Αυγοτάραχο Μεσολογγίου , το χαβιάρι της Αιτωλοακαρνανίας : θρεπτική αξία , παραγωγή , διακίνηση και κατανάλωση.
Avgotaracho Messolonghiou, the caviar of Etoloakarnania: nutritional value, production, distribution and consumption.
Abstract
Τα προϊόντα από αυγά ψαριού είναι πολύ διαδεδομένα σε όλες τις αγορές ανά τον κόσμο. Στον Ελλαδικό χώρο το πιο γνωστό προϊόν από αυγά ψαριού παράγεται στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου –Αιτωλικού. Είναι το μόνο στη κατηγορία των ιχθύων κατοχυρωμένο ως Π.Ο.Π.. Η παραγωγική του διαδικασία παραμένει χωρίς καμία διαφοροποίηση με το πέρασμα των χρόνων, ενώ η διατροφική του αξία είναι πολύ υψηλή.
Σκοπός της πτυχιακής εργασίας ήταν η ανάδειξη της θρεπτικής αξίας του αυγοτάραχου και της ωφέλειάς του στην υγεία του ανθρώπου. Επίσης, ερευνήθηκε η διακίνηση του στην αγορά, η κατανάλωσή του από τους κατοίκους του Μεσολογγίου και η παραγωγή του από τοπικούς παραγωγούς .
Μοιράστηκε σε κατοίκους της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπληρώθηκε από 50 κατοίκους (26 άνδρες και 24 γυναίκες). Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν δύο προσωπικές συνεντεύξεις σε παραγωγούς αυγοτάραχου, με σκοπό να διερευνηθούν οι διαφορές ανάμεσα στην παλιά παραγωγική διαδικασία και στην σύγχρονη παραγωγή.
Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων έδειξαν υψηλά ποσοστά ως προς την γνώση των ατόμων για το αυγοτάραχο, τον τρόπο κατανάλωσης του, τη διατροφική του αξία. τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης δεν προέκυψαν στατιστικά σημαντικά συσχετίσεις.
Βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης και της γνώσης για τα οφέλη του αυγοτάραχου. Αποτέλεσμα το οποίο δείχνει ότι τα άτομα τα οποία γνωρίζουν τα οφέλη οδηγούνται σε μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω του γεγονότος αυτού. Η ποιοτική έρευνα μέσω των συνεντεύξεων μας βοήθησε να αναγνωρίσουμε τις διαφορές ανάμεσα στη παλιά και σύγχρονη τεχνική της παραγωγής αυγοτάραχου και τα αποτελέσματα που επέφεραν οι αλλαγές στην ποιότητα του προϊόντος . Fish eggs are very popular in markets all over the world. In Greece the most famous product from fish eggs is produced in the lagoon of Messolonghi – Etoliko. The only one in the category of fish registered as PDO. The production process remains almost unchanged over the years and is rich in nutrients. The purpose of the thesis was to highlight the nutritional value o the roe, the benefits to human health, the marketing, the consumption of inhabitants of Messolonghi and the production from local producers.
A questionnaire was distributed to residents of the Holy City of Messolonghi and completed by 50 citizens (26 men and 24 women). The results were analyzed by SPSS. Also, two in-perso interviews were conducted with roe producers. Interviews took place to explore the differences between the old production process versus modern production.
The results of the questionnaires showed high percentages in terms of people's knowledge about roe, how it is consumed, its nutritional value. The results of the statistical analysis showed no statistically significant correlations.
A statistically significant correlation was found between consumption and knowledge about the benefits of roe. A result which shows that people who know the benefits are led to higher consumption due to this fact. Qualitative research through interviews helped us to recognize the differences between the old and modern technique of roe production and the results brought about by changes in product quality.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info