Εμφάνιση απλής εγγραφής

A holistic approach to the prevention and management of Gestational Diabetes with an emphasis on the nutrition management.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΓιαννουρή, Μαρίαel
dc.creatorΡούσσος, Ρένοςel
dc.creatorGiannouri, Mariaen
dc.creatorRoussos, Renosen
dc.date.accessioned2022-03-22T11:27:40Z
dc.date.available2022-03-22T11:27:40Z
dc.date.issued2022-03-22
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10186
dc.description.abstractΟ διαβήτης κύησης (GDM) είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, με επίπτωση 9-25% των παγκόσμιων κυήσεων. Η παθογένεση του GDM σχετίζεται με την αύξηση των τοπικών ορμονών αλλά και με τις εκκριτικές ορμόνες του πλακούντα. Οι διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής και οι ανθρωπομετρικοί δείκτες της γυναίκας πριν την τεκνοποίηση καθώς και η αύξηση βάρους στην αρχή της εγκυμοσύνης δείχνουν να έχουν μια σημαντική συσχέτιση στην εμφάνιση του GDM. Μια έγκυος γυναίκα που θα αναπτύξει έναν δυσμεταβολισμό γλυκαιμίας διατρέχει σοβαρό κίνδυνο για επιπλοκές τόσο κατά την κύηση όσο και κατά την διάρκεια του τοκετού π.χ. αυξημένες πιθανότητες πρόωρης γέννησης, καισαρικής τομή. Ο GDM είναι η κύρια αιτία απόκτησης ΣΔΤ2 (σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ) στην μετέπειτα ζωή της μητέρας αγγίζοντας ένα ποσοστό 40%-50%. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στην μητέρα αλλά και στο νεογνό, καθώς μελέτες έχουν δείξει αύξηση κινδύνου απόκτησης, παχυσαρκίας, ΣΔΤ2 και μεταβολικού συνδρόμου στην μετέπειτα ζωή. Η διατροφή δείχνει να έχει τον πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη & διαχείριση του GDM. Γυναίκες που πριν την κύηση και κατά την περίοδο αυτής είχαν υιοθετήσει ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής όπως το Μεσογειακό ή μια plant based diet είχαν μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης GDM. Όσο αφορά την διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Η διαχείριση του GDM εστιάζει στην βελτίωση των μακροθρεπτικών συστατικών αλλά και στην επαρκή πρόσληψη των μικροθρεπτικών όπως η βιταμίνη D, ώστε να υπάρχει ένας επαρκής έλεγχος της γλυκαιμίας. Πρόσφατα δεδομένα εστιάζουν και στην σημαντικότητα της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Τέλος υπάρχουν και οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις οι οποίες ωστόσο είναι στην 2η γραμμή διαχείρισης του GDM καθώς δεν έχουν την δυναμική που έχουν οι αλλαγές στο διατροφικό μοτίβο της μητέρας. Εν κατακλείδι ο Διαβήτης Κύησης είναι μια πάθηση η οποία επηρεάζει τόσο την μητέρα όσο και το βρέφος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και την μετέπειτα ζωή. Η διατροφική ποιότητα της μητέρας κυρίως πριν αλλά και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει καθοριστικό ρόλο για την ομαλή κύηση χωρίς διαταραχές της γλυκαιμίας της κατά την 24η – 28η εβδομάδα κύησης. Είναι σώφρων να ειπωθεί ότι η υγεία του βρέφους αρχίζει από την μητέρα πριν την τεκνοποίηση και συνεχίζει έως την γέννηση του και έπειτα.el
dc.description.abstractGDM is one of the most common pregnancy complications, affecting 9-25% of pregnancies worldwide. The pathogenesis of GDM is related to the increase of local hormones but also to the secretion of placental hormones. However, there are several risk factors that can increase its incidence. Eating habits, lifestyle, and anthropometric indicators of women before pregnancy as well as weight gain in early pregnancy seem to have a significant correlation in the occurrence of diabetes during pregnancy. Women with GDM have a greater chance to develop a glycemic dysmetabolism which puts them in an increased risk for complications during both pregnancy and childbirth including increased risk for premature birth and caesarean section. GDM is the leading cause of Diabetes Mellitus type II (T2DM) in later life, reaching percentages of 40% -50%. The consequences are not limited only to the mother, but also to the newborn. Studies have shown an increased risk of obesity, T2DM and metabolic syndrome in later life. Nutrition seems to play a key role in the prevention & management of GDM. Women that have adopted a healthy diet such as the Mediterranean or a plant-based diet before conception and during pregnancy were less likely to develop GDM. There are conflicting results regarding the effects of low glycemic index diets. GDM management focuses on improving macronutrient profile but also on adequate intake of micronutrients such as vitamin D, so that there is adequate glycemic control. Recent data also focus on the importance of gut microbiota in glucose metabolism. Finally, there are medical interventions that are at the 2nd line of management of GDM as they do not have the dynamics to change the nutritional pattern the mother has. In conclusion, GDM is a condition that affects both the mother and the infant during pregnancy and later life. The nutritional quality of the mother’s diet, especially before and during pregnancy, has a decisive role for a normal pregnancy without glycemic unbalance during the 24th - 28th week of pregnancy. It is wise to say that the health of the infant starts from the mother before the conception and continues until his birth and after.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΜια ολιστική προσέγγιση για τη πρόληψη και τη διαχείριση του Διαβήτη Κύησης με έμφαση στην διατροφική διαχείριση.el
dc.titleA holistic approach to the prevention and management of Gestational Diabetes with an emphasis on the nutrition management.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΓιαννουρή, Μαρίαel
heal.creatorNameΡούσσος, Ρένοςel
heal.creatorNameGiannouri, Mariaen
heal.creatorNameRoussos, Renosen
heal.publicationDate2022-03-22
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10186
heal.abstractΟ διαβήτης κύησης (GDM) είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, με επίπτωση 9-25% των παγκόσμιων κυήσεων. Η παθογένεση του GDM σχετίζεται με την αύξηση των τοπικών ορμονών αλλά και με τις εκκριτικές ορμόνες του πλακούντα. Οι διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής και οι ανθρωπομετρικοί δείκτες της γυναίκας πριν την τεκνοποίηση καθώς και η αύξηση βάρους στην αρχή της εγκυμοσύνης δείχνουν να έχουν μια σημαντική συσχέτιση στην εμφάνιση του GDM. Μια έγκυος γυναίκα που θα αναπτύξει έναν δυσμεταβολισμό γλυκαιμίας διατρέχει σοβαρό κίνδυνο για επιπλοκές τόσο κατά την κύηση όσο και κατά την διάρκεια του τοκετού π.χ. αυξημένες πιθανότητες πρόωρης γέννησης, καισαρικής τομή. Ο GDM είναι η κύρια αιτία απόκτησης ΣΔΤ2 (σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ) στην μετέπειτα ζωή της μητέρας αγγίζοντας ένα ποσοστό 40%-50%. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στην μητέρα αλλά και στο νεογνό, καθώς μελέτες έχουν δείξει αύξηση κινδύνου απόκτησης, παχυσαρκίας, ΣΔΤ2 και μεταβολικού συνδρόμου στην μετέπειτα ζωή. Η διατροφή δείχνει να έχει τον πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη & διαχείριση του GDM. Γυναίκες που πριν την κύηση και κατά την περίοδο αυτής είχαν υιοθετήσει ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής όπως το Μεσογειακό ή μια plant based diet είχαν μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης GDM. Όσο αφορά την διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Η διαχείριση του GDM εστιάζει στην βελτίωση των μακροθρεπτικών συστατικών αλλά και στην επαρκή πρόσληψη των μικροθρεπτικών όπως η βιταμίνη D, ώστε να υπάρχει ένας επαρκής έλεγχος της γλυκαιμίας. Πρόσφατα δεδομένα εστιάζουν και στην σημαντικότητα της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Τέλος υπάρχουν και οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις οι οποίες ωστόσο είναι στην 2η γραμμή διαχείρισης του GDM καθώς δεν έχουν την δυναμική που έχουν οι αλλαγές στο διατροφικό μοτίβο της μητέρας. Εν κατακλείδι ο Διαβήτης Κύησης είναι μια πάθηση η οποία επηρεάζει τόσο την μητέρα όσο και το βρέφος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και την μετέπειτα ζωή. Η διατροφική ποιότητα της μητέρας κυρίως πριν αλλά και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει καθοριστικό ρόλο για την ομαλή κύηση χωρίς διαταραχές της γλυκαιμίας της κατά την 24η – 28η εβδομάδα κύησης. Είναι σώφρων να ειπωθεί ότι η υγεία του βρέφους αρχίζει από την μητέρα πριν την τεκνοποίηση και συνεχίζει έως την γέννηση του και έπειτα.el
heal.abstractGDM is one of the most common pregnancy complications, affecting 9-25% of pregnancies worldwide. The pathogenesis of GDM is related to the increase of local hormones but also to the secretion of placental hormones. However, there are several risk factors that can increase its incidence. Eating habits, lifestyle, and anthropometric indicators of women before pregnancy as well as weight gain in early pregnancy seem to have a significant correlation in the occurrence of diabetes during pregnancy. Women with GDM have a greater chance to develop a glycemic dysmetabolism which puts them in an increased risk for complications during both pregnancy and childbirth including increased risk for premature birth and caesarean section. GDM is the leading cause of Diabetes Mellitus type II (T2DM) in later life, reaching percentages of 40% -50%. The consequences are not limited only to the mother, but also to the newborn. Studies have shown an increased risk of obesity, T2DM and metabolic syndrome in later life. Nutrition seems to play a key role in the prevention & management of GDM. Women that have adopted a healthy diet such as the Mediterranean or a plant-based diet before conception and during pregnancy were less likely to develop GDM. There are conflicting results regarding the effects of low glycemic index diets. GDM management focuses on improving macronutrient profile but also on adequate intake of micronutrients such as vitamin D, so that there is adequate glycemic control. Recent data also focus on the importance of gut microbiota in glucose metabolism. Finally, there are medical interventions that are at the 2nd line of management of GDM as they do not have the dynamics to change the nutritional pattern the mother has. In conclusion, GDM is a condition that affects both the mother and the infant during pregnancy and later life. The nutritional quality of the mother’s diet, especially before and during pregnancy, has a decisive role for a normal pregnancy without glycemic unbalance during the 24th - 28th week of pregnancy. It is wise to say that the health of the infant starts from the mother before the conception and continues until his birth and after.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΜια ολιστική προσέγγιση για τη πρόληψη και τη διαχείριση του Διαβήτη Κύησης με έμφαση στην διατροφική διαχείριση.el
heal.titleA holistic approach to the prevention and management of Gestational Diabetes with an emphasis on the nutrition management.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordδιαβήτης κύησης, διάγνωση, πρόληψη, θεραπεία, μεσογειακή δίαιτα, δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.el
heal.keywordgestational diabetes, diagnosis, prevention, treatment, mediterranean diet, low glycemic diet.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΜουρατίδου, Θεοδώραel
heal.advisorNameMouratidou, Theodoraen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής