Show simple item record

Beneficial plants and possible side effects of coffee and biochemical action of caffeine.

Dublin Core metadata

dc.creatorΑμανατίδης, Μιχάληςel
dc.creatorΑποστολάκης, Κωνσταντίνοςel
dc.creatorΝτομπρομιρέσκου, Παναγιώτηςel
dc.creatorAmanatidis, Michalisen
dc.creatorApostolakis, Konstantinosen
dc.creatorNtompromireskou, Panagiotisen
dc.date.accessioned2022-04-07T09:28:52Z
dc.date.available2022-04-07T09:28:52Z
dc.date.issued2022-04-07
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10215
dc.description.abstractΗ καφεΐνη είναι μια χημική ουσία που συναντάται σε αρκετά μέρη διαφόρων φυτών, όπως οι σπόροι, τα φύλλα και οι καρποί. Τα φυτά που περιέχουν την καφεΐνη ως συστατικό τους εντοπίζονται σε τροπικές περιοχές της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας. Η κατανάλωσή της στις περιοχές αυτές ήταν ευρεία από προ Χριστού εποχές, ενώ στην Ευρώπη διαδόθηκε περίπου τον 16ο αιώνα μ. Χ. η καφεΐνη περιέχεται στα ροφήματα καφέ, αλλά και στο τσάι και αναψυκτικά όπως η κόλα και τα ενεργειακά ποτά, καθιστώντας την μια από τις πιο διαδεδομένες ουσίες ου καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας. 3 Σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη έχει σημαντικές επιδράσεις στον οργανισμό μετά την κατανάλωσή της, κυρίως στο νευρικό σύστημα. Η πρόσδεσή του σε ειδικούς υποδοχείς του εγκεφάλου και του ΚΝΣ, αλλά και η αλληλεπίδρασή του με το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, προκαλεί τη διέγερση τους κι οδηγούν στην ενεργοποίηση του οργανισμού, όσον αφορά την αντίληψη, τη διάθεση και τη συμπεριφορά, ενώ οδηγεί σε μείωση του αισθήματος κούρασης κι εξάντλησης.7 Για το λόγο αυτό η καφεΐνη πλέον χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε αρκετά φάρμακα, καθώς και για θεραπείες ασθενειών του νευρικού όπως το Πάρκινσον. Ωστόσο, εκτός από το νευρικό σύστημα, έχουν βρεθεί θετικές επιδράσεις και σε άλλα όργανα και ιστούς, όπως το δέρμα, η καρδιά και το αγγειακό σύστημα, ενώ φαίνεται να διεγείρει θετικά διεργασίες όπως η έκκριση ορμονών κι ο μεταβολισμός. 10, 11, 13 Ωστόσο, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική απόκριση στην κατανάλωση καφεΐνης. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στα γονίδια που διαθέτει και αν αυτά προσδίδουν ευαισθησία ή ανθεκτικότητα κατά την πρόσδεση της στους υποδοχείς. Επιπλέον, όπως όλες οι ουσίες πρέπει να προσλαμβάνονται με μέτρο, έτσι και η καφεΐνη που καταναλώνει ο οργανισμός δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια στα οποία η δράση της είναι διεγερτική. 6 Σε περιπτώσεις πρόσληψης υπερβολικής δόσης καφεΐνης, ή σε περιπτώσεις ευαισθησίας στην ουσία αυτή, εμφανίζονται δυσμενείς ιδιότητες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, γαστρεντερολογικά προβλήματα, αφυδάτωση κλπ. Επιπλέον, εκτός από τη δόση και την ευαισθησία, η καφεΐνη επηρεάζει την οργανισμό ανάλογα με την ηλικία (πχ παιδία) ή και την κατάσταση (πχ εγκυμοσύνη). 15, 16, 18 Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης, μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων σήμερα έχει αναπτύξει εθισμό στην καφεΐνη. Οι άνθρωποι αυτοί, καταναλώνουν καθημερινά μια μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, η οποία είναι σωματικά καταστρεπτική. Ωστόσο, αν παραλειφθεί για μέρες η πρόσληψη της, τα άτομα αυτά υποφέρουν από ψυχολογικές μεταπτώσεις και σύνδρομο στέρησης. 20 Συμπερασματικά, η καφεΐνη αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ουσίες που καταναλώνονται σήμερα από την πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Διαθέτει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες και προσφέρει αρκετά θετικά αποτελέσματα, τόσο στην προστασία, όσο και στη θεραπεία ασθενειών. Ωστόσο, όπως όλες οι ουσίες, είναι απαραίτητο να καταναλώνονται με μέτρο, ανάλογα την ευαισθησία και την κατάσταση του κάθε ατόμου.el
dc.description.abstractCaffeine is a chemical found in many parts of various plants, such as seeds, leaves and fruits. Plants that contain caffeine as their ingredient are found in tropical regions of Africa, South America and East Asia. Its consumption in these areas was wide from b.C., while in Europe it spread around the 16th century A.D.. Caffeine is found in coffee drinks, but also in tea and soft drinks such as cola and energy drinks, making it one of the most widely consumed substances nowadays. 3 According to research, caffeine has significant effects on the body after consuming it, mainly on activation of the body, in terms of perception, mood and behavior, while leading to a reduction in feeling tired and exhausted.7 For this reason caffeine is now used as an additive in several drugs, as well as for the treatment of nervous diseases such as Parkinson’s. However, in addition to the nervous system, positive effects have been found on other organs and tissues, such as the skin, heart and vascular system, while it seems to stimulate positive processes such as hormone secretion and metabolism. 10, 11, 13 However, every person has a different response to caffeine consumption. This is most likely due to the genes it possesses and whether they impart sensitivity or resistance when binding to receptors. In addition, as all substances should be consumed in moderation, so the caffeine consumed by the body should not exceed the limits to which its action is stimulating. 6 In cases of caffeine overdose, or in cases of sensitivity to this substance, adverse properties such as cardiovascular disease, gastrointestinal problems, dehydration appear, etc. In addition to the dose and sensitivity, caffeine affects the body depending on age (eg children). ) or the condition (eg pregnancy). 15, 16, 18 the nervous system. Its binding to specific receptors in the brain and the CNS, but also its interaction with the Autonomic Nervous System, causes their stimulation and lead to theviii Finally, it is worth noting that due to excessive caffeine consumption, a large percentage of people today have developed a caffeine addiction. These people consume a large amount of caffeine daily, which is physically destructive. However, if it is not taken for days, these people suffer from psychological transitions and withdrawal syndrome. In conclusion, caffeine is one of the most important substances consumed today by the majority of people around the world. T has several beneficial properties and offers several positive results, both in the protection and treatment of diseases. However, like all substances, it is necessary to consume in moderation, depending on the sensitivity and condition of each individual.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΕυεργετικές ιδιότητες και πιθανές παρενέργειες του καφέ και βιοχημική δράση της καφεΐνης.el
dc.titleBeneficial plants and possible side effects of coffee and biochemical action of caffeine.en

healMeta

heal.creatorNameΑμανατίδης, Μιχάληςel
heal.creatorNameΑποστολάκης, Κωνσταντίνοςel
heal.creatorNameΝτομπρομιρέσκου, Παναγιώτηςel
heal.creatorNameAmanatidis, Michalisen
heal.creatorNameApostolakis, Konstantinosen
heal.creatorNameNtompromireskou, Panagiotisen
heal.publicationDate2022-04-07
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10215
heal.abstractΗ καφεΐνη είναι μια χημική ουσία που συναντάται σε αρκετά μέρη διαφόρων φυτών, όπως οι σπόροι, τα φύλλα και οι καρποί. Τα φυτά που περιέχουν την καφεΐνη ως συστατικό τους εντοπίζονται σε τροπικές περιοχές της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας. Η κατανάλωσή της στις περιοχές αυτές ήταν ευρεία από προ Χριστού εποχές, ενώ στην Ευρώπη διαδόθηκε περίπου τον 16ο αιώνα μ. Χ. η καφεΐνη περιέχεται στα ροφήματα καφέ, αλλά και στο τσάι και αναψυκτικά όπως η κόλα και τα ενεργειακά ποτά, καθιστώντας την μια από τις πιο διαδεδομένες ουσίες ου καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας. 3 Σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη έχει σημαντικές επιδράσεις στον οργανισμό μετά την κατανάλωσή της, κυρίως στο νευρικό σύστημα. Η πρόσδεσή του σε ειδικούς υποδοχείς του εγκεφάλου και του ΚΝΣ, αλλά και η αλληλεπίδρασή του με το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, προκαλεί τη διέγερση τους κι οδηγούν στην ενεργοποίηση του οργανισμού, όσον αφορά την αντίληψη, τη διάθεση και τη συμπεριφορά, ενώ οδηγεί σε μείωση του αισθήματος κούρασης κι εξάντλησης.7 Για το λόγο αυτό η καφεΐνη πλέον χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε αρκετά φάρμακα, καθώς και για θεραπείες ασθενειών του νευρικού όπως το Πάρκινσον. Ωστόσο, εκτός από το νευρικό σύστημα, έχουν βρεθεί θετικές επιδράσεις και σε άλλα όργανα και ιστούς, όπως το δέρμα, η καρδιά και το αγγειακό σύστημα, ενώ φαίνεται να διεγείρει θετικά διεργασίες όπως η έκκριση ορμονών κι ο μεταβολισμός. 10, 11, 13 Ωστόσο, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική απόκριση στην κατανάλωση καφεΐνης. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στα γονίδια που διαθέτει και αν αυτά προσδίδουν ευαισθησία ή ανθεκτικότητα κατά την πρόσδεση της στους υποδοχείς. Επιπλέον, όπως όλες οι ουσίες πρέπει να προσλαμβάνονται με μέτρο, έτσι και η καφεΐνη που καταναλώνει ο οργανισμός δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια στα οποία η δράση της είναι διεγερτική. 6 Σε περιπτώσεις πρόσληψης υπερβολικής δόσης καφεΐνης, ή σε περιπτώσεις ευαισθησίας στην ουσία αυτή, εμφανίζονται δυσμενείς ιδιότητες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, γαστρεντερολογικά προβλήματα, αφυδάτωση κλπ. Επιπλέον, εκτός από τη δόση και την ευαισθησία, η καφεΐνη επηρεάζει την οργανισμό ανάλογα με την ηλικία (πχ παιδία) ή και την κατάσταση (πχ εγκυμοσύνη). 15, 16, 18 Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης, μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων σήμερα έχει αναπτύξει εθισμό στην καφεΐνη. Οι άνθρωποι αυτοί, καταναλώνουν καθημερινά μια μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, η οποία είναι σωματικά καταστρεπτική. Ωστόσο, αν παραλειφθεί για μέρες η πρόσληψη της, τα άτομα αυτά υποφέρουν από ψυχολογικές μεταπτώσεις και σύνδρομο στέρησης. 20 Συμπερασματικά, η καφεΐνη αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ουσίες που καταναλώνονται σήμερα από την πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Διαθέτει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες και προσφέρει αρκετά θετικά αποτελέσματα, τόσο στην προστασία, όσο και στη θεραπεία ασθενειών. Ωστόσο, όπως όλες οι ουσίες, είναι απαραίτητο να καταναλώνονται με μέτρο, ανάλογα την ευαισθησία και την κατάσταση του κάθε ατόμου.el
heal.abstractCaffeine is a chemical found in many parts of various plants, such as seeds, leaves and fruits. Plants that contain caffeine as their ingredient are found in tropical regions of Africa, South America and East Asia. Its consumption in these areas was wide from b.C., while in Europe it spread around the 16th century A.D.. Caffeine is found in coffee drinks, but also in tea and soft drinks such as cola and energy drinks, making it one of the most widely consumed substances nowadays. 3 According to research, caffeine has significant effects on the body after consuming it, mainly on activation of the body, in terms of perception, mood and behavior, while leading to a reduction in feeling tired and exhausted.7 For this reason caffeine is now used as an additive in several drugs, as well as for the treatment of nervous diseases such as Parkinson’s. However, in addition to the nervous system, positive effects have been found on other organs and tissues, such as the skin, heart and vascular system, while it seems to stimulate positive processes such as hormone secretion and metabolism. 10, 11, 13 However, every person has a different response to caffeine consumption. This is most likely due to the genes it possesses and whether they impart sensitivity or resistance when binding to receptors. In addition, as all substances should be consumed in moderation, so the caffeine consumed by the body should not exceed the limits to which its action is stimulating. 6 In cases of caffeine overdose, or in cases of sensitivity to this substance, adverse properties such as cardiovascular disease, gastrointestinal problems, dehydration appear, etc. In addition to the dose and sensitivity, caffeine affects the body depending on age (eg children). ) or the condition (eg pregnancy). 15, 16, 18 the nervous system. Its binding to specific receptors in the brain and the CNS, but also its interaction with the Autonomic Nervous System, causes their stimulation and lead to theviii Finally, it is worth noting that due to excessive caffeine consumption, a large percentage of people today have developed a caffeine addiction. These people consume a large amount of caffeine daily, which is physically destructive. However, if it is not taken for days, these people suffer from psychological transitions and withdrawal syndrome. In conclusion, caffeine is one of the most important substances consumed today by the majority of people around the world. T has several beneficial properties and offers several positive results, both in the protection and treatment of diseases. However, like all substances, it is necessary to consume in moderation, depending on the sensitivity and condition of each individual.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΕυεργετικές ιδιότητες και πιθανές παρενέργειες του καφέ και βιοχημική δράση της καφεΐνης.el
heal.titleBeneficial plants and possible side effects of coffee and biochemical action of caffeine.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordκαφές,καφεΐνη,ΚΝΣ,αδενοσίνη,τσάι,εθισμός,λιποδιάλυση,αντιοξειδωτικό μόριο, κακάο.el
heal.keywordcoffee,caffeine,CNS.adenosine,tea,addictive,fat dissolution,antioxidant,cocoa.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΤσαγκαράκης, Κωνσταντίνοςel
heal.advisorNameTsagkarakis, Konstantinosen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record