• Αξιολόγηση μεθόδων εκχύλισης της προπόλης των μελισσών.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΣΓΕΠ), Τμήμα Γεωπονίας
    Συγγραφείς: Βαρδάκα, Φωτεινή-Παρασκευή
    Επιβλέπων καθηγητής: Αλυσσανδράκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-04-29
    Η πρόπολη είναι μια φυσική ρητινώδης ουσία και αποτελεί προϊόν της μέλισσας, Apis mellifera. Πρόκειται για ένα υλικό που φτιάχνουν οι μέλισσες συλλέγοντας φυτικές ρητίνες και αναμειγνύοντάς τες με κερί, γύρη, μέλι και ...
  • Δηλητηριάσεις των μελισσών από φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Πετράκη, Γεωργία
    Επιβλέπων καθηγητής: Αλυσσανδράκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 07-07-2008
    Η μελισσοκομία είναι ένας παραγωγικός κλάδος που ασχολείται με τη μέλισσα (Apis mellifera L.). Η μελέτη της μέλισσας ως έντομο περιλαμβάνει τη βιολογία και οικολογία της αλλά και τη φροντίδα και πλήρη εκμετάλλευση της ως ...
  • Διατροφική αξία μελιού και ιδιαίτερα οφέλη της κατανάλωσής του στην προάσπιση της υγείας.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δάμα, Θεοδώρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Λαπιδάκης, Νικόλαος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-01-21
    Το μέλι χαρακτηρίζεται ως γλυκό και ιξώδες σιρόπι που παράγεται από την μέλισσα και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για τα θεραπευτικά του αποτελέσματα. Το μέλι αποτελεί το μοναδικό φυσικό προϊόν που προέρχεται από έντομα και ...
  • Έρευνα αγοράς για τις προτιμήσεις και την καταναλωτική συμπεριφορά σχετικά με τα προϊόντα του μελιού.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΣΕΔΟ), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού
    Συγγραφείς: Κατσούλη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Δήμου, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-09-14
    Η παρούσα πτυχιακή εργασία ερευνά τις προτιμήσεις και την καταναλωτική συμπεριφορά σχετικά με τα προϊόντα του μελιού. Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη αυτή εξετάζεται η ιστορία του, οι χρήσεις του, τα χαρακτηριστικά του, οι ...
  • Κατάσταση και προοπτικές εξέλιξης της μελισσοκομίας στο Ρέθυμνο.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Δριβάκου, Κυριακή
    Επιβλέπων καθηγητής: Αλυσσανδράκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-09-2010
    Το Ρέθυμνο είναι έδρα του ομώνυμου δήμου και πρωτεύουσα του Νομού Ρεθύμνης. Πρόκειται για το τρίτο σε πληθυσμό αστικό κέντρο της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά με κατοίκους που ξεπερνούν τις 80.000. Οι κυριότερη ...
  • Κατάσταση και προοπτικές της μελισσοκομίας στο νησί της Νάξου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Κορρέ, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Αλυσσανδράκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 31-05-2010
    Η Νάξος είναι το πιο μεγάλο και εύφορο νησί των Κυκλάδων, με έκταση 447 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σήμερα ζουν στο νησί περίπου 20.000 άνθρωποι που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο και τα τελευταία ...
  • Καταναλωτικές προτιμήσεις στο μέλι: η περίπτωση των καταναλωτών στο Ηράκλειο Κρήτης.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΣΕΔΟ), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού
    Συγγραφείς: Τσαπράζης, Ελευθέριος
    Επιβλέπων καθηγητής: Κουργιαντάκης, Μάρκος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-02-26
    Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό την διερεύνηση των προτιμήσεων και της συμπεριφοράς των καταναλωτών στο μέλι. Η εργασία αυτή βασίστηκε μεθοδολογικά στη συλλογή δευτερογενών στοιχείων από παλιότερες έρευνες και ...
  • Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο κρασί και στο μέλι.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσισκάκη, Βενετία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με το κόκκινο κρασί και την ενδεχόμενη ευεργετική δράση που μπορεί να έχει ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα αποτελέσματα πολυάριθμων μελετών έχουν δείξει ότι το ...
  • Οργάνωση μικρών μελισσοκομικών εκμεταλεύσεων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Μιγάδη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Αλυσσανδράκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-02-21
    Οι μέλισσες ανήκουν στην οικογένεια Apideae και είναι γνωστές για την προσφορά τους στην επικονίαση των φυτών, την κοινωνική τους οργάνωση και των προϊόντων τους (μέλι, γύρη, βασιλικός πολτός, κερί, πρόπολη, δηλητήριο). Η ...
  • Πειραματική και βιβλιογραφική μελέτη πάνω στις δυνατότητες εύρεσης της βοτανολογικής και γεωγραφικής προέλευσης του μελιού -Πειραματική εφαρμογή φλογοφωτομετρίας και φασματογραφίας υπεριώδους /ορατού.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Άνθης, Θωμάς
    Επιβλέπων καθηγητής: Ζαφειρόπουλος, Βασίλειος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας μας παραθέτονται κάποια στοιχειά της μελισσοκομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καθώς και η διάρθρωσή της και μερικά στοιχεία της μελισσοκομικής κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης ...
  • Σύσταση και φυσικοχημικές ιδιότητες του μελιού.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    Συγγραφείς: Αδαμοπούλου, Καλλιόπη
    Επιβλέπων καθηγητής: Αλυσσανδράκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 27-05-2009
    Το μέλι είναι ένα πολυσύνθετο φυσικό προϊόν της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής που προέρχεται από την μέλισσα. Είναι γνωστό και συλλέγεται από τα αρχαία χρόνια, η κατανάλωσή του από τον άνθρωπο έχει συνδεθεί με πλήθος ...
  • Συγκριτική μελέτη φυσικοχημικών χαρακτηριστικών ελληνικών μελιών διαφορετικής βοτανικής και γεωγραφικής προέλευσης.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (ΣΓΕΠ), ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία
    Συγγραφείς: Σαββιδάκη, Ελισάβετ
    Επιβλέπων καθηγητής: Αλυσσανδράκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2021-05-24
    Στην παρούσα διπλωματική διατριβή μελετήθηκαν 163 δείγματα μονοανθικών μελιών από θυμάρι, πεύκο, βαμβάκι, ρείκι, έλατο και καστανιά, τα οποία προήλθαν από 71 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Έγινε προσδιορισμός των ...
  • Συσχέτιση της περιεκτικότητας του μελιού σε μέταλλα με την γεωγραφική και βοτανολογική του προέλευση.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΣΜΗΧ), Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
    Συγγραφείς: Κοπανιάρη, Μαρία-Ελένη
    Επιβλέπων καθηγητής: Λυδάκης-Σημαντήρης, Νικόλαος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2023-10-17
    Η βλαστική ποικιλότητα βασίζεται σε διαφορετικές κλιματικές και γεωγραφικές προελεύσεις. Όσον αφορά τη μελισσοκομία, η ποικιλία των βοτάνων σχετίζεται στενά με την παραγωγή μεγάλης ποικιλίας μελιού. Επομένως, με βάση την ...