heal.creatorName | Μαρινάκη, Νικολέτα | el |
heal.creatorName | Marinaki, Nikoleta | en |
heal.publicationDate | 2021-11-10 | |
heal.identifier.primary | http://hdl.handle.net/20.500.12688/10104 | |
heal.abstract | Η σόγια είναι ένα όσπριο και κατατάσσεται στην κατηγορία των ψυχανθών, γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές. Μπορεί να βρεθεί σε διάφορα άλλα προϊόντα πέρα της κλασσικής σόγιας∙ κάποια πιο γνωστά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και κάποια στις ασιατικές χώρες. Η σύστασή της είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σχεδόν κατά το ήμισυ, πλούσια σε υδατάνθρακες και ένα μεγάλο μέρος από φυτικές ίνες καθώς και ισοφλαβόνες που προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου που παρατηρήθηκε κυρίως στον ασιατικό πληθυσμό σε σχέση με τον δυτικό πολιτισμό. Αυτό οφείλεται στην χρόνια κατανάλωση των Ασιατών της σόγιας και την εύρεση διαφόρων γονιδίων που δεν υπάρχουν στους Ευρωπαίους. Η σόγια προσφέρει πολλές ευεργετικές ιδιότητες από την πρωτεΐνη στην μείωση εμφάνισης παθήσεων όπως των καρδιαγγειακών είναι ιδανική για δίαιτες διαβητικών λόγω χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και ινσουλιναιμίας. Από πλευράς ισοφλαβονών που περιέχονται στην σόγια είναι η διαδεζεΐνη, γενιστεΐνη και γλυκετεΐνη που παράγουν το παράγωγο της εκουόλης που μοιάζει με μόριο των οιστρογόνων γι’ αυτό και ονομάζεται φυτοοιστρογόνο. Η εκουόλη επειδή μοιάζει με μόρια οιστρογόνων και με επειδή είναι πιο αδύναμο μόριο συνδέεται πιο εύκολα με τα φυτοοιστρογόνα και μειώνει την εμφάνιση των καρκίνων που είναι βασισμένοι στα οιστρογόνα καθώς και σε άλλες μορφές καρκίνου. Όμως μπορεί να φέρει και αρνητικά αποτελέσματα καθώς είναι και ένα από τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα τρόφιμα και επίσης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Όπως και να μην δίνεται ως πρωταρχικό γάλα στα νεογνά λόγω μελλοντικών αλλεργιών. Η βέλτιστη προτεινόμενη κατανάλωση πρωτεΐνης σόγιας για τη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και για την μείωση της χοληστερόλης είναι τα 25 gr ανά ημέρα. Η σόγια χρειάζεται ακόμα αρκετά χρόνια για να βρεθούν οι πλήρεις μηχανισμοί που είναι ακόμα άγνωστοι καθώς και υπάρχουν και πολλές αντικρουόμενες μελέτες. Όμως σαν τρόφιμο είναι παρεξηγημένη καθώς θα μπορούσε να ενταχθεί και στην διατροφή ως ένα τρόφιμο που θα προσφέρει πολλές πρωτεΐνες ακόμα και σε φυτοφάγους. | el |
heal.abstract | Soybean is a legume & belongs to the category of Fabaceae, known since ancient times used mainly for animal feed. It can be found in various other products besides classic soybeans; some better known in European culture & some in Asian countries. Its composition is rich in protein, almost 50%, rich in carbohydrates & fiber as well as isoflavones that protect against various forms of cancer observed mainly in the Asian population in relation to Western culture. This is due to the chronic consumption of Asian soybeans & the finding of various genes that do not exist in Europeans. Soy offers many beneficial properties because of the protein it provides in reducing the incidence of diseases such as cardiovascular. It is ideal for a diabetic diets due to low glycemic index & insulinemia. In terms of isoflavones, contained in soy are diadezein, genistein & glycetin which produce the estrogen derivative Equol that is similar to the estrogen molecule & is therefore called phytoestrogen. By resembling the estrogen molecule & being a weaker molecule, it binds more easily to phytoestrogens & reduces the incidence of estrogen-based cancers as well as other cancers. However, it can also have negative effects as it is one of the most well known allergenic foods & can also cause cancer according to some researchers. Therefore, it should not be given as a primary formula to infants due to future allergies. The optimal recommended intake of soy protein to reduce the incidence of cardiovascular disease & to reduce cholesterol is 25 g per day. Several years of research will be required to find the complete mechanisms that are still unknown & there are many conflicting studies. But as a food it is misunderstood as it could be included in the diet that will provide a lot of protein even to vegetarians. | en |
heal.language | Ελληνικά | el |
heal.language | Greek | en |
heal.academicPublisher | ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας | el |
heal.academicPublisher | Η.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept. | en |
heal.title | Σόγια προϊόντα σόγιας: Βιοδραστικά συστατικά, οφέλη – κίνδυνοι για την υγεία και διατροφικές συστάσεις. | el |
heal.title | Soya & soya products: bioactive compounds benefits. | en |
heal.type | Πτυχιακή Εργασία | el |
heal.type | Bachelor thesis | en |
heal.keyword | ψυχανθή, ισοφλαβόνες, πρωτεΐνη, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, εκουόλη. | el |
heal.keyword | legumes, isoflavones, protein, cardiovascular disease, diabetes, equol. | en |
heal.access | free | el |
heal.advisorName | Σπυριδάκη, Ασπασία | el |
heal.advisorName | Spyridaki, Aspasia | en |
heal.academicPublisherID | ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο | el |
heal.academicPublisherID | Η.Μ.U Hellenic Mediterranean University | en |
heal.fullTextAvailability | true | el |
tcd.distinguished | false | el |
tcd.survey | false | el |