Υγιής γήρανση, διατροφή & μακροζωία.
Healthy aging, nutrition and longevity.

View/ Open
Date
2022-10-06Author
Δημητριάδου, Ελένη
Dimitriadou, Eleni
Metadata
Show full item recordAbstract
Στην τρέχουσα βιβλιογραφική ανασκόπηση, διερευνάται η αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής, της υγιούς γήρανσης και της μακροζωίας στον άνθρωπο. Έχοντας υπόψη την προσεχή, έντονη αύξηση των ηλικιωμένων ατόμων και του προβληματισμού γύρω από τη φύση τη γήρανσης, προκύπτει ως άμεση ανάγκη η αναζήτηση λύσεων για την καθυστέρηση της γήρανσης και την εξασφάλιση περισσότερων ετών πλούσιων σε υγεία. Η παγκόσμια συμμετοχή και δράση αποτελεί κομβικό σημείο για τον στόχο αυτό. Ιδιάζουσας σημασίας καθίσταται η κατανόηση της δράσης ορισμένων βιοδεικτών και μηχανισμών που εμπλέκονται στη γήρανση ή αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και η συμμετοχή τους στην πυροδότηση των χρόνιων ασθενειών που αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην εδραίωση της μακροζωίας. Η διατροφή έχει εξέχοντα ρόλο στην 3η ηλικία, στη νοσηρότητα που έπεται αυτής και στη ποιότητα της γήρανσης, καθώς κάποια από τα συχνότερα προβλήματα των ηλικιωμένων-όπως αυτά του υποσιτισμού και της σαρκοπενίας-εξαρτώνται άμεσα από αυτήν. Εκτός αυτού, η διατροφική συμμετοχή αποδεικνύεται καίριας σημασίας σε πλήθος ασθενειών, στην υγεία της εντερικής μικροχλωρίδας αλλά και στο κομμάτι της διατροφογενωμικής· ּΣτρατηγικές όπως ο Θερμιδικός Περιορισμός και τα Μιμητικά του παρέχουν θετικές ενδείξεις ενίσχυσης της μακροζωίας και καθυστέρησης της γήρανσης στον άνθρωπο, πέραν των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν αποδεδειγμένα σε ζωικούς οργανισμούς. Δύο αναδειγμένα πρότυπα διατροφής, η Μεσογειακή Δίαιτα και η Δίαιτα της Οκινάουα που συναντώνται στις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές της γης και που συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων στις περίφημες μπλε ζώνες των αιωνόβιων κατοίκων παγκοσμίως, επιβεβαιώνουν εμφανώς πως η μακροζωία δεν είναι απίθανη σε συνδυασμό με σωματική ευεξία και ψυχική ευμάρεια. In the current literature review, the interaction between diet, healthy aging and longevity in humans is investigated. Given the strong future growth of the elder population and the concerns surrounding the nature of aging, the search for solutions to delay aging and the acquisition of health-rich life years is an urgent need. Global involvement and action is key to this goal. Of particular importance is the understanding of the action of certain biomarkers and mechanisms which are involved in the aging process or interact with each other, and also their participation in triggering chronic diseases which prevent longevity.
Diet is of paramount importance in old age as well as in the morbidity that follows and the quality of aging, since some of the most common problems of the elders such as malnutrition and sarcopenia are directly dependent on it. In addition, nutritional involvement has been proven to be ubiquitous in a number of diseases as well as in the wellness of the intestinal tract. Furthermore, its involvement in the nutritional genome is being investigated. Strategies such as Calorie Restriction and its Mimetics provide positive signs of enhancing longevity and delaying aging in humans, in addition to the positive effects already proven in animal organisms.
Two prominent dietary models, the Mediterranean Diet and the Okinawa Diet found in the respective regions of the world which are also among the most famous blue zones of centenarians’ inhabitants worldwide, clearly confirm that the long living is not unlikely combined with physical and mental wellbeing.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info