heal.creatorName | Αμανατίδης, Μιχάλης | el |
heal.creatorName | Αποστολάκης, Κωνσταντίνος | el |
heal.creatorName | Ντομπρομιρέσκου, Παναγιώτης | el |
heal.creatorName | Amanatidis, Michalis | en |
heal.creatorName | Apostolakis, Konstantinos | en |
heal.creatorName | Ntompromireskou, Panagiotis | en |
heal.publicationDate | 2022-04-07 | |
heal.identifier.primary | http://hdl.handle.net/20.500.12688/10215 | |
heal.abstract | Η καφεΐνη είναι μια χημική ουσία που συναντάται σε αρκετά μέρη διαφόρων φυτών, όπως οι
σπόροι, τα φύλλα και οι καρποί. Τα φυτά που περιέχουν την καφεΐνη ως συστατικό τους
εντοπίζονται σε τροπικές περιοχές της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας. Η
κατανάλωσή της στις περιοχές αυτές ήταν ευρεία από προ Χριστού εποχές, ενώ στην Ευρώπη
διαδόθηκε περίπου τον 16ο αιώνα μ. Χ. η καφεΐνη περιέχεται στα ροφήματα καφέ, αλλά και στο
τσάι και αναψυκτικά όπως η κόλα και τα ενεργειακά ποτά, καθιστώντας την μια από τις πιο
διαδεδομένες ουσίες ου καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας. 3
Σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη έχει σημαντικές επιδράσεις στον οργανισμό μετά την κατανάλωσή
της, κυρίως στο νευρικό σύστημα. Η πρόσδεσή του σε ειδικούς υποδοχείς του εγκεφάλου και του
ΚΝΣ, αλλά και η αλληλεπίδρασή του με το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, προκαλεί τη διέγερση
τους κι οδηγούν στην ενεργοποίηση του οργανισμού, όσον αφορά την αντίληψη, τη διάθεση και τη
συμπεριφορά, ενώ οδηγεί σε μείωση του αισθήματος κούρασης κι εξάντλησης.7 Για το λόγο αυτό η
καφεΐνη πλέον χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε αρκετά φάρμακα, καθώς και για θεραπείες
ασθενειών του νευρικού όπως το Πάρκινσον. Ωστόσο, εκτός από το νευρικό σύστημα, έχουν
βρεθεί θετικές επιδράσεις και σε άλλα όργανα και ιστούς, όπως το δέρμα, η καρδιά και το αγγειακό
σύστημα, ενώ φαίνεται να διεγείρει θετικά διεργασίες όπως η έκκριση ορμονών κι ο μεταβολισμός.
10, 11, 13
Ωστόσο, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική απόκριση στην κατανάλωση καφεΐνης. Πιθανότατα αυτό
οφείλεται στα γονίδια που διαθέτει και αν αυτά προσδίδουν ευαισθησία ή ανθεκτικότητα κατά την
πρόσδεση της στους υποδοχείς. Επιπλέον, όπως όλες οι ουσίες πρέπει να προσλαμβάνονται με
μέτρο, έτσι και η καφεΐνη που καταναλώνει ο οργανισμός δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια στα οποία
η δράση της είναι διεγερτική. 6 Σε περιπτώσεις πρόσληψης υπερβολικής δόσης καφεΐνης, ή σε
περιπτώσεις ευαισθησίας στην ουσία αυτή, εμφανίζονται δυσμενείς ιδιότητες όπως καρδιαγγειακά
νοσήματα, γαστρεντερολογικά προβλήματα, αφυδάτωση κλπ. Επιπλέον, εκτός από τη δόση και την
ευαισθησία, η καφεΐνη επηρεάζει την οργανισμό ανάλογα με την ηλικία (πχ παιδία) ή και την
κατάσταση (πχ εγκυμοσύνη). 15, 16, 18
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης, μεγάλο ποσοστό
των ανθρώπων σήμερα έχει αναπτύξει εθισμό στην καφεΐνη. Οι άνθρωποι αυτοί, καταναλώνουν
καθημερινά μια μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, η οποία είναι σωματικά καταστρεπτική. Ωστόσο, αν
παραλειφθεί για μέρες η πρόσληψη της, τα άτομα αυτά υποφέρουν από ψυχολογικές μεταπτώσεις
και σύνδρομο στέρησης. 20
Συμπερασματικά, η καφεΐνη αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ουσίες που καταναλώνονται
σήμερα από την πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Διαθέτει αρκετές ευεργετικές
ιδιότητες και προσφέρει αρκετά θετικά αποτελέσματα, τόσο στην προστασία, όσο και στη θεραπεία
ασθενειών. Ωστόσο, όπως όλες οι ουσίες, είναι απαραίτητο να καταναλώνονται με μέτρο, ανάλογα
την ευαισθησία και την κατάσταση του κάθε ατόμου. | el |
heal.abstract | Caffeine is a chemical found in many parts of various plants, such as seeds, leaves and fruits.
Plants that contain caffeine as their ingredient are found in tropical regions of Africa, South
America and East Asia. Its consumption in these areas was wide from b.C., while in Europe it
spread around the 16th century A.D.. Caffeine is found in coffee drinks, but also in tea and soft
drinks such as cola and energy drinks, making it one of the most widely consumed substances
nowadays. 3
According to research, caffeine has significant effects on the body after consuming it, mainly on
activation of the body, in terms of perception, mood and behavior, while leading to a reduction in
feeling tired and exhausted.7 For this reason caffeine is now used as an additive in several drugs,
as well as for the treatment of nervous diseases such as Parkinson’s. However, in addition to the
nervous system, positive effects have been found on other organs and tissues, such as the skin,
heart and vascular system, while it seems to stimulate positive processes such as hormone
secretion and metabolism. 10, 11, 13
However, every person has a different response to caffeine consumption. This is most likely due to
the genes it possesses and whether they impart sensitivity or resistance when binding to
receptors. In addition, as all substances should be consumed in moderation, so the caffeine
consumed by the body should not exceed the limits to which its action is stimulating. 6
In cases of caffeine overdose, or in cases of sensitivity to this substance, adverse properties such as
cardiovascular disease, gastrointestinal problems, dehydration appear, etc. In addition to the dose
and sensitivity, caffeine affects the body depending on age (eg children). ) or the condition (eg
pregnancy). 15, 16, 18
the nervous system. Its binding to specific receptors in the brain and the CNS, but also its
interaction with the Autonomic Nervous System, causes their stimulation and lead to theviii
Finally, it is worth noting that due to excessive caffeine consumption, a large
percentage of people today have developed a caffeine addiction. These people
consume a large amount of caffeine daily, which is physically destructive. However, if
it is not taken for days, these people suffer from psychological transitions and
withdrawal syndrome.
In conclusion, caffeine is one of the most important substances consumed today by
the majority of people around the world. T has several beneficial properties and
offers several positive results, both in the protection and treatment of diseases.
However, like all substances, it is necessary to consume in moderation, depending on
the sensitivity and condition of each individual. | en |
heal.language | Ελληνικά | el |
heal.language | Greek | en |
heal.academicPublisher | ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας | el |
heal.academicPublisher | Η.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept. | en |
heal.title | Ευεργετικές ιδιότητες και πιθανές παρενέργειες του καφέ και βιοχημική δράση της καφεΐνης. | el |
heal.title | Beneficial plants and possible side effects of coffee and biochemical action of caffeine. | en |
heal.type | Πτυχιακή Εργασία | el |
heal.type | Bachelor thesis | en |
heal.keyword | καφές,καφεΐνη,ΚΝΣ,αδενοσίνη,τσάι,εθισμός,λιποδιάλυση,αντιοξειδωτικό
μόριο, κακάο. | el |
heal.keyword | coffee,caffeine,CNS.adenosine,tea,addictive,fat
dissolution,antioxidant,cocoa. | en |
heal.access | free | el |
heal.advisorName | Τσαγκαράκης, Κωνσταντίνος | el |
heal.advisorName | Tsagkarakis, Konstantinos | en |
heal.academicPublisherID | ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο | el |
heal.academicPublisherID | Η.Μ.U Hellenic Mediterranean University | en |
heal.fullTextAvailability | true | el |
tcd.distinguished | false | el |
tcd.survey | false | el |