Εμφάνιση απλής εγγραφής

The role of nutrition and other modifying lifestyle factors in preventing breast cancer in the adult female population.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠάνου, Μαρίαel
dc.creatorPanou, Mariaen
dc.date.accessioned2022-10-07T07:56:16Z
dc.date.available2022-10-07T07:56:16Z
dc.date.issued2022-10-07
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10398
dc.description.abstractΣκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η συλλογή βιβλιογραφικών ερευνών, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συστάσεων σχετικά με την επίδραση των παραγόντων του τρόπου ζωής με έμφαση στους τροποποιήσιμους παράγοντες όπως η διατροφή, το σωματικό βάρος, η φυσική δραστηριότητα, το αλκοόλ, το κάπνισμα και ο θηλασμός , στην πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού στον ενήλικο γυναικείο πληθυσμό. Η μεθοδολογία της παρούσας πτυχιακής εργασίας εστιάζει στην συλλογή πληροφοριών μέσω των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων PubMed αλλά και δεδομένων από Παγκόσμιους Οργανισμούς (IARC – International Agency for Research on Cancer, WCRF - World Cancer Research Fund International, AICR – American Institute for Cancer Research). Αρχικά, έμφαση δίνεται στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα παγκόσμιων οργανισμών για τον πρωταρχικό ρόλο της διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας και των συνηθειών του τρόπου ζωής των γυναικών, ως προς την αποφυγή πρόκλησης γενικότερα του καρκίνου αλλά πιο συγκεκριμένα του καρκίνου του μαστού ανάλογα με το στάδιο της εμμηνόπαυσης, καθώς τα επιστημονικά συμπεράσματα διαφοροποιούνται μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών και των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών αλλά και με τον τύπο καρκίνου του μαστού. Πιο συγκεκριμένα, όσο αφορά την διατροφή, το αυξημένο σωματικό βάρος και κυρίως η παχυσαρκία, μέσω ενός θετικού ενεργειακού ισοζυγίου που προάγει την διαδικασία της φλεγμονής στον οργανισμό, αυξάνει τον μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού, ενώ αντίθετα υπάρχει αντίστροφη συσχέτιση με τον προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού, αφού το αυξημένο βάρος σώματος ή η ύπαρξη παχυσαρκίας στην ενηλικίωση πριν την εμμηνόπαυση, δεν έχει φανεί να αυξάνει τον κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, το σωματικό λίπος επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα πολλών κυκλοφορούντων ορμονών, όπως η ινσουλίνη και τα οιστρογόνα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προάγει την καρκινογένεση. Βέβαια, καθώς το γυναικείο στήθος είναι από νεαρή ηλικία εκτεθειμένο σε πλήθος καρκινογόνων παραγόντων, η πρώιμη ενήλικη ζωή όπως και η νεότερη ηλικιακή περίοδος, κρίνονται βασικά στάδια ως προς την διατροφική διαχείριση και μελέτη. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα ερευνών, οι οποίες μελετούν και εξάγουν συμπεράσματα για τους παράγοντες κινδύνου που είναι υπεύθυνοι στην πρόκληση νέων περιστατικών καρκίνου του μαστού, με πρωταρχικούς παράγοντες την σύσταση της διατροφής, των διατροφικών προτύπων, του σωματικού βάρους, του ενεργού τρόπου ζωής, του αλκοόλ, του καπνίσματος και του θηλασμού. Πιο αναλυτικά, όσο αφορά τα διατροφικά πρότυπα, ένα διατροφικό Μεσογειακού τύπου πρότυπο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο σε σχέση με ένα Δυτικοποιημένο πρότυπο διατροφής, που τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνει όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά έχει γενικότερες αρνητικές εκβάσεις στην υγεία του ατόμου. Επίσης, η φυσική δραστηριότητα, ενισχύει την ποιότητα ζωής του ατόμου, αλλά ταυτόχρονα μέσω διαφόρων βιολογικών μηχανισμών, βελτιώνει τις τιμές πολλών βιοδεικτών, αποτρέποντας την έναρξη μηχανισμών που μακροπρόθεσμα θα ευνοήσουν το περιβάλλον για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Από την άλλη πλευρά, ο θηλασμός σημειώνεται να προβάλλει μόνο θετική έκβαση ως προς την μείωση των νέων περιστατικών εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που θηλάζουν, ενώ όσες καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο. Διφορούμενα είναι τα συμπεράσματα για τον καπνό, αν και μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα το μακροχρόνιο, βαρύ κάπνισμα.el
dc.description.abstractThe purpose of this literature review is to collect bibliographic research, to present the results and recommendations on the effect of lifestyle factors with emphasis on modifiable factors such as diet, body weight, physical activity, alcohol, smoking and breastfeeding, in preventing the risk of breast cancer in the adult female population. The methodology of this dissertation focuses on the collection of information through PubMed electronic databases as well as data from Global Organizations (IARC - International Agency for Research on Cancer, WCRF - World Cancer Research Fund International, AICR - American Institute for Cancer Research). Initially, emphasis was placed on the latest scientific data from global organizations on the primary role of diet, physical activity and lifestyle habits of women, in terms of avoiding the cause of cancer in general but more specifically breast cancer depending on the stage of menopause. , as the scientific conclusions differ between premenopausal and postmenopausal women but also with the type of breast cancer. More specifically, in terms of diet, increased body weight and especially obesity, through a positive energy balance that promotes the inflammatory process in the body, increases postmenopausal breast cancer, while on the contrary there is an inverse relationship with premenopausal breast cancer. since increased body weight or the presence of obesity in premenopausal adulthood has not been shown to increase the risk. On the other hand, body fat directly affects the levels of many circulating hormones, such as insulin and estrogen, creating an environment that promotes carcinogenesis. Of course, as a woman's breasts are exposed to a number of carcinogens from an early age, early adulthood as well as younger age are considered key stages in nutritional management and study. At the same time, the results of research are presented, which study and draw conclusions about the risk factors that are responsible for causing new cases of breast cancer, with primary factors being the composition of the diet, dietary patterns, body weight, active lifestyle, alcohol, smoking and breastfeeding. More specifically, in terms of dietary patterns, a Mediterranean-type dietary pattern seems to reduce the risk compared to a Westernized dietary pattern, in which the foods it includes not only increase the risk of breast cancer, but have more general adverse health outcomes. . Also, physical activity enhances the quality of life of the individual, but at the same time through various biological mechanisms, improves the values of many biomarkers, preventing the initiation of mechanisms that in the long run will favor the environment for the growth of cancer cells. Breastfeeding, on the other hand, has been shown to have only a positive outcome in reducing new cases of breast cancer in breastfeeding women, while those who consume large amounts of alcohol increase the risk more. Conclusions about tobacco are ambiguous, although it may slightly increase the risk of breast cancer, especially long-term, heavy smokingen
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΟ ρόλος της διατροφής και άλλων τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του μαστού στον ενήλικο γυναικείο πληθυσμό.el
dc.titleThe role of nutrition and other modifying lifestyle factors in preventing breast cancer in the adult female population.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠάνου, Μαρίαel
heal.creatorNamePanou, Mariaen
heal.publicationDate2022-10-07
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10398
heal.abstractΣκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η συλλογή βιβλιογραφικών ερευνών, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συστάσεων σχετικά με την επίδραση των παραγόντων του τρόπου ζωής με έμφαση στους τροποποιήσιμους παράγοντες όπως η διατροφή, το σωματικό βάρος, η φυσική δραστηριότητα, το αλκοόλ, το κάπνισμα και ο θηλασμός , στην πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού στον ενήλικο γυναικείο πληθυσμό. Η μεθοδολογία της παρούσας πτυχιακής εργασίας εστιάζει στην συλλογή πληροφοριών μέσω των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων PubMed αλλά και δεδομένων από Παγκόσμιους Οργανισμούς (IARC – International Agency for Research on Cancer, WCRF - World Cancer Research Fund International, AICR – American Institute for Cancer Research). Αρχικά, έμφαση δίνεται στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα παγκόσμιων οργανισμών για τον πρωταρχικό ρόλο της διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας και των συνηθειών του τρόπου ζωής των γυναικών, ως προς την αποφυγή πρόκλησης γενικότερα του καρκίνου αλλά πιο συγκεκριμένα του καρκίνου του μαστού ανάλογα με το στάδιο της εμμηνόπαυσης, καθώς τα επιστημονικά συμπεράσματα διαφοροποιούνται μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών και των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών αλλά και με τον τύπο καρκίνου του μαστού. Πιο συγκεκριμένα, όσο αφορά την διατροφή, το αυξημένο σωματικό βάρος και κυρίως η παχυσαρκία, μέσω ενός θετικού ενεργειακού ισοζυγίου που προάγει την διαδικασία της φλεγμονής στον οργανισμό, αυξάνει τον μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού, ενώ αντίθετα υπάρχει αντίστροφη συσχέτιση με τον προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού, αφού το αυξημένο βάρος σώματος ή η ύπαρξη παχυσαρκίας στην ενηλικίωση πριν την εμμηνόπαυση, δεν έχει φανεί να αυξάνει τον κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, το σωματικό λίπος επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα πολλών κυκλοφορούντων ορμονών, όπως η ινσουλίνη και τα οιστρογόνα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προάγει την καρκινογένεση. Βέβαια, καθώς το γυναικείο στήθος είναι από νεαρή ηλικία εκτεθειμένο σε πλήθος καρκινογόνων παραγόντων, η πρώιμη ενήλικη ζωή όπως και η νεότερη ηλικιακή περίοδος, κρίνονται βασικά στάδια ως προς την διατροφική διαχείριση και μελέτη. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα ερευνών, οι οποίες μελετούν και εξάγουν συμπεράσματα για τους παράγοντες κινδύνου που είναι υπεύθυνοι στην πρόκληση νέων περιστατικών καρκίνου του μαστού, με πρωταρχικούς παράγοντες την σύσταση της διατροφής, των διατροφικών προτύπων, του σωματικού βάρους, του ενεργού τρόπου ζωής, του αλκοόλ, του καπνίσματος και του θηλασμού. Πιο αναλυτικά, όσο αφορά τα διατροφικά πρότυπα, ένα διατροφικό Μεσογειακού τύπου πρότυπο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο σε σχέση με ένα Δυτικοποιημένο πρότυπο διατροφής, που τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνει όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά έχει γενικότερες αρνητικές εκβάσεις στην υγεία του ατόμου. Επίσης, η φυσική δραστηριότητα, ενισχύει την ποιότητα ζωής του ατόμου, αλλά ταυτόχρονα μέσω διαφόρων βιολογικών μηχανισμών, βελτιώνει τις τιμές πολλών βιοδεικτών, αποτρέποντας την έναρξη μηχανισμών που μακροπρόθεσμα θα ευνοήσουν το περιβάλλον για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Από την άλλη πλευρά, ο θηλασμός σημειώνεται να προβάλλει μόνο θετική έκβαση ως προς την μείωση των νέων περιστατικών εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που θηλάζουν, ενώ όσες καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο. Διφορούμενα είναι τα συμπεράσματα για τον καπνό, αν και μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα το μακροχρόνιο, βαρύ κάπνισμα.el
heal.abstractThe purpose of this literature review is to collect bibliographic research, to present the results and recommendations on the effect of lifestyle factors with emphasis on modifiable factors such as diet, body weight, physical activity, alcohol, smoking and breastfeeding, in preventing the risk of breast cancer in the adult female population. The methodology of this dissertation focuses on the collection of information through PubMed electronic databases as well as data from Global Organizations (IARC - International Agency for Research on Cancer, WCRF - World Cancer Research Fund International, AICR - American Institute for Cancer Research). Initially, emphasis was placed on the latest scientific data from global organizations on the primary role of diet, physical activity and lifestyle habits of women, in terms of avoiding the cause of cancer in general but more specifically breast cancer depending on the stage of menopause. , as the scientific conclusions differ between premenopausal and postmenopausal women but also with the type of breast cancer. More specifically, in terms of diet, increased body weight and especially obesity, through a positive energy balance that promotes the inflammatory process in the body, increases postmenopausal breast cancer, while on the contrary there is an inverse relationship with premenopausal breast cancer. since increased body weight or the presence of obesity in premenopausal adulthood has not been shown to increase the risk. On the other hand, body fat directly affects the levels of many circulating hormones, such as insulin and estrogen, creating an environment that promotes carcinogenesis. Of course, as a woman's breasts are exposed to a number of carcinogens from an early age, early adulthood as well as younger age are considered key stages in nutritional management and study. At the same time, the results of research are presented, which study and draw conclusions about the risk factors that are responsible for causing new cases of breast cancer, with primary factors being the composition of the diet, dietary patterns, body weight, active lifestyle, alcohol, smoking and breastfeeding. More specifically, in terms of dietary patterns, a Mediterranean-type dietary pattern seems to reduce the risk compared to a Westernized dietary pattern, in which the foods it includes not only increase the risk of breast cancer, but have more general adverse health outcomes. . Also, physical activity enhances the quality of life of the individual, but at the same time through various biological mechanisms, improves the values of many biomarkers, preventing the initiation of mechanisms that in the long run will favor the environment for the growth of cancer cells. Breastfeeding, on the other hand, has been shown to have only a positive outcome in reducing new cases of breast cancer in breastfeeding women, while those who consume large amounts of alcohol increase the risk more. Conclusions about tobacco are ambiguous, although it may slightly increase the risk of breast cancer, especially long-term, heavy smokingen
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΟ ρόλος της διατροφής και άλλων τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του μαστού στον ενήλικο γυναικείο πληθυσμό.el
heal.titleThe role of nutrition and other modifying lifestyle factors in preventing breast cancer in the adult female population.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordκαρκίνος του μαστού, επιδημιολογία του καρκίνου του μαστού, διατροφή, διατροφικά πρότυπα, διατροφικές οδηγίες για τον καρκίνο του μαστού, σωματική δραστηριότητα, τρόπος ζωής, μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα και καρκίνος του μαστού, περιεμμηνοπαυσιακή γυναίκα και καρκίνος του μαστού, βάρος και καρκίνος του μαστού, αλκοόλ και κάπνισμα στον καρκίνο του μαστού, πρόληψη του καρκίνου του μαστού, διαιτολόγος.el
heal.keywordbreast cancer, epidemiology of breast cancer, diet, dietary patterns, dietary guidelines for breast cancer, physical activity, lifestyle, postmenopausal woman and breast cancer, perimenopausal woman and breast cancer, weight and breast cancer, alcohol and smoke in breast cancer, prevention of breast cancer, dietitian.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΜουρατίδου, Θεοδώραel
heal.advisorNameMouratidou, Theodoraen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής