Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutrition of pregnant women with gestational diabetes mellitus - the role of the Mediterranean diet.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΛυρά, Διονυσίαel
dc.creatorΤζεβελεκάκη, Αναστασίαel
dc.creatorLyra, Dionysiaen
dc.creatorTzevelekaki, Anastasiaen
dc.date.accessioned2022-10-13T10:44:59Z
dc.date.available2022-10-13T10:44:59Z
dc.date.issued2022-10-13
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10410
dc.description.abstractΟ όρος Σακχαρώδης Διαβήτης χρησιμοποιείται για μία ομάδα μεταβολικών νοσημάτων που χαρακτηρίζονται από υπεργλυκαιμία. Διακρίνεται στον διαβήτη τύπου 1, στον διαβήτη τύπου 2, στον διαβήτη κύησης και στους ειδικούς τύπους διαβήτη. Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται σε έναν από τους προαναφερθέντες τύπους διαβήτη και συγκεκριμένα στον Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης (ΣΔΚ). Πρόκειται για παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται κατά το πρώτο ή στις αρχές του δευτέρου τριμήνου της κύησης. Ο ολοένα και αυξανόμενος επιπολασμός του ΣΔΚ, σε παγκόσμια κλίμακα, σε συνδυασμό με τις σοβαρές επιπλοκές που επιφέρει τόσο για την μητέρα, όσο και για το νεογνό, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ευρέσεως τρόπων αντιμετώπισης και πρόληψής του. Λόγω του ότι πρόκειται για μεταβολικό νόσημα, στην αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή της εγκύου, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και πριν από αυτήν. Ένα διατροφικό μοντέλο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, ικανό να μετριάσει την υπεργλυκαιμία και τις συνέπειες αυτής, θα ασκούσε ευεργετική δράση, τόσο στην μέλλουσα μητέρα όσο και στην φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και την ομαλή έκβαση της κύησης. Στην παρούσα εργασία εξετάζεται ο ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής στις περιπτώσεις διαβήτη κύησης. Πρόκειται για διατροφικό σχήμα που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, όχι μόνο εξ’ αιτίας της ποιότητας των επιμέρους συστατικών του, αλλά και λόγω της αναλογίας αυτών στο συνολικό μοντέλο. Πράγματι, η Μεσογειακή Δίαιτα, η οποία χαρακτηρίζεται ως ημι-χορτοφαγική, δύναται όχι μόνο να αποτρέψει την εμφάνιση διαβήτη κύησης, αλλά και να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του.el
dc.description.abstractThe term Diabetes Mellitus is used for a group of metabolic diseases characterized by hyperglycemia. It is distinguished into type 1 diabetes, type 2 diabetes, gestational diabetes and special types of diabetes. This paper focuses on one of the aforementioned types of diabetes, namely Gestational Diabetes Mellitus (GDM). It is a pathological condition that occurs during the first or early second trimester of pregnancy. The ever-increasing prevalence of GDS, on a global scale, combined with the serious complications it causes for both the mother and the newborn, in the short or long term, make it imperative to find ways to treat and prevent it. Due to the fact that it is a metabolic disease, the diet of the pregnant woman plays an important role in the treatment of gestational diabetes, not only during pregnancy, but also before it. A dietary model rich in antioxidants and nutrients, capable of mitigating hyperglycemia and its consequences, would exert a beneficial effect, both on the expectant mother and on the normal development of the fetus and the smooth outcome of the pregnancy. This paper examines the role of the Mediterranean Diet in cases of gestational diabetes. This is a nutritional regimen that has gained more and more ground in recent years, in combination with appropriate medication, not only because of the quality of its individual components, but also because of their proportion in the overall model. Indeed, the Mediterranean Diet, which is characterized as semi-vegetarian, can not only prevent the occurrence of gestational diabetes, but also contribute to its treatment.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΔιατροφή της εγκύου με σακχαρώδη διαβήτη κύησης - ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής.el
dc.titleNutrition of pregnant women with gestational diabetes mellitus - the role of the Mediterranean diet.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΛυρά, Διονυσίαel
heal.creatorNameΤζεβελεκάκη, Αναστασίαel
heal.creatorNameLyra, Dionysiaen
heal.creatorNameTzevelekaki, Anastasiaen
heal.publicationDate2022-10-13
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10410
heal.abstractΟ όρος Σακχαρώδης Διαβήτης χρησιμοποιείται για μία ομάδα μεταβολικών νοσημάτων που χαρακτηρίζονται από υπεργλυκαιμία. Διακρίνεται στον διαβήτη τύπου 1, στον διαβήτη τύπου 2, στον διαβήτη κύησης και στους ειδικούς τύπους διαβήτη. Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται σε έναν από τους προαναφερθέντες τύπους διαβήτη και συγκεκριμένα στον Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης (ΣΔΚ). Πρόκειται για παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται κατά το πρώτο ή στις αρχές του δευτέρου τριμήνου της κύησης. Ο ολοένα και αυξανόμενος επιπολασμός του ΣΔΚ, σε παγκόσμια κλίμακα, σε συνδυασμό με τις σοβαρές επιπλοκές που επιφέρει τόσο για την μητέρα, όσο και για το νεογνό, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ευρέσεως τρόπων αντιμετώπισης και πρόληψής του. Λόγω του ότι πρόκειται για μεταβολικό νόσημα, στην αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή της εγκύου, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και πριν από αυτήν. Ένα διατροφικό μοντέλο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, ικανό να μετριάσει την υπεργλυκαιμία και τις συνέπειες αυτής, θα ασκούσε ευεργετική δράση, τόσο στην μέλλουσα μητέρα όσο και στην φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και την ομαλή έκβαση της κύησης. Στην παρούσα εργασία εξετάζεται ο ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής στις περιπτώσεις διαβήτη κύησης. Πρόκειται για διατροφικό σχήμα που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, όχι μόνο εξ’ αιτίας της ποιότητας των επιμέρους συστατικών του, αλλά και λόγω της αναλογίας αυτών στο συνολικό μοντέλο. Πράγματι, η Μεσογειακή Δίαιτα, η οποία χαρακτηρίζεται ως ημι-χορτοφαγική, δύναται όχι μόνο να αποτρέψει την εμφάνιση διαβήτη κύησης, αλλά και να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του.el
heal.abstractThe term Diabetes Mellitus is used for a group of metabolic diseases characterized by hyperglycemia. It is distinguished into type 1 diabetes, type 2 diabetes, gestational diabetes and special types of diabetes. This paper focuses on one of the aforementioned types of diabetes, namely Gestational Diabetes Mellitus (GDM). It is a pathological condition that occurs during the first or early second trimester of pregnancy. The ever-increasing prevalence of GDS, on a global scale, combined with the serious complications it causes for both the mother and the newborn, in the short or long term, make it imperative to find ways to treat and prevent it. Due to the fact that it is a metabolic disease, the diet of the pregnant woman plays an important role in the treatment of gestational diabetes, not only during pregnancy, but also before it. A dietary model rich in antioxidants and nutrients, capable of mitigating hyperglycemia and its consequences, would exert a beneficial effect, both on the expectant mother and on the normal development of the fetus and the smooth outcome of the pregnancy. This paper examines the role of the Mediterranean Diet in cases of gestational diabetes. This is a nutritional regimen that has gained more and more ground in recent years, in combination with appropriate medication, not only because of the quality of its individual components, but also because of their proportion in the overall model. Indeed, the Mediterranean Diet, which is characterized as semi-vegetarian, can not only prevent the occurrence of gestational diabetes, but also contribute to its treatment.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΔιατροφή της εγκύου με σακχαρώδη διαβήτη κύησης - ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής.el
heal.titleNutrition of pregnant women with gestational diabetes mellitus - the role of the Mediterranean diet.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordσακχαρώδης διαβήτης, διαβήτης κύησης, υπεργλυκαιμία, οξειδωτικό στρες, μεσογειακή διατροφή.el
heal.keyworddiabetes mellitus, gestational diabetes, hyperglycemia, oxidative stress, mediterranean diet.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΨαρουδάκη, Αντωνίαel
heal.advisorNamePsaroudaki, Antoniaen
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής