Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritional supplements: uses, positive and negative effects on the human body.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΒίγλα, Μαριάνναel
dc.creatorΖερβάκη, Κυριακήel
dc.creatorΛιάσκου, Ιωάννα Ελευθερίαel
dc.creatorVigla, Mariannaen
dc.creatorZervaki, Kyriakien
dc.creatorLiaskou, Ioanna Eleftheriaen
dc.date.accessioned2021-11-10T08:53:40Z
dc.date.available2021-11-10T08:53:40Z
dc.date.issued2021-11-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10103
dc.description.abstractΗ έννοια της επαρκούς διατροφής έχει αντικατασταθεί τα τελευταία χρόνιααπό αυτήν της βέλτιστης διατροφής, όπου μέσω της βελτιστοποίησης των φυσιολογικών λειτουργιών προωθείται η υγεία, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφυλιστικών ασθενειών. Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα, αποτελεί η ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, ειδικά σε περιοχές όπου η δίαιτα στερείται ποικιλίας. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ανόργανα συστατικά, θεωρούνται απαραίτητα για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη, το ανοσοποιητικό σύστημα και τις μεταβολικές διαδικασίες. Η ανεπάρκεια και οι διάφορες μορφές θρεπτικών διαταραχών των μικροθρεπτικών συστατικών, οδηγούν σε αυξημένα ποσοστά θανάτων. Μία ισορροπημένη διατροφή είναι πιθανό να μην εξασφαλίζει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα και δεδομένου του σύγχρονου τρόπου ζωής, δεν καταφέρνουν όλοι να ακολουθήσουν έναν υγιεινό πρότυπο διατροφής. Μία από τις κύριες στρατηγικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η συμπλήρωση. Ο όρος "συμπλήρωμα διατροφής" αναφέρεται στην τεχνική η οποία παρέχει θρεπτικά συστατικά στον ανθρώπινο οργανισμό προκειμένου να συμπληρώσει τη διατροφή (π.χ. βιταμίνη, ιχνοστοιχείο κ.α.). Για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού απαιτείται μια συγκεκριμένη ποσότητα από κάθε θρεπτικό συστατικό, διαφορετικά η λήψη μεγαλύτερων ποσοτήτων δεν είναι απαραιτήτως ωφέλιμη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες και να είναι επιβλαβής. Επιπρόσθετα, η χρήση συμπληρωμάτων παρατηρείται και σε μεταβολικές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία ήο διαβήτης τύπου 2. Για τη θεραπεία του διαβήτη έχει προταθεί η λήψη συμπληρωμάτων, για παράδειγμα ορισμένα αντιοξειδωτικά, που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση, ενώ αρνητικό αντίκτυπο φαίνεται να έχουν κάποιες ουσίες, όπως το συζευγμένο λινελάϊκό οξύ και το σελήνιο. Τέλος, υπάρχουν και συμπληρώματα με αμφιλεγόμενη δράση, όπως η βιταμίνη C. Συνολικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επικύρωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των συμπληρωμάτων διατροφής.el
dc.description.abstractThe concept of adequate nutrition has been replaced in recent years by that of optimal nutrition, where through the optimization of normal functions health is promoted, minimizing the risk of developing degenerative diseases. Another serious problem is the lack of micronutrients, especially in areas where the diet lacks variety. Vitamins, minerals and inorganic ingredientsare considered essential for physical and mental development, the immune system and metabolic processes. Deficiency and various forms of nutritional disorders of micronutrients, lead to increased death rates. A balanced diet may not always ensure the desired result and given the modern lifestyle, not everyone manages to follow a healthy eating pattern. One of the main strategies for dealing with the problem is supplementation. The term "dietary supplement" refers to the technique that provides nutrients to the human body in order to supplement the diet (eg vitamin, trace element, etc.). A proper amount of each nutrient is required for the proper functioning of the body, otherwise taking larger amounts is not necessarily beneficial, as it can lead to side effects and be harmful. In addition, the use of supplements is observed in metabolic disorders, such as obesity or type 2 diabetes. For the treatment of diabetes it has been suggested to take supplements, for example some antioxidants, which seem to have a positive effect, while some seem to have a negative impact. substances such as conjugated linoleic acidand selenium. Finally, there are supplements with controversial action, such as vitamin C. Overall, more research is needed to validate the effectiveness and safety of dietary supplements.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΣυμπληρώματα διατροφής: χρήσεις, θετικές και αρνητικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.el
dc.titleNutritional supplements: uses, positive and negative effects on the human body.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΒίγλα, Μαριάνναel
heal.creatorNameΖερβάκη, Κυριακήel
heal.creatorNameΛιάσκου, Ιωάννα Ελευθερίαel
heal.creatorNameVigla, Mariannaen
heal.creatorNameZervaki, Kyriakien
heal.creatorNameLiaskou, Ioanna Eleftheriaen
heal.publicationDate2021-11-10
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10103
heal.abstractΗ έννοια της επαρκούς διατροφής έχει αντικατασταθεί τα τελευταία χρόνιααπό αυτήν της βέλτιστης διατροφής, όπου μέσω της βελτιστοποίησης των φυσιολογικών λειτουργιών προωθείται η υγεία, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφυλιστικών ασθενειών. Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα, αποτελεί η ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, ειδικά σε περιοχές όπου η δίαιτα στερείται ποικιλίας. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ανόργανα συστατικά, θεωρούνται απαραίτητα για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη, το ανοσοποιητικό σύστημα και τις μεταβολικές διαδικασίες. Η ανεπάρκεια και οι διάφορες μορφές θρεπτικών διαταραχών των μικροθρεπτικών συστατικών, οδηγούν σε αυξημένα ποσοστά θανάτων. Μία ισορροπημένη διατροφή είναι πιθανό να μην εξασφαλίζει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα και δεδομένου του σύγχρονου τρόπου ζωής, δεν καταφέρνουν όλοι να ακολουθήσουν έναν υγιεινό πρότυπο διατροφής. Μία από τις κύριες στρατηγικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η συμπλήρωση. Ο όρος "συμπλήρωμα διατροφής" αναφέρεται στην τεχνική η οποία παρέχει θρεπτικά συστατικά στον ανθρώπινο οργανισμό προκειμένου να συμπληρώσει τη διατροφή (π.χ. βιταμίνη, ιχνοστοιχείο κ.α.). Για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού απαιτείται μια συγκεκριμένη ποσότητα από κάθε θρεπτικό συστατικό, διαφορετικά η λήψη μεγαλύτερων ποσοτήτων δεν είναι απαραιτήτως ωφέλιμη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες και να είναι επιβλαβής. Επιπρόσθετα, η χρήση συμπληρωμάτων παρατηρείται και σε μεταβολικές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία ήο διαβήτης τύπου 2. Για τη θεραπεία του διαβήτη έχει προταθεί η λήψη συμπληρωμάτων, για παράδειγμα ορισμένα αντιοξειδωτικά, που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση, ενώ αρνητικό αντίκτυπο φαίνεται να έχουν κάποιες ουσίες, όπως το συζευγμένο λινελάϊκό οξύ και το σελήνιο. Τέλος, υπάρχουν και συμπληρώματα με αμφιλεγόμενη δράση, όπως η βιταμίνη C. Συνολικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επικύρωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των συμπληρωμάτων διατροφής.el
heal.abstractThe concept of adequate nutrition has been replaced in recent years by that of optimal nutrition, where through the optimization of normal functions health is promoted, minimizing the risk of developing degenerative diseases. Another serious problem is the lack of micronutrients, especially in areas where the diet lacks variety. Vitamins, minerals and inorganic ingredientsare considered essential for physical and mental development, the immune system and metabolic processes. Deficiency and various forms of nutritional disorders of micronutrients, lead to increased death rates. A balanced diet may not always ensure the desired result and given the modern lifestyle, not everyone manages to follow a healthy eating pattern. One of the main strategies for dealing with the problem is supplementation. The term "dietary supplement" refers to the technique that provides nutrients to the human body in order to supplement the diet (eg vitamin, trace element, etc.). A proper amount of each nutrient is required for the proper functioning of the body, otherwise taking larger amounts is not necessarily beneficial, as it can lead to side effects and be harmful. In addition, the use of supplements is observed in metabolic disorders, such as obesity or type 2 diabetes. For the treatment of diabetes it has been suggested to take supplements, for example some antioxidants, which seem to have a positive effect, while some seem to have a negative impact. substances such as conjugated linoleic acidand selenium. Finally, there are supplements with controversial action, such as vitamin C. Overall, more research is needed to validate the effectiveness and safety of dietary supplements.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΣυμπληρώματα διατροφής: χρήσεις, θετικές και αρνητικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.el
heal.titleNutritional supplements: uses, positive and negative effects on the human body.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordσυμπληρώματα, ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, παχυσαρκία, διαβήτης.el
heal.keywordsupplements, voulnerable population groups, obesity, diabetes.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΤσαγκαράκης, Κωνσταντίνοςel
heal.advisorNameTsagkarakis, Konstantinosen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής