Αξιολόγηση κατάστασης θρέψης ηλικιωμένων ατόμων του Σελιβείου Γηροκομείου Μεσολογγίου και συσχέτισή της με τη συμμόρφωσή τους στη Μεσογειακή διατροφή.
Evaluation of nutritional status of elderly people of Selivio Nursing Home Messolonghi and its correlation with their adherence with the Mediterranean diet.
Date
2021-10-18Author
Εκμετζόγλου, Μαρία
Μάτσια, Παρασκευή
Ekmetzoglou, Maria
Matsia, Paraskevi
Metadata
Show full item recordAbstract
Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται το ιδανικότερο διατροφικό μοντέλο, που πρέπει να ακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς αποτελεί παράγοντα πρόληψης ή ύφεσης χρόνιων προβλημάτων υγείας.
Σκοπός της έρευνάς μας είναι η αξιολόγηση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος ηλικιωμένων. Με τη χρήση των ερωτηματολογίων ΜΝΑ και MED score, αξιολογήσαμε την κατάσταση θρέψης και τη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή αντίστοιχα.
Η παρούσα έρευνα περιλαμβάνει 60 άτομα, ηλικίας 65-94 ετών από το Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου. Οι πληροφορίες συλλέχτηκαν με τη χρήση των ερωτηματολογίων ΜΝΑ και MEDscore, καθώς και από τους άξονες βάρος, ύψος, φύλο και ηλικία των ηλικιωμένων.
Το μεγαλύτερο ποσοστό στην έρευνά μας, είχε μέτρια προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή (80%) και κίνδυνο υποσιτισμού (45%). Τέλος, κρίνεται αναγκαίο να εφαρμοστούν τρόποι/μέθοδοι που να ενισχύουν τα άτομα να ακολουθούν όσο το δυνατόν γίνεται το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο. The Mediterranean diet is considered the most ideal nutritional model, which must be followed throughout a person’s life. It is very important, as it is a factor in the prevention or remission of chronic health problems.
The purpose of our research is to evaluate a representative sample of the elderly. Using the MNA and MEDscore questionnaires, we evaluated nutrition and compliance with the Mediterranean diet respectively.
The present study includes 60 people, aged 65-94 years from Seliveio Nursing Home of Messolonghi. The information was collected using the MNA and MEDscore questionnaires, as well as from the axes of weight, height, sex and age of the elderly.
The largest percentage in our research had a moderate attachment to the Mediterranean diet (80%) and a risk of malnutrition (45%). Finally, it is necessary to apply ways / methods that help individuals to follow the Mediterranean diet as much as possible.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info