Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutrition in preeclampsia.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠαπακώστα, Δέσποιναel
dc.creatorΣτεφανίδη, Σοφίαel
dc.creatorPapakosta, Despoinaen
dc.creatorStefanidi, Sofiaen
dc.date.accessioned2021-10-18T07:55:41Z
dc.date.available2021-10-18T07:55:41Z
dc.date.issued2021-10-18
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10064
dc.description.abstractΗ εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται από σημαντικές μεταβολικές και αιμοδυναμικές αλλαγές που ξεκινούν νωρίς κατά την περίοδο της κύησης. Σημαντικές αιμοδυναμικές μεταβολές περιλαμβάνουν: αύξηση της καρδιακής παροχής κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, κατακράτηση νατρίου και νερού, που οδηγεί σε διαστολή του όγκου του πλάσματος που κορυφώνεται την 30η εβδομάδα, και μειώσεις στη συστηματική αγγειακή αντίσταση και τη συστηματική αρτηριακή πίεση. Οι υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης φθάνουν έως και το 10% των κυήσεων παγκοσμίως, γεγονός που περιλαμβάνει το 2% -3% όλων των εγκυμοσυνών που περιπλέκονται από την προεκλαμψία. Η προεκλαμψία είναι μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και σημεία βλάβης σε άλλα όργανα, συνήθως το ήπαρ και τα νεφρά και η οποία συνήθως εμφανίζεται μετά από την 20η εβδομάδα κύησης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αναπτυχθεί αργά ή μπορεί να έχει ξαφνική εμφάνιση. Η παρακολούθηση είναι ένα σημαντικό μέρος της προγεννητικής φροντίδας επειδή τα πρώτα σημάδια της προεκλαμψίας είναι συνήθως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η αρτηριακή πίεση που ξεπερνά τα 140/90 mmHg ή μεγαλύτερη - τεκμηριωμένη σε δύο περιπτώσεις, σε διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων ωρών θεωρείται μη φυσιολογική. Ωστόσο, η διατροφή έχει συσχετιστεί αρκετά με την εμφάνιση της προεκλαμψίας από τους επιστήμονες τόσο για την πρόληψη όσο και για την διαχείριση της προεκλαμψίας. Όμως, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αρχή του γολγοθά αυτού είναι ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες της γυναίκας πριν μείνει έγκυος. Δηλαδή, όσο το λιγότερο ακολουθεί μια σωστή και ποιοτική διατροφή η γυναίκα τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για την εμφάνιση διάφορων επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μια από αυτές και οι υπερτασικές διαταραχές. Μια σωστή και ποιοτική διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών για τη πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών και όχι μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών η οποία τις περισσότερες φορές συστήνεται από τους γιατρούς να συνοδεύεται από κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα για την κάλυψη των αναγκών κατά τη διάρκεια της κύησης, για την αποφυγή διάφορων επιπλοκών αλλά και για την αντιμετώπιση των υπερτασικών διαταραχών.el
dc.description.abstractPregnancy is characterized by significant metabolic and hemodynamic changes that begin early in pregnancy. Significant hemodynamic changes include: increased cardiac output during the first trimester, sodium and water retention, leading to dilated plasma volume peaking at 30 weeks, and reductions in systemic vascular resistance and systemic blood pressure. Hypertensive pregnancy disorders affect up to 10% of pregnancies worldwide, accounting for 2% -3% of all pregnancies complicated by preeclampsia. Preeclampsia is a complication of pregnancy characterized by high blood pressure and signs of damage to other organs, usually the liver and kidneys, which usually occurs after the 20th week of pregnancy. High blood pressure can develop slowly or it can appear suddenly. Monitoring is an important part of prenatal care because the first signs of preeclampsia are usually an increase in blood pressure. Blood pressure above 140/90 mmHg or higher - documented in two cases over a period of at least four hours - is considered abnormal. However, diet has been widely linked to the occurrence of preeclampsia by scientists for both the prevention and management of preeclampsia. However, it is important to emphasize that the principle of this calvary is the lifestyle and eating habits of the woman before she becomes pregnant. That is, the less a woman follows a proper and quality diet, the more chances there are for various complications to occur during pregnancy and one of them is hypertensive disorders. A proper and quality diet includes a variety of fruits and vegetables to get all the nutrients and antioxidants and not individual nutrients which is often recommended by doctors to be accompanied by a dietary supplement to meet the needs during pregnancy, for to avoid various complications but also to treat hypertensive disorders.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΔιατροφή στην προεκλαμψία.el
dc.titleNutrition in preeclampsia.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠαπακώστα, Δέσποιναel
heal.creatorNameΣτεφανίδη, Σοφίαel
heal.creatorNamePapakosta, Despoinaen
heal.creatorNameStefanidi, Sofiaen
heal.publicationDate2021-10-18
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10064
heal.abstractΗ εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται από σημαντικές μεταβολικές και αιμοδυναμικές αλλαγές που ξεκινούν νωρίς κατά την περίοδο της κύησης. Σημαντικές αιμοδυναμικές μεταβολές περιλαμβάνουν: αύξηση της καρδιακής παροχής κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, κατακράτηση νατρίου και νερού, που οδηγεί σε διαστολή του όγκου του πλάσματος που κορυφώνεται την 30η εβδομάδα, και μειώσεις στη συστηματική αγγειακή αντίσταση και τη συστηματική αρτηριακή πίεση. Οι υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης φθάνουν έως και το 10% των κυήσεων παγκοσμίως, γεγονός που περιλαμβάνει το 2% -3% όλων των εγκυμοσυνών που περιπλέκονται από την προεκλαμψία. Η προεκλαμψία είναι μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και σημεία βλάβης σε άλλα όργανα, συνήθως το ήπαρ και τα νεφρά και η οποία συνήθως εμφανίζεται μετά από την 20η εβδομάδα κύησης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αναπτυχθεί αργά ή μπορεί να έχει ξαφνική εμφάνιση. Η παρακολούθηση είναι ένα σημαντικό μέρος της προγεννητικής φροντίδας επειδή τα πρώτα σημάδια της προεκλαμψίας είναι συνήθως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η αρτηριακή πίεση που ξεπερνά τα 140/90 mmHg ή μεγαλύτερη - τεκμηριωμένη σε δύο περιπτώσεις, σε διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων ωρών θεωρείται μη φυσιολογική. Ωστόσο, η διατροφή έχει συσχετιστεί αρκετά με την εμφάνιση της προεκλαμψίας από τους επιστήμονες τόσο για την πρόληψη όσο και για την διαχείριση της προεκλαμψίας. Όμως, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αρχή του γολγοθά αυτού είναι ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες της γυναίκας πριν μείνει έγκυος. Δηλαδή, όσο το λιγότερο ακολουθεί μια σωστή και ποιοτική διατροφή η γυναίκα τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για την εμφάνιση διάφορων επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μια από αυτές και οι υπερτασικές διαταραχές. Μια σωστή και ποιοτική διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών για τη πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών και όχι μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών η οποία τις περισσότερες φορές συστήνεται από τους γιατρούς να συνοδεύεται από κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα για την κάλυψη των αναγκών κατά τη διάρκεια της κύησης, για την αποφυγή διάφορων επιπλοκών αλλά και για την αντιμετώπιση των υπερτασικών διαταραχών.el
heal.abstractPregnancy is characterized by significant metabolic and hemodynamic changes that begin early in pregnancy. Significant hemodynamic changes include: increased cardiac output during the first trimester, sodium and water retention, leading to dilated plasma volume peaking at 30 weeks, and reductions in systemic vascular resistance and systemic blood pressure. Hypertensive pregnancy disorders affect up to 10% of pregnancies worldwide, accounting for 2% -3% of all pregnancies complicated by preeclampsia. Preeclampsia is a complication of pregnancy characterized by high blood pressure and signs of damage to other organs, usually the liver and kidneys, which usually occurs after the 20th week of pregnancy. High blood pressure can develop slowly or it can appear suddenly. Monitoring is an important part of prenatal care because the first signs of preeclampsia are usually an increase in blood pressure. Blood pressure above 140/90 mmHg or higher - documented in two cases over a period of at least four hours - is considered abnormal. However, diet has been widely linked to the occurrence of preeclampsia by scientists for both the prevention and management of preeclampsia. However, it is important to emphasize that the principle of this calvary is the lifestyle and eating habits of the woman before she becomes pregnant. That is, the less a woman follows a proper and quality diet, the more chances there are for various complications to occur during pregnancy and one of them is hypertensive disorders. A proper and quality diet includes a variety of fruits and vegetables to get all the nutrients and antioxidants and not individual nutrients which is often recommended by doctors to be accompanied by a dietary supplement to meet the needs during pregnancy, for to avoid various complications but also to treat hypertensive disorders.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΔιατροφή στην προεκλαμψία.el
heal.titleNutrition in preeclampsia.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordεγκυμοσύνη, προεκλαμψία, διατροφική αντιμετώπιση.el
heal.keywordpregnancy, preeclampsia, dietary management.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΜουρατίδου, Θεοδώραel
heal.advisorNameMouratidou, Theodoraen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής