Εμφάνιση απλής εγγραφής

Eating habits during the pandemic of Covid-19.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΑθανασιάδου, Ιωάνναel
dc.creatorΜιτίου, Βίλμαel
dc.creatorΧρονάκη, Αργυρώel
dc.creatorAthanasiadou, Ioannaen
dc.creatorMitiou, Vilmaen
dc.creatorChronaki, Argyroen
dc.date.accessioned2022-04-14T07:36:18Z
dc.date.available2022-04-14T07:36:18Z
dc.date.issued2022-04-14
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10232
dc.description.abstractΤο θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας αποφασίστηκε με αφορμή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει όλος ο πλανήτης τα τελευταία δύο χρόνια την πανδημία του Covid-19. Οι περιορισμοί και ο εγκλεισμός στο σπίτι επηρέασαν την καθημερινότητα όλων των ατόμων. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού υιοθέτησε νέες συνήθειες στην καθημερινότητα του προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία. Σημαντικός τομέας που φαίνεται ότι επηρεάστηκε εξαιτίας του εγκλεισμού, ήταν οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων. Γι’ αυτό το λόγο η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να ασχοληθεί με την διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών εν μέσω πανδημίας. Επιπλέον, αποτυπώθηκε ο ρόλος της κοινωνικής εργασίας σε καταστάσεις κρίσης. Η διερεύνηση του πεδίου αυτού πραγματοποιήθηκε κατά πλειοψηφία από έγκυρα επιστημονικά άρθρα του διαδικτύου όπως Pubmed, Google Scholar, κλπ., στα οποία στηρίχθηκε το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας μας. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αναζήτηση της ύπαρξης ή μη αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Ως επιμέρους στόχος τέθηκε η διερεύνηση των παραγόντων που πιθανόν να οδήγησαν στην αλλαγή ή μη των διατροφικών συνηθειών. Για την επίτευξη των στόχων της μελέτης και την διεκπεραίωση των ερωτημάτων αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ποσοτική έρευνα. Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 18 και άνω. Το ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε με βάση την Kλίμακα MedDiet Score και το Ερωτηματολόγιο Γενικής Yγείας-28, το οποίο αναρτήθηκε στις 17 Απριλίου 2021 σε διαδικτυακές σελίδες με την χρήση του Google Forms. Το δείγμα της μελέτης αποτελούν 199 άτομα, εκ των οποίων οι 151 (75.9%) είναι γυναίκες. Η στατιστική ανάλυση και η καταγραφή των αποτελεσμάτων έγινε μέσω της πλατφόρμας SPSS. Από την καταγραφή των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι η διατροφική συμπεριφορά των ανθρώπων άλλαξε κατά την περίοδο της πανδημίας, κυρίως παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση γλυκών. Η συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων επηρεάστηκε αρκετά την περίοδο της πανδημίας, ωστόσο παρέμεινε μειωμένος ο φόβος των ερωτώμενων για την πανδημία. Από το προφίλ των ερωτώμενων, οι πτυχές που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες είναι η εργασία, το φύλο, η ηλικία και το εισόδημα, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν επηρεάζουν σημαντικά τα διατροφικά πρότυπα των ανθρώπων του δείγματος. Η σημασία των αποτελεσμάτων βασίζεται στο γεγονός ότι είναι η πρώτη έρευνα που συνδύασε τα τέσσερα συγκεκριμένα ερευνητικά ερωτήματα μαζί και η επιστημονική κοινότητα καλείται να βρει την ανάλυση του καθενός μεμονωμένα και όχι συνολικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ανάλυση του φαινομένου της διατροφής την περίοδο της πανδημίας, καθώς η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή των ατόμων επηρεάζεται όχι μόνο από ένα γεγονός, αλλά από πολλούς παράγοντες που περιβάλλουν τον άνθρωπο.el
dc.description.abstractThe topic of this dissertation was decided on the occasion of the unprecedented situation experienced by the entire planet in the last two years of the Covid-19 pandemic. Restrictions and confinement at home have affected the daily lives of all individuals. A large part of the population adopted new habits in their daily lives in order to face the pandemic. An important area that was affected by the inclusion was the eating habits of the individuals. That's why the research team decided to investigate eating habits in the middle of a pandemic. In addition, the role of social work in crisis situations was captured. The research of this field was carried out by a majority of valid scientific articles on the internet, such as Pubmed, Google Scholar, etc., on which the theoretical framework of our work was based. The aim of the present study is to investigate the presence or absence of changes in the eating habits of individuals in the midst of the Covid-19 pandemic. The sub-goal was to investigate the factors that may have led to the change or not of eating habits. In order to achieve the objectives of the study and the processing of the questions, it was decided to proceed with a quantitative research. For this reason we created a questionnaire which is addressed to people aged 18 and over. The questionnaire was created based on the MedDiet Score Scale and the General Health Questionnaire-28, which was posted on April 17, 2021 on web pages using Google Forms. The sample of the study consists of 199 people, of which 151 (75.9%) are women. The statistical analysis and recording of the results was done through the SPSS platform. From the recording of the results it emerged that the eating behavior of the individuals changed during the pandemic period, mainly there was an increase in the consumption of sweets. People's emotional state was significantly affected during the pandemic, but respondents' fears about the pandemic remained low. The profile of the respondents showed that the aspects that affect eating habits are work, gender, age and income, while the media do not affect the dietary pattern of the people in the sample. The significance of the results is based on the fact that it is the first research that combined these four specific research questions together and the scientific community is called upon to find the analysis of each one individually, but not as a whole. In this way, the analysis of the phenomenon of nutrition during the pandemic period is strengthened, as research shows that the diet of individuals is affected not only by one fact, but by many factors that surround humans.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Κοινωνικής Εργασίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Social Work Dept.en
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΟι διατροφικές συνήθειες εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού (Covid-19).el
dc.titleEating habits during the pandemic of Covid-19.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΑθανασιάδου, Ιωάνναel
heal.creatorNameΜιτίου, Βίλμαel
heal.creatorNameΧρονάκη, Αργυρώel
heal.creatorNameAthanasiadou, Ioannaen
heal.creatorNameMitiou, Vilmaen
heal.creatorNameChronaki, Argyroen
heal.publicationDate2022-04-14
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10232
heal.abstractΤο θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας αποφασίστηκε με αφορμή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει όλος ο πλανήτης τα τελευταία δύο χρόνια την πανδημία του Covid-19. Οι περιορισμοί και ο εγκλεισμός στο σπίτι επηρέασαν την καθημερινότητα όλων των ατόμων. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού υιοθέτησε νέες συνήθειες στην καθημερινότητα του προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία. Σημαντικός τομέας που φαίνεται ότι επηρεάστηκε εξαιτίας του εγκλεισμού, ήταν οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων. Γι’ αυτό το λόγο η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να ασχοληθεί με την διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών εν μέσω πανδημίας. Επιπλέον, αποτυπώθηκε ο ρόλος της κοινωνικής εργασίας σε καταστάσεις κρίσης. Η διερεύνηση του πεδίου αυτού πραγματοποιήθηκε κατά πλειοψηφία από έγκυρα επιστημονικά άρθρα του διαδικτύου όπως Pubmed, Google Scholar, κλπ., στα οποία στηρίχθηκε το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας μας. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αναζήτηση της ύπαρξης ή μη αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Ως επιμέρους στόχος τέθηκε η διερεύνηση των παραγόντων που πιθανόν να οδήγησαν στην αλλαγή ή μη των διατροφικών συνηθειών. Για την επίτευξη των στόχων της μελέτης και την διεκπεραίωση των ερωτημάτων αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ποσοτική έρευνα. Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 18 και άνω. Το ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε με βάση την Kλίμακα MedDiet Score και το Ερωτηματολόγιο Γενικής Yγείας-28, το οποίο αναρτήθηκε στις 17 Απριλίου 2021 σε διαδικτυακές σελίδες με την χρήση του Google Forms. Το δείγμα της μελέτης αποτελούν 199 άτομα, εκ των οποίων οι 151 (75.9%) είναι γυναίκες. Η στατιστική ανάλυση και η καταγραφή των αποτελεσμάτων έγινε μέσω της πλατφόρμας SPSS. Από την καταγραφή των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι η διατροφική συμπεριφορά των ανθρώπων άλλαξε κατά την περίοδο της πανδημίας, κυρίως παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση γλυκών. Η συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων επηρεάστηκε αρκετά την περίοδο της πανδημίας, ωστόσο παρέμεινε μειωμένος ο φόβος των ερωτώμενων για την πανδημία. Από το προφίλ των ερωτώμενων, οι πτυχές που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες είναι η εργασία, το φύλο, η ηλικία και το εισόδημα, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν επηρεάζουν σημαντικά τα διατροφικά πρότυπα των ανθρώπων του δείγματος. Η σημασία των αποτελεσμάτων βασίζεται στο γεγονός ότι είναι η πρώτη έρευνα που συνδύασε τα τέσσερα συγκεκριμένα ερευνητικά ερωτήματα μαζί και η επιστημονική κοινότητα καλείται να βρει την ανάλυση του καθενός μεμονωμένα και όχι συνολικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ανάλυση του φαινομένου της διατροφής την περίοδο της πανδημίας, καθώς η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή των ατόμων επηρεάζεται όχι μόνο από ένα γεγονός, αλλά από πολλούς παράγοντες που περιβάλλουν τον άνθρωπο.el
heal.abstractThe topic of this dissertation was decided on the occasion of the unprecedented situation experienced by the entire planet in the last two years of the Covid-19 pandemic. Restrictions and confinement at home have affected the daily lives of all individuals. A large part of the population adopted new habits in their daily lives in order to face the pandemic. An important area that was affected by the inclusion was the eating habits of the individuals. That's why the research team decided to investigate eating habits in the middle of a pandemic. In addition, the role of social work in crisis situations was captured. The research of this field was carried out by a majority of valid scientific articles on the internet, such as Pubmed, Google Scholar, etc., on which the theoretical framework of our work was based. The aim of the present study is to investigate the presence or absence of changes in the eating habits of individuals in the midst of the Covid-19 pandemic. The sub-goal was to investigate the factors that may have led to the change or not of eating habits. In order to achieve the objectives of the study and the processing of the questions, it was decided to proceed with a quantitative research. For this reason we created a questionnaire which is addressed to people aged 18 and over. The questionnaire was created based on the MedDiet Score Scale and the General Health Questionnaire-28, which was posted on April 17, 2021 on web pages using Google Forms. The sample of the study consists of 199 people, of which 151 (75.9%) are women. The statistical analysis and recording of the results was done through the SPSS platform. From the recording of the results it emerged that the eating behavior of the individuals changed during the pandemic period, mainly there was an increase in the consumption of sweets. People's emotional state was significantly affected during the pandemic, but respondents' fears about the pandemic remained low. The profile of the respondents showed that the aspects that affect eating habits are work, gender, age and income, while the media do not affect the dietary pattern of the people in the sample. The significance of the results is based on the fact that it is the first research that combined these four specific research questions together and the scientific community is called upon to find the analysis of each one individually, but not as a whole. In this way, the analysis of the phenomenon of nutrition during the pandemic period is strengthened, as research shows that the diet of individuals is affected not only by one fact, but by many factors that surround humans.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Κοινωνικής Εργασίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Social Work Dept.en
heal.titleΟι διατροφικές συνήθειες εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού (Covid-19).el
heal.titleEating habits during the pandemic of Covid-19.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordδιατροφικές συνήθειες, πανδημία Covid-19el
heal.keywordfood habits, Covid-19 pandemicen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΑνδρεάτου, Αικατερίνηel
heal.advisorNameAndreatou, Aikaterinien
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States