Εμφάνιση απλής εγγραφής

The walnut: Food and cultivation - Perspectives on Greek agricultural production.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚύριο, Βέραel
dc.creatorΤσούκα, Χριστίναel
dc.creatorKyrio, Veraen
dc.creatorTsouka, Christinaen
dc.date.accessioned2022-07-14T09:07:08Z
dc.date.available2022-07-14T09:07:08Z
dc.date.issued2022-07-14
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10351
dc.description.abstractΤα ακρόδρυα (ξηροί καρποί) είναι θρεπτικά τρόφιμα, πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά και άλλες βιοδραστικές ενώσεις: υψηλής ποιότητας φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μέταλλα, τοκοφερόλες, φυτοστερόλες και φαινολικές ενώσεις. Λόγω της μοναδικής τους σύνθεσης, οι ξηροί καρποί είναι πιθανό να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Η κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και χολόλιθων τόσο στα δύο φύλα όσο και διαβήτη στις γυναίκες. Περιορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στην υπέρταση, τον καρκίνο και στις φλεγμονές. Οι παρεμβατικές μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη ξηρών καρπών έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης, ακόμη και στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής, και υπάρχουν αναδυόμενα στοιχεία ευεργετικών επιδράσεων στο οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την αγγειακή αντιδραστικότητα. Η αρτηριακή πίεση, το σπλαχνικό λίπος και το μεταβολικό σύνδρομο φαίνεται επίσης να επηρεάζονται θετικά από την κατανάλωση ξηρών καρπών. Έτσι, είναι σαφές ότι οι ξηροί καρποί έχουν ευεργετική επίδραση σε πολλούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών είναι απίθανο να συμβάλλει στην παχυσαρκία και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Εν κατακλείδι, οι ξηροί καρποί είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά με ευρεία οφέλη για τα καρδιαγγειακά και μεταβολικά, τα οποία μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε υγιεινές δίαιτες. Η Ελλάδα κατέχει μία πολύ καλή θέση στην παγκόσμια παραγωγή ακρόδρυων. Για το 2012 στην παραγωγή καρυδιών κατείχε την εντέκατη θέση. Παρόλα τα θετικά αυτά στοιχεία η ελληνική παραγωγή ακρόδρυων είναι ελλειμματική και το κενό στην αγορά καλύπτεται από εισαγωγές. Η παραγωγή της καρυδιάς από το έτος 2008 έως και το 2010 έχει αυξηθεί, αλλά παρατηρείται σταδιακή μείωση τα έτη 2011 και 2012. Οι τιμές των ξηρών καρπών στην αγορά είναι πολύ ικανοποιητικές και οι Έλληνες παραγωγοί προσπορίζονται ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Επίσης, τα προϊόντα των ακρόδρυων που παράγονται στην Ελλάδα φαίνεται να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα η υψηλή ποιότητά τους. Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών και η αναζήτηση από αυτούς υγιεινών προϊόντων, καθώς και η αναγνώριση της μέγιστης θρεπτικής αξίας των ξηρών καρπών, αύξησαν την ζήτηση τους και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι στο μέλλον η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη. Χρησιμοποιώντας την σύγχρονη αλλά και την εμπειρία του παρελθόντος, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε μία παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή ακρόδρυων. Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να αναφερθούμε στην ομάδα των ακρόδρυων (ξηρών καρπών) και ειδικότερα στο καρύδι, καθώς και στην ανάδειξη των ευεργετικών τους ιδιοτήτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Θα αναφερθούμε στο ελληνικό καρύδι και στις σημερινές συνθήκες καλλιέργειας του, και τις προοπτικές της παραγωγής του στο μέλλον. Στο Α’ μέρος της πτυχιακής εργασίας θα χρησιμοποιήσουμε βιβλιογραφικές πηγές με τις οποίες θα μιλήσουμε για τα ακρόδρυα σε ένα γενικο πλαίσιο και ειδικότερα θα αναφερθούμε στο καρύδι και συγκεκριμένα στις ελληνικές καλλιέργειες καρυδιάς. Στο Β’ μέρος θα παραθέσουμε πίνακες με στατιστικά στοιχεία για την ανάπτυξη της καλλιέργειας της καρυδιάς τα τελευταία χρόνια και το αποτέλεσμα αυτής στην ελληνική οικονομία.el
dc.description.abstractWalnuts (nuts) are nutritious foods, rich in unsaturated fats and other bioactive compounds: high quality plant proteins, fiber, minerals, tocopherols, phytosterols and phenolic compounds. Due to their unique composition, nuts are likely to have beneficial effects on health. Consumption of nuts is associated with a reduced incidence of coronary heart disease and gallstones in both sexes and diabetes in women. Limited data also show beneficial effects on hypertension, cancer and inflammation. Interventional studies show that nuts intake results in lower cholesterol, even in the context of a healthy diet, and there are emerging evidence of beneficial effects on oxidative stress, inflammation and vascular reactivity. Blood pressure, visceral fat and metabolic syndrome also seem to be positively affected by eating nuts. Thus, it is clear that nuts have a beneficial effect on many cardiovascular risk factors. Regular consumption of nuts is unlikely to contribute to obesity and aid in weight loss. In conclusion, nuts are foods rich in nutrients with broad cardiovascular and metabolic benefits, which can be easily incorporated into healthy diets. Greece holds a very good position in the global production of nails. For 2012 in the production of nuts held the eleventh place. Despite these positive elements, the Greek production of nails is in deficit and the gap in the market is covered by imports. Walnut production has increased from 2008 to 2010, but there has been a gradual decline in 2011 and 2012. The purpose of this dissertation is to refer to the group of nuts (nuts) and in particular to the nut, as well as to highlight their beneficial properties in the human body. We will refer to the Greek walnut and the current conditions of its cultivation, and the prospects of its production in the future. In the first part of the dissertation we will use bibliographic sources with which we will talk about acorns in a general context and in particular we will refer to the walnut and specifically to the Greek walnut crops. In Part B we will present tables with statistics on the development of walnut cultivation in recent years and its effect on the Greek economy.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΤο καρύδι: Τροφή και καλλιέργεια – Προοπτικές στην ελληνική αγροτική παραγωγή.el
dc.titleThe walnut: Food and cultivation - Perspectives on Greek agricultural production.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚύριο, Βέραel
heal.creatorNameΤσούκα, Χριστίναel
heal.creatorNameKyrio, Veraen
heal.creatorNameTsouka, Christinaen
heal.publicationDate2022-07-14
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10351
heal.abstractΤα ακρόδρυα (ξηροί καρποί) είναι θρεπτικά τρόφιμα, πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά και άλλες βιοδραστικές ενώσεις: υψηλής ποιότητας φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μέταλλα, τοκοφερόλες, φυτοστερόλες και φαινολικές ενώσεις. Λόγω της μοναδικής τους σύνθεσης, οι ξηροί καρποί είναι πιθανό να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Η κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και χολόλιθων τόσο στα δύο φύλα όσο και διαβήτη στις γυναίκες. Περιορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στην υπέρταση, τον καρκίνο και στις φλεγμονές. Οι παρεμβατικές μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη ξηρών καρπών έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης, ακόμη και στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής, και υπάρχουν αναδυόμενα στοιχεία ευεργετικών επιδράσεων στο οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την αγγειακή αντιδραστικότητα. Η αρτηριακή πίεση, το σπλαχνικό λίπος και το μεταβολικό σύνδρομο φαίνεται επίσης να επηρεάζονται θετικά από την κατανάλωση ξηρών καρπών. Έτσι, είναι σαφές ότι οι ξηροί καρποί έχουν ευεργετική επίδραση σε πολλούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών είναι απίθανο να συμβάλλει στην παχυσαρκία και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Εν κατακλείδι, οι ξηροί καρποί είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά με ευρεία οφέλη για τα καρδιαγγειακά και μεταβολικά, τα οποία μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε υγιεινές δίαιτες. Η Ελλάδα κατέχει μία πολύ καλή θέση στην παγκόσμια παραγωγή ακρόδρυων. Για το 2012 στην παραγωγή καρυδιών κατείχε την εντέκατη θέση. Παρόλα τα θετικά αυτά στοιχεία η ελληνική παραγωγή ακρόδρυων είναι ελλειμματική και το κενό στην αγορά καλύπτεται από εισαγωγές. Η παραγωγή της καρυδιάς από το έτος 2008 έως και το 2010 έχει αυξηθεί, αλλά παρατηρείται σταδιακή μείωση τα έτη 2011 και 2012. Οι τιμές των ξηρών καρπών στην αγορά είναι πολύ ικανοποιητικές και οι Έλληνες παραγωγοί προσπορίζονται ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Επίσης, τα προϊόντα των ακρόδρυων που παράγονται στην Ελλάδα φαίνεται να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα η υψηλή ποιότητά τους. Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών και η αναζήτηση από αυτούς υγιεινών προϊόντων, καθώς και η αναγνώριση της μέγιστης θρεπτικής αξίας των ξηρών καρπών, αύξησαν την ζήτηση τους και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι στο μέλλον η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη. Χρησιμοποιώντας την σύγχρονη αλλά και την εμπειρία του παρελθόντος, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε μία παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή ακρόδρυων. Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να αναφερθούμε στην ομάδα των ακρόδρυων (ξηρών καρπών) και ειδικότερα στο καρύδι, καθώς και στην ανάδειξη των ευεργετικών τους ιδιοτήτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Θα αναφερθούμε στο ελληνικό καρύδι και στις σημερινές συνθήκες καλλιέργειας του, και τις προοπτικές της παραγωγής του στο μέλλον. Στο Α’ μέρος της πτυχιακής εργασίας θα χρησιμοποιήσουμε βιβλιογραφικές πηγές με τις οποίες θα μιλήσουμε για τα ακρόδρυα σε ένα γενικο πλαίσιο και ειδικότερα θα αναφερθούμε στο καρύδι και συγκεκριμένα στις ελληνικές καλλιέργειες καρυδιάς. Στο Β’ μέρος θα παραθέσουμε πίνακες με στατιστικά στοιχεία για την ανάπτυξη της καλλιέργειας της καρυδιάς τα τελευταία χρόνια και το αποτέλεσμα αυτής στην ελληνική οικονομία.el
heal.abstractWalnuts (nuts) are nutritious foods, rich in unsaturated fats and other bioactive compounds: high quality plant proteins, fiber, minerals, tocopherols, phytosterols and phenolic compounds. Due to their unique composition, nuts are likely to have beneficial effects on health. Consumption of nuts is associated with a reduced incidence of coronary heart disease and gallstones in both sexes and diabetes in women. Limited data also show beneficial effects on hypertension, cancer and inflammation. Interventional studies show that nuts intake results in lower cholesterol, even in the context of a healthy diet, and there are emerging evidence of beneficial effects on oxidative stress, inflammation and vascular reactivity. Blood pressure, visceral fat and metabolic syndrome also seem to be positively affected by eating nuts. Thus, it is clear that nuts have a beneficial effect on many cardiovascular risk factors. Regular consumption of nuts is unlikely to contribute to obesity and aid in weight loss. In conclusion, nuts are foods rich in nutrients with broad cardiovascular and metabolic benefits, which can be easily incorporated into healthy diets. Greece holds a very good position in the global production of nails. For 2012 in the production of nuts held the eleventh place. Despite these positive elements, the Greek production of nails is in deficit and the gap in the market is covered by imports. Walnut production has increased from 2008 to 2010, but there has been a gradual decline in 2011 and 2012. The purpose of this dissertation is to refer to the group of nuts (nuts) and in particular to the nut, as well as to highlight their beneficial properties in the human body. We will refer to the Greek walnut and the current conditions of its cultivation, and the prospects of its production in the future. In the first part of the dissertation we will use bibliographic sources with which we will talk about acorns in a general context and in particular we will refer to the walnut and specifically to the Greek walnut crops. In Part B we will present tables with statistics on the development of walnut cultivation in recent years and its effect on the Greek economy.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΤο καρύδι: Τροφή και καλλιέργεια – Προοπτικές στην ελληνική αγροτική παραγωγή.el
heal.titleThe walnut: Food and cultivation - Perspectives on Greek agricultural production.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordκαρύδι, τροφή, καλλιέργεια, προοπτικές.el
heal.keywordnut, food, cultivation, prospects.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΤσικαλάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameTsikalakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής