• Ελληνικά
    • English
  • English 
    • Ελληνικά
    • English
  • Login
View Item 
  •   Apothesis Home
  • EΛ.ΜΕ.ΠΑ. / HMU
  • Πτυχιακές εργασίες / Bachelor Theses
  • View Item
  •   Apothesis Home
  • EΛ.ΜΕ.ΠΑ. / HMU
  • Πτυχιακές εργασίες / Bachelor Theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Διατροφική αξία μελιού και ιδιαίτερα οφέλη της κατανάλωσής του στην προάσπιση της υγείας.

Nutritional value of honey and special benefits of its consumption in the defense of health.

Thumbnail
View/Open
DamaTheodora2020 .pdf (2.689Mb)
Date
2021-01-21
Author
Δάμα, Θεοδώρα
Dama, Theodora
Metadata
Show full item record
Abstract
Το μέλι χαρακτηρίζεται ως γλυκό και ιξώδες σιρόπι που παράγεται από την μέλισσα και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για τα θεραπευτικά του αποτελέσματα. Το μέλι αποτελεί το μοναδικό φυσικό προϊόν που προέρχεται από έντομα και έχει διατροφικές, καλλυντικές, θεραπευτικές και βιομηχανικές αξίες . Επιπρόσθετα, εξετάζεται ως ισορροπημένη διατροφή και είναι εξίσου δημοφιλές για άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία αφού έγινε αναφορά του ορισμού του μελιού και των ιδιοτήτων του στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση όλων των χαρακτηριστικών του που το εντάσσουν στις πρώτες θέσεις ‘φαρμακευτικών θεραπειών’. Το μέλι έχει πολλαπλά οφέλη στην άμυνα του οργανισμού στην αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων από καρδιαγγειακά μέχρι και δερματολογικά ενώ χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση από αθλητές και παιδιά. Στο τέλος της εργασίας γίνεται μια πλήρη ανασκόπηση για τα θετικά οφέλη του μελιού σε όλους τους τομείς της υγείας.
 
Honey is characterized as a sweet and viscous syrup produced by bees and has been widely used for its therapeutic effects. Honey is the only natural product that comes from insects and has nutritional, cosmetic, therapeutic and industrial values. In addition, it is considered a balanced diet and is equally popular with men and women of all ages. In the present dissertation, after the definition of honey and its properties were reported, a bibliographic review of all its characteristics that place it in the first places of ‘drug treatments’ was carried out. Honey has multiple benefits in the body's defense in the treatment of many diseases from cardiovascular to dermatological while it is used on a daily basis by athletes and children. At the end of the work there is a complete review of the positive benefits of honey in all areas of health.
 
URI
http://hdl.handle.net/20.500.12688/9766
Collections
  • Πτυχιακές εργασίες / Bachelor Theses [837]

HMU Library & Information Center, Tel: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr | User manual

Copyright © 2015 HMU | Terms of Use | Cookie policy | HMU

Developed by Netmechanics Netmechanics llc | Based on DSpace

ESPA 2007-2013
 

 

This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info

Browse

All of ApothesisCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsKeywordsAdvisorsThis CollectionBy Issue DateAuthorsKeywordsAdvisors

My Account

Login

HMU Library & Information Center, Tel: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr | User manual

Copyright © 2015 HMU | Terms of Use | Cookie policy | HMU

Developed by Netmechanics Netmechanics llc | Based on DSpace

ESPA 2007-2013
 

 

This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info