Λειτουργικά τρόφιμα, νεοφανή τρόφιμα, τροφοφάρμακα & γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.
Functional foods, novel foods, nutraceuticals & genetically modified foods.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2022-04-01Συγγραφέας
Διαμαντοπούλου, Ευαγγέλια
Mωραϊτάκη, Δέσποινα
Diamantopoulou, Evangelia
Moraitaki, Despoina
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές ενότητες : τα Λειτουργικά τρόφιμα, Νεοφανή τρόφιμα, Τροφοφάρμακα και Γενετικά Τροποποιημένα τρόφιμα. Τα Λειτουργικά τρόφιμα χωρίζονται κυρίως στα συμβατικά, τα τρόφιμα για ειδικές διατροφικές χρήσεις και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα εκ των οποίων οι δυο τελευταίες κατηγορίες έχουν υποστεί επεξεργασία. Τα Νεοφανή τρόφιμα διαφέρουν από τα Λειτουργικά τρόφιμα καθώς είναι αποτέλεσμα διαφόρων μεθόδων τεχνητής επεξεργασίας. Τα Τροφοφάρμακα διαθέτουν την βιοδραστική ικανότητα τροφίμων σε συμπυκνωμένη μορφή όπως τα διατροφικά συμπληρώματα (σκόνη, κάψουλα κλπ). Τα Γενετικά Τροποποιημένα τρόφιμα δημιουργούνται μέσω της τροποποίησης του γενετικού υλικού, συνήθως με τη μέθοδο του ανασυνδυασμένου DNA. Ορισμένοι ερευνητές συγχέουν τους παραπάνω ορισμούς μεταξύ τους ή τα κατατάσσουν σε διαφορετική κατηγορία όπως τα Γενετικά τροποποιημένα στα Νεοφανή τρόφιμα. Κάθε ενότητα αναφέρεται στα οφέλη, τους κινδύνους και τη νομοθεσία που περιλαμβάνονται. Οι αναφερόμενες κατηγορίες τροφίμων παρασκευάζονται με σκοπό την διατήρηση ή/και βελτίωση της υγείας του ανθρώπου. (Κουτελιδάκης, 2019). The present dissertation consists of four different parts: Functional foods, Novel foods, Nutraceuticals and Genetically Modified foods. Functional foods are mainly separated as conventional, foods for specific dietary uses and enriched foods, of which the last two categories have been processed. Novel foods differentiate from the Functional foods as they are a result of artificial processing. Nutraceuticals possess the bioactive ability of foods in a concentrated form like the dietary supplements (powder, capsule etc). Genetically Modified foods are created by modification of the genetic material, usually with the method of genetic recombination. Every chapter refers to the benefits, hazards and the legislation that includes them. The food categories mentioned above are created with the purpose of preserving and/or improving human health.(Koutelidakis, 2019).
Συλλογές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες