής: Μανιός, Θρασύβουλος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 15-02-2016
    Αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας είναι να διαπιστωθεί η επίδραση των διαφόρων επιπέδων οργανικών λιπασμάτων στην παραγωγή ντομάτας, αγγουριάς και πιπεριάς, σε σχέση με διάφορα επίπεδα χημικών λιπασμάτων. Για την παραπάνω ...
  • Επίδραση οργανικών υποστρωμάτων και βακίλων στην ανάπτυξη του Clavibacter Michiganensis spp. Michiganensis σε φυτά ντομάτας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Καρπαθιωτάκη, Μαρία-Ελένη
    Επιβλέπων καθηγητής: Γκούμας, Δημήτριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 10-02-2016
    Το βακτηριακό έλκος, μια πολύ σοβαρή αδροβακτηρίωση, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ασθένειες της τομάτας. Εκτός από την τομάτα προσβάλλει υπό φυσικές συνθήκες και άλλα είδη της οικογένειας Solanaceae. Η παρούσα μελέτη ...
  • Επίδραση προϊόντος κομποστοποίησης χοιρινών αποβλήτων σε φυτά τομάτας καλλιεργούμενα υπαίθρια σε έδαφος υψηλής αλατότητας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Καραγιάννη, Αντωνία
    Επιβλέπων καθηγητής: Λιονάκης, Σπυρίδων
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 09-04-2012
    Προϊόν κομποστοποίησης χοιρινών αποβλήτων αξιολογήθηκε ως λίπασμα και ως εδαφοβελτιωτικό κατά τη διάρκεια μιας καλλιεργητικής περιόδου (Ιούν. - Δεκ. 2008) σε πείραμα υπαίθριας καλλιέργειας τομάτας σε αγρό με αρχική ηλεκτρική ...
  • Ευαισθησία του υπονομευτή της τομάτας tuta absoluta σε πειραματικά εντομοκτόνα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Σκαρμούτσου, Χριστίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ροδιτάκης, Εμμανουήλ
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 27-11-2013
    Το μικρολεπιδόπτερο Tuta absoluta είναι ένας πολύ σημαντικός εχθρός της τομάτας που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην ελληνική επικράτεια και προκαλεί σοβαρές ζημιές σε θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες. Σκοπός της μελέτης ...
  • Η βερτισιλλίωση της τομάτας και τρόποι αντιμετώπισης της.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Κατζουράκης, Γεώργιος
    Επιβλέπων καθηγητής: Λιγοξυγκάκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Η βερτισιλλίωση είναι μια πολύ διαδεδομένη ασθένεια η οποία έχει μεγάλο εύρος ξενιστών (καλλιεργούμενα και αυτοφυή φυτά). Στην Ελλάδα αναφέρθηκε πρώτη φορά το 1935 από τον Sarejanni, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια έχει αρχίσει ...
  • Η Εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών σε τομάτα θερμοκηπίου σύμφωνα με τα πρότυπα Agro 2-1 και Agro 2-2 στην περιοχή της Ιεράπετρας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Ζυγάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Η εντατικοποίηση της γεωργίας όπως συντελέσθηκε τα τελευταία χρόνια εκτός από τις θετικές επιδράσεις (αύξηση της γεωργικής παραγωγής κ.λπ.), είχε και αρνητικές, όπως την αύξηση των εισροών σε ενέργεια, νερό, λιπάσματα και ...
  • Η ολοκληρωμένη διαχείρηση των μυκητολογικών ασθενειών της τομάτας σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Μαρής, Γεώργιος
    Επιβλέπων καθηγητής: Βακαλουνάκης, Δημήτριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Τα καταναλωτικά και οικολογικά κινήματα που άνθισαν τα τελευταία χρόνια άρχισαν να πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση ώστε να σταματήσει η αλόγιστη χρήση χημικών μέσων. Έτσι, οι κυβερνήσεις των κρατών και παραγωγικοί φορείς ...