Εμφάνιση απλής εγγραφής

The role played by gastronomy and local products in the formation of the identity of a tourist resort. The example of Naxos.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΛεγάκη, Μαρίαel
dc.creatorLegaki, Mariaen
dc.date.accessioned2021-10-18T10:10:33Z
dc.date.available2021-10-18T10:10:33Z
dc.date.issued2021-10-18
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10071
dc.description.abstractΤα τοπικά προϊόντα αποτελούν βασικό στοιχείο του πολιτισμού και της κουλτούρας των τουριστικών προορισμών, προσδίδοντας τους μια ιδιαίτερη ταυτότητα. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα τοπικά προϊόντα στη διαμόρφωση μιας μοναδικής ταυτότητας για τους τουριστικούς προορισμούς, εστιάζοντας στη μελέτη περίπτωσης της Νάξου. Μέσα από τη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας, διερευνήθηκαν οι απόψεις και οι αντιλήψεις δεκατεσσάρων τοπικών παραγόντων (τοπικών φορέων, επιχειρηματιών) της Νάξου για τον βαθμό ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των δυνατών σημείων και ανασταλτικών παραγόντων, καθώς και οι απόψεις τους για τον βαθμό στον οποίο τα τοπικά προϊόντα συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας μοναδικής ταυτότητας. Μέσω της ανάλυσης των απαντήσεων, εξήχθησαν πολλά και σημαντικά ευρήματα. Οι τοπικοί παράγοντες είχαν πολύ καλή γνώση της ποικιλίας των προϊόντων της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής του νησιού και των ετικετών ποιότητας που αυτά φέρουν (ΠΟΠ, ΠΓΕ). Αν και όπως δήλωσαν, οι επισκέπτες του νησιού ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τις τοπικές γεύσεις και ακόμα και να αγοράσουν τα τοπικά προϊόντα, αυτά δεν έχουν βρει τη θέση τους σε ικανοποιητικό βαθμό στα ξενοδοχεία και εστιατόρια του νησιού. Ως προς τον βαθμό ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού, η πλειονότητά τους θεωρεί πως ο γαστρονομικός τουρισμός βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 με 10 ετών. Τα δυνατά σημεία του νησιού που στηρίζουν την ανάπτυξή του, σύμφωνα με τις απόψεις τους είναι ο ανεπτυγμένος πρωτογενής τομέας (υψηλή απασχόληση, ιδιαίτερες τεχνικές γεωργίας, κλίμα, ποιότητα εδάφους) και τα ποιοτικά παραγόμενα προϊόντα. Από την άλλη, εντοπίστηκαν αρκετές αδυναμίες και ανασταλτικοί παράγοντες στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, εκ των οποίων οι κυριότεροι που αναφέρθηκαν ήταν η έλλειψη οργάνωσης και πολιτικής στην προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, η έλλειψη συνεργασίας και συλλογικής δράσης και η έλλειψη γνώσεων, εκπαίδευσης και γενικότερα κουλτούρας που προσανατολίζεται στον γαστρονομικό τουρισμό. Παρά τα εμπόδια, συμφώνησαν ότι τα τοπικά προϊόντα μπορούν να διαμορφώσουν στο μέλλον, την ανάπτυξη μιας μοναδικής τουριστικής ταυτότητας στο νησί της Νάξου και δήλωσαν πως κρίσιμοι παράγοντες της επιτυχίας της ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού στο μέλλον θα είναι η αποτελεσματική διαφήμιση και προβολή, η ανάπτυξη συνεργασιών και η τυποποίηση - πιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.el
dc.description.abstractLocal products are a key element of the culture of the tourist destinations, giving them a special identity. The purpose of this paper is to investigate the role of local products in shaping a unique identity for tourist destinations, focusing on the case study of Naxos. Through conducting a qualitative research, we studied views and perceptions of fourteen local actors (local agencies, entrepreneurs) of Naxos on the degree of development of gastronomic tourism on the island, including the strengths and inhibiting factors, and the extent to local products contribute to the formation of a unique tourism identity. Through the content analysis of the answers, many important findings were extracted. The local agents had a very good knowledge of the variety of products of the primary and secondary production of the island and the quality labels that they bear (PDO, PGI). Although, as they stated, the visitors of the island are interested in trying local flavors and even to buy the local products, they do not have a satisfactory degree in the hotels and restaurants of the island. Regarding the degree of development of gastronomic tourism, the majority of them tended to believe that gastronomic tourism is in a process of development during the last 5 to 10 years. The strong characteristic of the island that support its development, according to their views are the developed primary sector (high employment, special agricultural techniques, climate, soil quality) and the quality products produced. On the other hand, several weaknesses and impediments to the development of gastronomic tourism were identified, the main ones of which were the lack of organization and policy in the promotion of gastronomic tourism, the lack of cooperation and collective action and the lack of knowledge, education and general orientation to gastronomic tourism. Despite obstacles, they agreed that local products can shape in the future, the development of a unique tourist identity on the island of Naxos and said that crucial factors for the success of the development of gastronomic tourism in the future will be effective advertising and promotion, the development of partnerships. and the standardization - certification of the provided services.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), ΠΜΣ Προηγμένη Κλινική Πρακτική στις Επιστήμες Υγείαςel
dc.publisherH.M.U., School of Health Sciences (SHS) MSc in Advanced Clinical Practice in Health Sciencesen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΟ ρόλος των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας στην ταυτότητα ενός τουριστικού προορισμού. Η περίπτωση της Νάξου.el
dc.titleThe role played by gastronomy and local products in the formation of the identity of a tourist resort. The example of Naxos.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΛεγάκη, Μαρίαel
heal.creatorNameLegaki, Mariaen
heal.publicationDate2021-10-18
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10071
heal.abstractΤα τοπικά προϊόντα αποτελούν βασικό στοιχείο του πολιτισμού και της κουλτούρας των τουριστικών προορισμών, προσδίδοντας τους μια ιδιαίτερη ταυτότητα. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα τοπικά προϊόντα στη διαμόρφωση μιας μοναδικής ταυτότητας για τους τουριστικούς προορισμούς, εστιάζοντας στη μελέτη περίπτωσης της Νάξου. Μέσα από τη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας, διερευνήθηκαν οι απόψεις και οι αντιλήψεις δεκατεσσάρων τοπικών παραγόντων (τοπικών φορέων, επιχειρηματιών) της Νάξου για τον βαθμό ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των δυνατών σημείων και ανασταλτικών παραγόντων, καθώς και οι απόψεις τους για τον βαθμό στον οποίο τα τοπικά προϊόντα συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας μοναδικής ταυτότητας. Μέσω της ανάλυσης των απαντήσεων, εξήχθησαν πολλά και σημαντικά ευρήματα. Οι τοπικοί παράγοντες είχαν πολύ καλή γνώση της ποικιλίας των προϊόντων της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής του νησιού και των ετικετών ποιότητας που αυτά φέρουν (ΠΟΠ, ΠΓΕ). Αν και όπως δήλωσαν, οι επισκέπτες του νησιού ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τις τοπικές γεύσεις και ακόμα και να αγοράσουν τα τοπικά προϊόντα, αυτά δεν έχουν βρει τη θέση τους σε ικανοποιητικό βαθμό στα ξενοδοχεία και εστιατόρια του νησιού. Ως προς τον βαθμό ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού, η πλειονότητά τους θεωρεί πως ο γαστρονομικός τουρισμός βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 με 10 ετών. Τα δυνατά σημεία του νησιού που στηρίζουν την ανάπτυξή του, σύμφωνα με τις απόψεις τους είναι ο ανεπτυγμένος πρωτογενής τομέας (υψηλή απασχόληση, ιδιαίτερες τεχνικές γεωργίας, κλίμα, ποιότητα εδάφους) και τα ποιοτικά παραγόμενα προϊόντα. Από την άλλη, εντοπίστηκαν αρκετές αδυναμίες και ανασταλτικοί παράγοντες στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, εκ των οποίων οι κυριότεροι που αναφέρθηκαν ήταν η έλλειψη οργάνωσης και πολιτικής στην προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, η έλλειψη συνεργασίας και συλλογικής δράσης και η έλλειψη γνώσεων, εκπαίδευσης και γενικότερα κουλτούρας που προσανατολίζεται στον γαστρονομικό τουρισμό. Παρά τα εμπόδια, συμφώνησαν ότι τα τοπικά προϊόντα μπορούν να διαμορφώσουν στο μέλλον, την ανάπτυξη μιας μοναδικής τουριστικής ταυτότητας στο νησί της Νάξου και δήλωσαν πως κρίσιμοι παράγοντες της επιτυχίας της ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού στο μέλλον θα είναι η αποτελεσματική διαφήμιση και προβολή, η ανάπτυξη συνεργασιών και η τυποποίηση - πιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.el
heal.abstractLocal products are a key element of the culture of the tourist destinations, giving them a special identity. The purpose of this paper is to investigate the role of local products in shaping a unique identity for tourist destinations, focusing on the case study of Naxos. Through conducting a qualitative research, we studied views and perceptions of fourteen local actors (local agencies, entrepreneurs) of Naxos on the degree of development of gastronomic tourism on the island, including the strengths and inhibiting factors, and the extent to local products contribute to the formation of a unique tourism identity. Through the content analysis of the answers, many important findings were extracted. The local agents had a very good knowledge of the variety of products of the primary and secondary production of the island and the quality labels that they bear (PDO, PGI). Although, as they stated, the visitors of the island are interested in trying local flavors and even to buy the local products, they do not have a satisfactory degree in the hotels and restaurants of the island. Regarding the degree of development of gastronomic tourism, the majority of them tended to believe that gastronomic tourism is in a process of development during the last 5 to 10 years. The strong characteristic of the island that support its development, according to their views are the developed primary sector (high employment, special agricultural techniques, climate, soil quality) and the quality products produced. On the other hand, several weaknesses and impediments to the development of gastronomic tourism were identified, the main ones of which were the lack of organization and policy in the promotion of gastronomic tourism, the lack of cooperation and collective action and the lack of knowledge, education and general orientation to gastronomic tourism. Despite obstacles, they agreed that local products can shape in the future, the development of a unique tourist identity on the island of Naxos and said that crucial factors for the success of the development of gastronomic tourism in the future will be effective advertising and promotion, the development of partnerships. and the standardization - certification of the provided services.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), ΠΜΣ Προηγμένη Κλινική Πρακτική στις Επιστήμες Υγείαςel
heal.academicPublisherH.M.U., School of Health Sciences (SHS) MSc in Advanced Clinical Practice in Health Sciencesen
heal.titleΟ ρόλος των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας στην ταυτότητα ενός τουριστικού προορισμού. Η περίπτωση της Νάξου.el
heal.titleThe role played by gastronomy and local products in the formation of the identity of a tourist resort. The example of Naxos.en
heal.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel
heal.typeMaster thesisen
heal.keywordπαραδοσιακό προϊόν, γαστρονομικός τουρισμός, τουριστικός προορισμός, Νάξοςel
heal.keywordtraditional product, gastronomic tourism, tourism destination, Naxosen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΤριχάς, Νικόλαοςel
heal.advisorNameTrichas, Nikolaosen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States