• Ανθεκτικό άμυλο και οι κυκλοδεξτρίνες στα τρόφιμα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γαλάνη, Αντωνία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-11
    Η παρούσα πτυχιακή εργασία, αναφέρεται στο ανθεκτικό άμυλο και τις κυκλοδεξτρίνες των τροφίμων. Τα διαιτητικά άμυλα αποτελούν σημαντικές πηγές ενέργειας στη διατροφή του ανθρώπου. Μεταξύ αυτών, το ανθεκτικό άμυλο έχει ...
  • Αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας διαφόρων αυτοφυών βοτάνων από την περιοχή του Ρεθύμνου

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δομαζάκη, Αγάπη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία; Spyridaki, Aspasia; Ψυλινάκης, Εμμανουήλ
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-07-27
    Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν τα εκχυλίσματα των άγριων βοτάνων Σκορπίδι (Asplenium Ceterach), Ρούσκος (Ruscus Aculeatus), Κράταιγος (Crataegus Monogyna), Αλαδανιά (Cistus Creticus), Κυπαρισσάκι (Micromeria Juliana) και ...
  • Βιοδραστικά συστατικά λευκών λαχανικών & οφέλη στην υγεία.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσιμπλούλη, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2020-04-03
    Σκοπός της εργασίας ήταν η διερεύνηση της πρόσφατης βιβλιογραφίας για τα βιοδραστικά συστατικά των λευκών λαχανικών, καθώς και τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία, ώστε να γίνει κατανοητή η διατροφική τους αξία. Μέσα από ...
  • Βιοενεργά πεπτίδια των τροφίμων και η επίδραση τους στην ανθρώπινη υγεία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καραχοτζίκη, Χριστίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-04
    Η ανησυχία των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια σχετικά με την επίδραση που παρουσιάζουν τα τρόφιμα που καταναλώνουν στην υγεία τους έχει αποτελέσει μια τεράστια πρόκληση για την βιομηχανία τροφίμων όπου προσπαθεί να ...
  • Βρώσιμα Μούρα: Βιοδραστικά Συστατικά και Οφέλη στην Υγεία

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ευθυμίου, Έλενα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-04-20
    Μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση φρούτα και λαχανικά σε επαρκή ποσότητα, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να προληφθούν σοβαρές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά και κάποιοι τύποι καρκίνου. ...
  • Γλουτένη: Αλλεργία – Δυσανεξία - Ευαισθησία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χαζίζα, Χριστίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-23
    Η γλουτένη είναι ένα μίγμα πρωτεϊνών της γλιαδίνης και της γλουτενίνης και υπάρχει κυρίως στο σιτάρι, αλλά και το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη. Η γλοιαδίνη είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην υδρόλυση από τις πρωτεάσες του ...
  • Διατροφική και ψυχολογική διερεύνηση ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας στο Ηράκλειο Κρήτης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ερωτόκριτου, Ναθαναέλλα; Αποστόλου, Αθανασία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 14-09-2015
    Η Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νευρολογική εκφυλιστική ασθένεια που προκαλεί απομυελίνωση. Η αιτιολογία της είναι ακόμα ασαφής αλλά φαίνεται πως κάποιοι διατροφικοί παράγοντες ενοχοποιούνται. Σκοπός: Στην ...
  • Διερεύνηση υιοθέτησης της Μεσογειακής δίαιτας από άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πλατσά, Κωνσταντίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 01-07-2013
    Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μία νευρολογική νόσος, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και προσβάλλει με αλματώδεις ρυθμούς τον Ελληνικό πληθυσμό. Η αιτιολογία της πάθησης είναι άγνωστη. Παρά το γεγονός ότι η ΣΚΠ ...
  • Η διατροφική αξία της σταφίδας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γοργία, Μάρθα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 11-09-2015
    Η σταφίδα σήμερα θεωρείται από τις πιο υγιεινές και ωφέλιμες για τον άνθρωπο τροφές και η σπουδαιότητά τους ανάγεται ήδη στην αρχαιότητα δίχως να πάψει ποτέ να αποτελεί σημαντικό εφόδιο δύναμης, ευεξίας και υγείας. Μαζί ...
  • Η σημασία του δισχιδοβακτηρίου στη σύγχρονη διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σάββα, Παναγιώτα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Ο σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι να συζητηθεί η σχετικά πρόσφατη αναγέννηση ενδιαφέροντος για τη βακτηριακή παρέμβαση, ιδιαίτερα στη χρήση Bifidobucferium στη διατροφή, για τη θεραπεία και την πρόληψη της ασθένειας ...
  • Κρόκος-Ένα πολύτιμο μπαχαρικό.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πλαστρά, Βίβιαν
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-03-14
    Τα μπαχαρικά είναι γνωστά από την αρχαιότητα και χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς από όλους τους πολιτισμούς. Η παρούσα εργασία αναφέρεται στα μπαχαρικά γενικότερα, στην ιστορία τους, στις χρήσεις τους και στη σημασία ...
  • Μελέτη της οξειδωτικής σταθερότητας εδώδιμων φυτικών ελαίων κατά το τηγάνισμα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Παπαδοσηφάκη, Χριστίνα; Κουνάδη, Σταματίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία; Χατζάκη, Ειρήνη; Ψιλινάκης, Εμμανουήλ
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
  • Ο ρόλος της διατροφής στα αυτοάνοσα νοσήματα του γαστρεντερικού σωλήνα και η ψυχολογική διερεύνηση των ασθενών με κοιλιοκάκη στην Ελλάδα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χατζηβασίλη, Δήμητρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-23
    Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση για το ρόλο της διατροφής στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων και ειδικότερα των αυτοάνοσων διαταραχών του γαστρεντερικού σωλήνα. Συγκεκριμένα, ...
  • Ο ρόλος της Μικρής Ετεροδιμερούς Συνεργού Πρωτεΐνης ( Short Heterodimer Partner ή SHP) στο μεταβολισμό των χoλικών οξέων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσουμάνη, Ναταλία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Η βιοσύνθεση των χολικών οξέων λαμβάνει χώρα στο συκώτι και αποτελεί το κύριο μεταβολικό μονοπάτι καταβολισμού της χοληστερόλης. Η αύξηση της συγκέντρωσης λίπους στον οργανισμό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της έκκρισης ...
  • Ρόδι: Βιοδραστικά συστατικά και οφέλη στην υγεία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ρουμελιώτη, Σταματία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-05
    Το ρόδι σήμερα θεωρείται από τις πιο υγιεινές και ωφέλιμες τροφές για τον άνθρωπο και η σπουδαιότητά του αναγνωρίζεται από την αρχαιότητα. Από τότε μέχρι και σήμερα θεωρείται σημαντική η δράση του έναντι πολλών νοσημάτων ...
  • Σύγχρονη διατροφική προσέγγιση της αντιγήρανσης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μπανιά, Αλεξάνδρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-11-07
    Η βιοχημεία της γήρανσης του δέρματος αποκαλύπτει ότι η οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των ελεύθερων ριζών, των αντιοξειδωτικών και των συν-παραγόντων είναι ...
  • Τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μπόλκα, Σμαράγδα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 27-03-2013
    Από τα αρχαία χρόνια, η σοκολάτα έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για ιατρικούς σκοπούς, άλλα και σήμερα, προτείνεται για την πρόληψη διαφόρων χρόνιων νοσημάτων. Το κακάο και τα προϊόντα του έχουν αποτελέσει αντικείμενο ...
  • Τα τρανς λιπαρά οξέα στη διατροφή μας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ρεξάκη, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-05
    Στην παρούσα πτυχιακή εργασία αναλύεται η χημεία των τρανς λιπαρών οξέων, γίνεται αναφορά στις κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται και εξηγείται πως δημιουργούνται σε κάθε περίπτωση. Παρουσιάζεται η ιστορική αναδρομή της ...