Δυσανεξία στη λακτόζη και ο ρόλος της διατροφικής ετικέτας.
Lactose intolerance and the role of food label.
View/ Open
Date
2021-10-18Author
Χατζηηλία, Ευαγγελία
Chatziilia, Evangelia
Metadata
Show full item recordAbstract
H λακτόζη ανήκει στους πολυσακχαρίτες, συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται ως ένας πολύ σημαντικός δισακχαρίτης στην διατροφή των ανθρώπων ο οποίος υδρολύεται σε 2 μονοσακχαρίτες χάρη στο ένζυμο λακτάση. Πρόκειται για το κυρίαρχο σάκχαρο στο ανθρώπινο γάλα. Η δυσανεξία στην λακτόζη προκύπτει από ανεπάρκεια του παραπάνω ενζύμου στη νήστιδα. Εξαιτίας αυτού καθίσταται αδύνατη η αφομοίωση ή απορρόφηση του αναφερθέντος δισακχαρίτη.
Η Πρωτογενής δυσανεξία στη λακτόζη ή ανεπάρκεια λακτάσης τύπου ενηλίκου αποτελεί την συνηθέστερη μορφή δυσανεξίας της λακτόζης. Καλείται διαφορετικά και Πρωτοπαθής Επίκτητη υπολακτασία ή μη ανθεκτικότητα στη λακτάση. Εκδηλώνεται εξαιτίας της προοδευτικής και μόνιμης μείωσης της λακτάσης. Εμφανίζεται πρίν τα 20 έτη αλλά μπορεί να υπάρξει και καθυστέρηση στην εμφάνισή της. Άλλες γνωστές μορφές είναι η Δευτερογενής υπολακτασία ή Δευτερογενής ανεπάρκεια λακτάσης, η Συγγενής ανεπάρκεια λακτάσης καθώς και η Αναπτυξιακή ανεπάρκεια λακτάσης.
Η συμπτωματολογία της Πρωτογενούς δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να είναι ήπια ή ακόμα να περιλαμβάνει έντονη διάρροια ή απώλεια βάρους. Ωστόσο, τα δυσανεκτικά άτομα στη λακτόζη είναι δυνατόν να παρουσιάσουν ποικίλα συμπτώματα 30 λεπτά έως 2 ώρες κατόπιν κατανάλωσης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων τα οποία είναι: πόνοι στην κοιλιακή χώρα, μετεωρισμός, εντερικοί ήχοι, αέρια, αίσθημα ναυτίας, έμετος ή και μαλακά κόπρανα. Πιθανόν να εκδηλωθούν και άλλα λιγότερο συχνά όπως:ζαλάδες, πονοκέφαλοι, δυσκολία συγκέντρωσης, κόπωση, μυϊκοί πόνοι ή αρθραλγίες. Προκειμένου να διαγνωστεί η δυσανεξία στη λακτόζη αναφέρονται μερικές Μη επεμβατικές ή έμμεσες μέθοδοι, κάποιες Επεμβατικές ή Άμεσες μέθοδοι και άλλες. Για την αντιμετώπισή της προτείνονται: Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζης που έχουν υποστεί ζύμωση μαζί με τα προβιοτικά που υπάρχουν σε αυτά, μη γαλακτοκομικά υποκατάστατα φυτικής προέλευσης καθώς και συμπληρώματα λακτάσης.
Η εξοικείωση των καταναλωτών ως προς την ανάγνωση της διατροφικών ετικετών είναι χρήσιμη ώστε να είναι σε θέση να αγοράζουν τα κατάλληλα διατροφικά προϊόντα. Οι ετικέτες τροφίμων είναι αναγκαίο να αναγράφουν την παρουσία γάλακτος και παραγώγων του στα τρόφιμα. Lactose belongs to the polysaccharides and in particular is characterized as a very important disaccharide in the human diet which is hydrolyzed to 2 monosaccharides thanks to the enzyme lactase. It is the predominant sugar in human milk. Lactose intolerance results from a deficiency of the above enzyme in the jejunum. This makes it impossible to assimilate or absorb the said disaccharide.
Primary Lactose intolerance or adult-type lactase deficiency is the most common from of lactose lactose intolerance. Also called Primay acquired hypοlactasia or lactase intolerance. It is manifested due to the progressive and permanent reduction of lactase. It appears before the age of 20 but there may be a delay in it’s appearance. Other known forms are Secondary hypolactasia or Secondary lactase deficiency, Congenital lactase deficiency and Developmental lactase deficiency
Symptoms of Primary lactose intolerance may be mild or even include severe diarrhea or weight loss. However, lactose intolerant people may experience a variety of symptoms 30 minutes to 2 hours after consuming milk and dairy products which are: abdominal pain, flatulence, intestinal sounds, flatus, nausea, vomiting or even soft stools. Other less common ones may occur such us: dizziness, headaches, difficulty in concentration, fatigue, muscle aches or arthralgias. In order to diagnose lactose intolerance there Non -invasive or indirect methods, some invasive or direct methods and also others which are mentioned.
To treat it, the following are suggested: Lactose-free dairy products that have been fermented together with the probiotics contained in them, non-dairy substitutes originate from plants as well as lactase supplements.
Familiarizing consumers with reading food labels is helpful in being able to buy the right food products. Food labels are required to indicate the presence of milk and derivatives in food.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info