Ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του χαρουπιού στον άνθρωπο.
Beneficial and therapeutic properties of carob in humans.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2021-11-10Συγγραφέας
Κωνσταντάκης, Ανδρέας Γεώργιος
Konstantakis, Andreas Georgios
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Το χαρούπι αποτελεί ένα από τα αρχαϊκά όσπρια, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως τροφή για τους ανθρώπους και τα ζώα. Η λατινική του ονομασία είναι ‘Ceratonia silique’ και ανήκει στην οικογένεια ‘Leguminosae’. Εδώ και πολλά χρόνια, το χαρούπι καλλιεργείται κυρίως στην Μεσόγειο, και θεωρείται ότι οι αρχαίοι Έλληνες εισήγαγαν τον καρπό στην Μεσόγειο από την μέση Ανατολή. Οι 5 χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή χαρουπιού είναι η Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα και το Μαρόκο. Το δέντρο της χαρουπιάς είναι πολύ ανθεκτικό σε ακραίες καιρικές συνθήκες και, εκτός από τον καρπό, προσφέρει ξυλεία, προστασία από δυνατούς ανέμους, ανοχή στην φωτιά κ.ά. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες χαρουπιού, ωστόσο στην Ελλάδα οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες είναι άγριες, βρίσκονται στην Κρήτη και ονομάζονται ‘Hemere’ και ‘Tylliria’, με την πρώτη να κατέχει την μεγαλύτερη παραγωγή σε όλη την Κρήτη. Το χαρούπι αποτελείται από τον λοβό με τη σάρκα και τον σπόρο. Κάθε μέρος του καρπού χρησιμοποιείται ξεχωριστά από την βιομηχανία τροφίμων για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων, όπως αλεύρι, αλείμματα, σιρόπι, λικέρ, χυμό, μέλι, κομπόστα, καφέ, σοκολάτα, καθώς και από την τεχνολογία τροφίμων για την παραγωγή συστατικών, όπως το κόμμι χαρουπιού που παράγεται από τον σπόρο. Το χαρούπι περιέχει διάφορες βιοδραστικές και ευεργετικές ουσίες για τον άνθρωπο, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φαινολικές ενώσεις, κυκλιτόλες που έχουν δείξει θεραπευτικές ιδιότητες ενάντια σε ασθένειες και επιπλοκές όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση, τα γαστρερεντικά προβλήματα, η υπερχοληστερολαιμία, ο καρκίνος και οι φλεγμονές. Επίσης, το χαρούπι διαθέτει αντιμικροβιακές, αντιυπερτασικές, και αντιοξειδωτικές ιδιότητες κατά των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες. Ιδιαίτερα η D-πινιτόλη παρουσιάζει ευεργετικές ιδιότητες στον γλυκαιμικό έλεγχο, το λιπιδαιμικό προφίλ και το οξειδωτικό στρες. Carob is one of the archaic legumes and was used for food in humans and animals. Its Latin name is ‘Ceratonia silique’ and belongs to the ‘Leguminosae’ family. It is thought that ancient Greeks brought the fruit from the Middle East to the Mediterranean, which has been cultivated mainly in the Mediterranean for many years. The 5 countries with the highest carob production are Spain, Italy, Portugal, Greece and Morocco. The carob tree is very resistant to extreme weather conditions. Except for the fruit, the carob tree offers wood, protection from strong winds, fire tolerance, etc. There are many varieties of carob in
Greece, and the cultivable varieties are wild, they are found in Crete and they named
‘Hemere’ and ‘Tylliria’ with the first having the largest production in Crete. The carob tree consists οf the pod with the flesh and the seed. Εach part of the fruit used separately by the food industry for the production of various products such as flour, spreads, syrup, liqueur, juice, honey, compote, Coffee, chocolate, as well as ingredients used by food technology such as the locust bean gum from seed. Carob contains various bioactive and beneficial substances for humans, such as vitamins, minerals, trace elements, phenolic compounds, cyclotols that have shown healing properties against diseases and complications such as diabetes, osteoporosis, gastrointestinal problems, hypercholesterolemia, cancer and inflammations. In addition, carob shows antimicrobial, antihypertensive, and antioxidant properties against free radicals and oxidative stress. D-pinitol, in particular, has been shown to have beneficial properties in glycemic control, lipid profile and oxidative stress.
Συλλογές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες