Διατροφικές συνήθειες και στάση απέναντι στην διατροφή φοιτητών στην Ελλάδα.
Dietary habits and nutritional attitudes of university students in Greece.
Abstract
Οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων φαίνεται να έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, και να έχουν απομακρυνθεί από το Μεσογειακό πρότυπο προς ένα «δυτικό» πρότυπο κατανάλωσης, γεγονός που πιθανόν να επιφέρει ποικίλες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των ατόμων.
Η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών της πληθυσμιακής ομάδας των φοιτητών είναι ιδιαίτερης σημαντικότητας διότι αποτελούν μια ομάδα η οποία υπόκειται σε πολλές αλλαγές και έρχεται αντιμέτωπη με διαφόρων ειδών δυσκολίες στην καθιέρωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, ταυτόχρονα τα άτομα βρίσκονται στην αρχή της ενήλικής ζωής τους δηλαδή την περίοδο που οι διατροφικές συνήθειες αλλά και οι συνήθειες ζωής τους, εδραιώνονται.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 807 φοιτητές, οι οποίοι συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά ένα ερωτηματολόγιο το οποίο χωρίστηκε σε τέσσερις ενότητες και περιείχε ερωτήσεις που αφορούσαν τα δημογραφικά στοιχεία, ανθρωπομετρήσεις των ατόμων, ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, ερωτήσεις για τις διατροφικές συνήθειες, τη φυσική δραστηριότητα, τα διατροφικά πιστεύω και τις διατροφικές γνώσεις του υπό διερεύνηση πληθυσμού, καθώς και ερωτήσεις για τις αλλαγές στις συνήθειες των ατόμων κατά τη διάρκεια της καραντίνας του covid-19.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην πλειοψηφία τους τα άτομα ανήκουν στο εύρος του φυσιολογικού βάρους. Οι απαντήσεις τους θεωρήθηκαν «ικανοποιητικές» για τις κατηγορίες των διατροφικών συνηθειών, των διατροφικών πιστεύω και των διατροφικών γνώσεων αλλά μη ικανοποιητικές για την κατηγορία της φυσικής δραστηριότητας. Μέσα από το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων φάνηκαν σφάλματα συνήθη για την συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα όπως η μειωμένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών και ψαριών καθώς και η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκισμάτων. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας η διατροφή τους φάνηκε να επηρεάζεται τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Το 40,7% των ατόμων δήλωσε ότι η συνολική ποσότητα καταναλισκόμενου φαγητού αυξήθηκε, επίσης παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση γλυκισμάτων από τις γυναίκες και μια γενικότερη μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ. Ταυτόχρονα το 45,1% δήλωσε μείωση στην φυσική δραστηριότητα και το 41,9% δήλωσε αύξηση στο βάρος.
Συμπερασματικά, η φοίτηση στο πανεπιστήμιο είναι μια περίοδος στη ζωή των ατόμων η οποία χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην θέσπιση και εφαρμογή υγιεινών διατροφικών συνηθειών όπως φαίνεται και από το παρόν δείγμα. Ταυτόχρονα τα άτομα αντιμετώπισαν δυσκολίες λόγω της καραντίνας για τον covid-19 οι οποίες αποτυπώθηκαν και αυτές στις διατροφικές επιλογές τους. Dietary habits appear to have shifted from the Mediterranean model to a more “westernized” one. This fact may cause several consequences in individual’s health and well-being.
The study of university students is especially important because they are a population who is affected by several changes and faces a great deal of obstacles adopting healthy dietary habits. Meanwhile, young adulthood is the period individuals’ dietary habits get established.
A total of 807 university students participated in the present study. Participating students completed an online questionnaire that included questions related to their demographics, their weight and height, their dietary habits, physical activity, dietary beliefs and nutritional knowledge, as well as a food frequency questionnaire and some questions related to the dietary changes occurred during the covid-19 lockdown.
Outcomes of this study indicated that most of the students were within the healthy weight range. Most students showed “satisfactory” dietary habits, beliefs and nutritional knowledge but “unsatisfactory” physical activity. The food frequency questionnaire indicated low consumption of fruits, vegetables, dairy products, fish/ seafood as well as high consumption of red meat and sweets. During the covid-19 lockdown, 40.7% of the students reported that their food consumption was higher. At the same time, a reduction in physical activity and an increase in body weight was reported.
The time spend at university is characterized by obstacles in the adoption of healthy dietary habits, as seen by the current study. At the same time individuals experienced difficulties due to the covid-19 lockdown which also affected their food choices.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info