Εμφάνιση απλής εγγραφής

Eating habits and physical activity changes of Greeks aged 18 - 40 during the 1st lockdown because of COVID-19 pandemic.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΣτιπάνη, Γεωργίαel
dc.creatorStipani, Georgiaen
dc.date.accessioned2022-06-02T10:08:08Z
dc.date.available2022-06-02T10:08:08Z
dc.date.issued2022-06-02
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10306
dc.description.abstractΣτα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, ένας νέος κορονοϊός (SARS-Cov2), εμφανίστηκε στην πόλη Γούχαν της Κίνας προκαλώντας μια πανδημία που προκαλεί οξύ αναπνευστικό σύνδρομο στους ανθρώπους, η COVID-19. Τον Μάρτιο του 2020 η Ελληνική κυβέρνηση προέβη σε περιοριστικά μέτρα («lockdown») με σκοπό να περιορίσει την ραγδαία εξάπλωση του νέου ιού, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών. Η πανδημία «COVID-19» επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη υγεία, αφού τα μέτρα περιορισμού και απομόνωσης, που επιβάλλει, προκαλούν απότομες αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων καθώς και στην κοινωνική και οικονομική τους ζωή. Η βελτιστοποίηση της δημόσιας υγείας απαιτεί γνώσεις από ιατρικές και βιολογικές επιστήμες όσο και από άλλες επιστήμες υγείας που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συνηθειών και της φυσικής δραστηριότητας. Σκοπός της παρούσας έρευνας αποτελεί η διερεύνηση ύπαρξης αλλαγών στις συνήθειες διατροφής αλλά και φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα των Ελλήνων ηλικίας 18 έως 40 που ζούσαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο του 1ου «lockdown» εξαιτίας την πανδημίας που προκάλεσε ο ιός «SARS coronavirus 2 (COVID-19)». Για την παρούσα έρευνα δημιουργήθηκε ένα περιεκτικό διαδικτυακό ερωτηματολόγιο χωρισμένο σε 3 μέρη. Αντλούσε πληροφορίες για τα προσωπικά χαρακτηριστικά του δείγματος (φύλο, εκπαίδευση, τόπος μόνιμης διαμονής, επαγγελματική κατάσταση και ηλικία), ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά (βάρος, ύψος, σύνηθες βάρος) και για το ειδικό μέρος (αλλαγή διατροφικών συνηθειών, κατανάλωση τροφίμων, αριθμό γευμάτων, συχνότητα και ένταση φυσική δραστηριότητας, αλλαγή όρεξης , φόβος επίσκεψης σε καταστήματα και συνήθειες παρασκευής φαγητού) Στην μελέτη συμπεριλήφθηκαν 499 ερωτηθέντες (66,9% γυναίκες). Η αντίληψη της πρόσληψης βάρους παρατηρήθηκε στο 49,1% του πληθυσμού, το 71,4% παρατήρησε αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες, το 39,7 και το 35,7% κατανάλωναν περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αντίστοιχα και το 46,5% μαγείρευε περισσότερο στο σπίτι. Το 64,3% ξεκίνησε κάποια άσκηση άλλα όσοι ήταν φυσικά δραστήριοι πριν το 1ο «lockdown» μείωσαν τη συχνότητα. Η όρεξη κατανάλωσης τροφής αυξήθηκε για το 52,9% του πληθυσμού. Η έρευνα αυτή παρέχει πληροφορίες για την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και συνηθειών άσκησης των Ελλήνων ηλικίας 18 έως 40 κατά τη διάρκεια του 1ου «lockdown» εξαιτίας της πανδημίας «COVID-19». Ωστόσο, εφόσον η κατάσταση της πανδημίας συνεχίζεται, τα αποτελέσματα της πρέπει να διασταυρωθούν και να επιβεβαιωθούν στο μέλλον με περαιτέρω έρευνες.el
dc.description.abstractAt the ending of December 2019, a new coronavirus (SARS-Cov2) emerged in the city Wuhan of China causing a pandemic that causes a human acute respiratory syndrome, COVID-19. In March of 2020 the Greek government took restrictive measures (lockdown) aiming to limit the rapid spread of the new virus, following the example of other countries. Covid-19 pandemic greatly affects human health since the restriction and isolation measures cause abrupt changes to human daily routine as well as their social and economic life. Optimizing public health demands knowledge from medical and biological science and from other sciences related to lifestyle, including dietary habits and physical activity The aim of the current study is to investigate if the dietary habits and physical activity habits of Greek aged 18 to 40 living in Greece during the 1st lockdown changed because of the pandemic caused by SARS coronavirus 2 (COVID-19) For this study a comprehensive questionnaire was made consisting of 3 parts. The questionnaire required information of personal characteristics (gender, educational level, residence, employment and age range), anthropometric characteristics (weight, height, usual weight) and more specific questions (change of dietary habits, food consumption, number of meals, frequency and intensity of physical activity, changes in appetite, fear of visiting grocery shops and preparation of food). A total of 499 responders were included in this study (66,9% females).The perception of body gain was observed in 49,1% of the population, 71,4% observed change in their dietary habits, 39,7% and 35,7% consumed more fresh fruit and vegetables respectively and 46,5% started cooking more at home. 64,3% started some kind of physical activity but if they where physically active before quarantine reduced frequency. Sense of appetite was higher for 52,9% of the population. This study provides information for dietary habits and physical activity changes of Greeks aged 18 to 40 during the 1st lockdown because of the pandemic COVID-19. However, since this pandemic is still going on, its results should be further cross-checked and confirmed in the future with more studies.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΑλλαγές στις συνήθειες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των Ελλήνων ηλικίας 18 έως 40 κατά τη διάρκεια του 1ου «lockdown» εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.el
dc.titleEating habits and physical activity changes of Greeks aged 18 - 40 during the 1st lockdown because of COVID-19 pandemic.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΣτιπάνη, Γεωργίαel
heal.creatorNameStipani, Georgiaen
heal.publicationDate2022-06-02
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10306
heal.abstractΣτα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, ένας νέος κορονοϊός (SARS-Cov2), εμφανίστηκε στην πόλη Γούχαν της Κίνας προκαλώντας μια πανδημία που προκαλεί οξύ αναπνευστικό σύνδρομο στους ανθρώπους, η COVID-19. Τον Μάρτιο του 2020 η Ελληνική κυβέρνηση προέβη σε περιοριστικά μέτρα («lockdown») με σκοπό να περιορίσει την ραγδαία εξάπλωση του νέου ιού, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών. Η πανδημία «COVID-19» επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη υγεία, αφού τα μέτρα περιορισμού και απομόνωσης, που επιβάλλει, προκαλούν απότομες αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων καθώς και στην κοινωνική και οικονομική τους ζωή. Η βελτιστοποίηση της δημόσιας υγείας απαιτεί γνώσεις από ιατρικές και βιολογικές επιστήμες όσο και από άλλες επιστήμες υγείας που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συνηθειών και της φυσικής δραστηριότητας. Σκοπός της παρούσας έρευνας αποτελεί η διερεύνηση ύπαρξης αλλαγών στις συνήθειες διατροφής αλλά και φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα των Ελλήνων ηλικίας 18 έως 40 που ζούσαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο του 1ου «lockdown» εξαιτίας την πανδημίας που προκάλεσε ο ιός «SARS coronavirus 2 (COVID-19)». Για την παρούσα έρευνα δημιουργήθηκε ένα περιεκτικό διαδικτυακό ερωτηματολόγιο χωρισμένο σε 3 μέρη. Αντλούσε πληροφορίες για τα προσωπικά χαρακτηριστικά του δείγματος (φύλο, εκπαίδευση, τόπος μόνιμης διαμονής, επαγγελματική κατάσταση και ηλικία), ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά (βάρος, ύψος, σύνηθες βάρος) και για το ειδικό μέρος (αλλαγή διατροφικών συνηθειών, κατανάλωση τροφίμων, αριθμό γευμάτων, συχνότητα και ένταση φυσική δραστηριότητας, αλλαγή όρεξης , φόβος επίσκεψης σε καταστήματα και συνήθειες παρασκευής φαγητού) Στην μελέτη συμπεριλήφθηκαν 499 ερωτηθέντες (66,9% γυναίκες). Η αντίληψη της πρόσληψης βάρους παρατηρήθηκε στο 49,1% του πληθυσμού, το 71,4% παρατήρησε αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες, το 39,7 και το 35,7% κατανάλωναν περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αντίστοιχα και το 46,5% μαγείρευε περισσότερο στο σπίτι. Το 64,3% ξεκίνησε κάποια άσκηση άλλα όσοι ήταν φυσικά δραστήριοι πριν το 1ο «lockdown» μείωσαν τη συχνότητα. Η όρεξη κατανάλωσης τροφής αυξήθηκε για το 52,9% του πληθυσμού. Η έρευνα αυτή παρέχει πληροφορίες για την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και συνηθειών άσκησης των Ελλήνων ηλικίας 18 έως 40 κατά τη διάρκεια του 1ου «lockdown» εξαιτίας της πανδημίας «COVID-19». Ωστόσο, εφόσον η κατάσταση της πανδημίας συνεχίζεται, τα αποτελέσματα της πρέπει να διασταυρωθούν και να επιβεβαιωθούν στο μέλλον με περαιτέρω έρευνες.el
heal.abstractAt the ending of December 2019, a new coronavirus (SARS-Cov2) emerged in the city Wuhan of China causing a pandemic that causes a human acute respiratory syndrome, COVID-19. In March of 2020 the Greek government took restrictive measures (lockdown) aiming to limit the rapid spread of the new virus, following the example of other countries. Covid-19 pandemic greatly affects human health since the restriction and isolation measures cause abrupt changes to human daily routine as well as their social and economic life. Optimizing public health demands knowledge from medical and biological science and from other sciences related to lifestyle, including dietary habits and physical activity The aim of the current study is to investigate if the dietary habits and physical activity habits of Greek aged 18 to 40 living in Greece during the 1st lockdown changed because of the pandemic caused by SARS coronavirus 2 (COVID-19) For this study a comprehensive questionnaire was made consisting of 3 parts. The questionnaire required information of personal characteristics (gender, educational level, residence, employment and age range), anthropometric characteristics (weight, height, usual weight) and more specific questions (change of dietary habits, food consumption, number of meals, frequency and intensity of physical activity, changes in appetite, fear of visiting grocery shops and preparation of food). A total of 499 responders were included in this study (66,9% females).The perception of body gain was observed in 49,1% of the population, 71,4% observed change in their dietary habits, 39,7% and 35,7% consumed more fresh fruit and vegetables respectively and 46,5% started cooking more at home. 64,3% started some kind of physical activity but if they where physically active before quarantine reduced frequency. Sense of appetite was higher for 52,9% of the population. This study provides information for dietary habits and physical activity changes of Greeks aged 18 to 40 during the 1st lockdown because of the pandemic COVID-19. However, since this pandemic is still going on, its results should be further cross-checked and confirmed in the future with more studies.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΑλλαγές στις συνήθειες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των Ελλήνων ηλικίας 18 έως 40 κατά τη διάρκεια του 1ου «lockdown» εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.el
heal.titleEating habits and physical activity changes of Greeks aged 18 - 40 during the 1st lockdown because of COVID-19 pandemic.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordκαραντίνα, διατροφικές συνήθειες, φυσική δραστηριότητα, κορονοϊός.el
heal.keywordlockdown, COVID-19, nutrition, physical activity, eating habits, Greek.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΒενιαμάκης, Ελευθέριοςel
heal.advisorNameVeniamakis, Eleftheriosen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής