heal.creatorName | Τσεπέλε, Ευαγγελία | el |
heal.creatorName | Tsepele, Evangelia | en |
heal.publicationDate | 2021-09-10 | |
heal.identifier.primary | http://hdl.handle.net/20.500.12688/10013 | |
heal.abstract | Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελεί ένα σύνθετο, δυναμικό μικροβιακό οικοσύστημα, με καθοριστικό ρόλο για την υγεία του ατόμου ξενιστή. Η διατροφή, επηρεάζει άμεσα τη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος, και η τροποποίηση αυτής, προς πιο ισορροπημένα πρότυπα μέσω διατροφικών παρεμβάσεων, αποτελεί πεδίο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, για την πρόληψη πληθώρας ασθενειών. (HUMAN MICROBIOME PROJECT 2012, 486:207−214). Οι μικροβιακοί πληθυσμοί που αποικούν τον άνθρωπο συνολικά, ορίζονται ως το ‘’ανθρώπινο μικροβίωμα’’. Το σύνολο της μικροβιακής κοινότητας που κατοικεί στο έντερο ονομάζεται ‘’εντερικό μικροβίωμα’’ και πρόκειται για ένα σύνθετο οικοσύστημα, το οποίο αποτελείται από βακτήρια, μύκητες, ζύμες, αρχαία και ιούς. Τα βακτήρια που συναντώνται σε αφθονία είναι τα Firmicutes και τα Bacteroidetes και είναι τα δύο κυρίαρχα φύλα εντός του εντερικού μικροβιώματος. (Μεντής, Γύπας & Μεντής, 2013). Τα φύλα αυτά του εντερικού μικροβιώματος, αλληλεπιδρούν άμεσα με τον ξενιστή, προστατεύοντάς τον από λοιμώξεις καθώς επίσης, παρέχοντάς του και βασικές λειτουργίες βοηθώντας τον στο μεταβολισμό των τροφών. (HUMAN MICROBIOME PROJECT 2012, 486:207−214).
Η τροφική αλλεργία και δυσανεξία είναι από τις πιο κοινές διαταραχές, οι οποίες εμφανίζονται μάλιστα, από την παιδική κιόλας ηλικία. Το γεγονός αυτό στις μέρες μας, έχει θεωρηθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, ιδιαίτερα στον βιομηχανικό κόσμο. (Boyce JA, Assa'ad A, et al. 2010). Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, μελέτες έχουν δείξει ότι η επιδημιολογία των τροφικών αλλεργιών και δυσανεξιών έχει δραματική αύξηση στον επιπολασμό, τη σοβαρότητα των κλινικών εκδηλώσεων και τον κίνδυνο επιμονής αυτών, ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες. (Loh W, Tang MLK. 2018). Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, οι αναλύσεις έδειξαν έως και επτά φορές αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο από τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις, σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Αυστραλία, τα τελευταία 10 χρόνια. (Berni Canani R, Nocerino R, et al. 2012). Περισσότερα από 170 τρόφιμα έχουν αναγνωριστεί ως ενεργοποιητές των τροφικών αλλεργιών, κάποια από αυτά είναι οι ξηροί καρποί, τα αυγά, τα φιστίκια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, το γάλα, το σιτάρι, η σόγια και οι σπόροι, με εθνικές και γεωγραφικές παραλλαγές ανάλογα με τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες. (Boyce JA, Assa'ad A, Burks AW, et al. 2010)
Ολοένα και περισσότερα στοιχεία, δείχνουν ότι ο αυξανόμενος επιπολασμός των τροφικών αλλεργιών συσχετίζεται άμεσα με τις συνθέσεις και τις λειτουργικές αλλαγές οι οποίες συμβαίνουν στο μικροβίωμα του εντέρου μας. Οι αλληλεπιδράσεις αυτές μεταξύ μικροβίων και ξενιστών, διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανάπτυξη ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος, συνάμα με αυτή του ανοσοποιητικού συστήματος, λαμβάνει χώρα από νωρίς στη ζωή του ανθρώπου και διαμορφώνεται σε μεγάλο ποσοστό από την έκθεση αυτού, σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. (Leung ASY, Wong GWK, Tang MLK. 2018). Κάποιοι από τους περιβαλλοντικούς αυτούς παράγοντες, περιλαμβάνουν τις διάφορες δίαιτες, το φυσιολογικό τοκετό ή την καισαρική τομή, την έλλειψη θηλασμού, ακόμη και τα φάρμακα. (Leung ASY, Wong GWK, Tang MLK. 2018). Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί το γεγονός ότι, τα φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν δυσβίωση στο εντερικό μικροβίωμα και έχουν συσχετιστεί με τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες. (Boyce JA, Assa'ad A, et al. 2010). Επιπρόσθετα, η χρήση αντιβιοτικών έχει αποδειχθεί ότι μπορεί ακόμη να διαταράξει την ομοιόσταση του εντέρου, καθώς και να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών ασθενειών, από την πρώιμη κιόλας παιδική ηλικία. Έτσι, αποδεικνύεται το γεγονός ότι οι αλλαγές στην ποσότητα ή την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου, επηρεάζουν άμεσα και ποικιλοτρόπως την ανοχή του ξενιστή στις διάφορες τροφικές και μη αλλεργίες, καθώς και στις δυσανεξίες. (Leung ASY, Wong GWK, Tang MLK. 2018). | el |
heal.abstract | The gut microbiome is a complex, dynamic microbial ecosystem, with a crucial role for the health of the individual host. Nutrition directly affects the composition of the intestinal microbiome, and modifying it to more balanced standards through dietary interventions is a field of intense research interest in the prevention of a variety of diseases. (HUMAN MICROBIOME PROJECT 2012, 486: 207−214). The microbial populations that colonize humans as a whole are defined as the "human microbiome." The entire microbial community living in the gut is called the "intestinal microbiome" and is a complex ecosystem made up of bacteria, fungi, yeasts, ancient and viruses. The bacteria found in abundance are Firmicutes and Bacteroidetes and are the two dominant sexes within the intestinal microbiome. (Mentis, Gypas & Mentis, 2013). These sexes of the intestinal microbiome interact directly with the host, protecting it from infections as well as providing it with basic functions by helping it to metabolize food. (HUMAN MICROBIOME PROJECT 2012, 486: 207−214).
Food allergy and intolerance are among the most common disorders, which appear in childhood. This is now considered a global health problem, especially in the industrial world. (Boyce JA, Assa'ad A, et al. 2010). Over the past two decades, studies have shown that the epidemiology of food allergies and intolerances has a dramatic increase in prevalence, the severity of clinical manifestations and the risk of persistence, even in older people. (Loh W, Tang MLK. 2018). According to the latest epidemiological data, the analyzes showed up to seven times the increase in hospital admissions from food allergic reactions in children in the United Kingdom, USA, Italy and Australia in the last 10 years. (Berni Canani R, Nocerino R, et al. 2012). More than 170 foods have been identified as triggers for food allergies, some of which are nuts, eggs, peanuts, fish, shellfish, milk, wheat, soy and seeds, with national and geographical variations depending on with the most common food allergies. (Boyce JA, Assa'ad A, Burks AW, et al. 2010).
More and more evidence suggests that the increasing prevalence of food allergies is directly related to the compositions and functional changes that occur in the gut microbiome. These interactions between germs and hosts play a key role in regulating the immune system. The development of a healthy intestinal microbiome, along with that of the immune system, takes place early in human life and is largely shaped by its exposure to various environmental factors. (Leung ASY, Wong GWK, Tang MLK. 2018). Some of these environmental factors include various diets, normal childbirth or cesarean section, lack of breastfeeding, and even medication. (Leung ASY, Wong GWK, Tang MLK. 2018). At this point it is worth noting that the drugs have been shown to cause intestinal microbiome and have been linked to food allergies and intolerances. (Boyce JA, Assa'ad A, et al. 2010). In addition, the use of antibiotics has been shown to further disrupt intestinal homeostasis, as well as significantly increase the risk of developing allergic diseases from an early age. Thus, it is proven that changes in the amount or diversity of the gut microbiome directly and in various ways affect the host's tolerance to various food and non-food allergies, as well as intolerances. (Leung ASY, Wong GWK, Tang MLK. 2018). | en |
heal.language | Ελληνικά | el |
heal.language | Greek | en |
heal.academicPublisher | ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας | el |
heal.academicPublisher | Η.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept. | en |
heal.title | Το ανθρώπινο εντερικό μικροβίωμα και η επίδρασή του σε τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες. | el |
heal.title | ’Human intestinal microbiome and its effect on food allergies and intolerances. | en |
heal.type | Πτυχιακή Εργασία | el |
heal.type | Bachelor thesis | en |
heal.keyword | διατροφή, εντερικό μικροβίωμα, τροφικές αλλεργίες, δυσανεξίες. | el |
heal.keyword | diet, gut microbiome, food allergies, intolerances. | en |
heal.access | free | el |
heal.advisorName | Ψαρουδάκη, Αντωνία | el |
heal.advisorName | Psaroudaki, Antonia | en |
heal.academicPublisherID | ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο | el |
heal.academicPublisherID | Η.Μ.U Hellenic Mediterranean University | en |
heal.fullTextAvailability | true | el |
tcd.distinguished | false | el |
tcd.survey | false | el |