Εμφάνιση απλής εγγραφής

Autoimmune diseases and nutrition.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜελισσοπούλου, Βαρβάραel
dc.creatorΦασούλα, Ελισάβετel
dc.creatorMelissopoulou, Varvaraen
dc.creatorFasoula, Elisaveten
dc.date.accessioned2022-12-09T10:56:19Z
dc.date.available2022-12-09T10:56:19Z
dc.date.issued2022-12-09
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10473
dc.description.abstractΗ διατροφή στην παθογένεση των αυτοάνοσων νοσημάτων έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της αλλαγής που μπορεί να επιφέρει στο ανθρώπινο μικροβίωμα. Τα συγκεκριμένα νοσήματα, ο αριθμός των οποίων συνεχώς μεγαλώνει, παραμένουν άγνωστα παθογενετικά, αν και τέσσερις ανεξάρτητοι παράγοντες φαίνεται να ενοχοποιούνται: η γενετική προδιάθεση, δηλαδή το γενετικό αποτύπωμα του κάθε ανθρώπου, το στρες, το φύλο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες εκ των οποίων η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός. Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση με βάση τη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία που αναζητά απαντήσεις στο ερευνηττκό ερώτημα αν στα πιο συνήθη αυτοάνοσα νοσήματα η διατροφή έχει ρόλο και με ποιο τρόπο επηρεάζει την εμφάνισή τους ή την υποτροπή τους. Μετά από μια σύντομη περιγραφή των γενικών χαρακτηριστικών των αυτοάνοσων νοσημάτων, ερευνάται η επίδραση μακρο και μικροθρεπτικών συστατικών στο μικροβίωμα. Η σκληρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κοιλιοκάκη, οι αυτόνοσες θυρεοειδίτιδες, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι και η ψωρίαση περιγράφονται λεπτομερώς. Εκτενώς συζητάται ποια είναι εκεινα τα διατροφικά προιόντα που επηρεάζουν κυρίως αρνητικά στην εμφάνιση ενός αυτοάνοσου νοσήματος και ποιο διατροφικό πρότυπο φαίνεται να κερδίζει έδαφος στα συγκεκριμένα νοσήματα.el
dc.description.abstractNutrition in the pathogenesis of autoimmune diseases has gained ground in the recent years given the change that human microbiome can bring. Specific diseases, whose number is constantly increasing, remain unknown pathogens although four independent factors seem to be implicated: genetic predisposition, namely the genetic imprint of each person, stress, gender and environmental factors, of which nutrition is the most important. Present study is a literature review based on the current international literature that looking for answers to the research question whether nutrition plays a role in the most common autoimmune diseases and how influences their occurrence or recurrence. After a brief description of the general characteristics of autoimmune diseases, the effect of macro and micronutrients on the microbiome is investigated. Multiple Sclerosis, Rheumatoid Arthritis, Celiac Disease, Αutoimmune thyroiditis, Type I Diabetes Mellitus and Psoriasis are described in detail. It is extensively discussed which nutritional products have the most negative influence on the development of autoimmunity and which nutritional pattern seems to be gaining ground in these diseases.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΑυτοάνοσα νοσήματα και διατροφή.el
dc.titleAutoimmune diseases and nutrition.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜελισσοπούλου, Βαρβάραel
heal.creatorNameΦασούλα, Ελισάβετel
heal.creatorNameMelissopoulou, Varvaraen
heal.creatorNameFasoula, Elisaveten
heal.publicationDate2022-12-09
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10473
heal.abstractΗ διατροφή στην παθογένεση των αυτοάνοσων νοσημάτων έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της αλλαγής που μπορεί να επιφέρει στο ανθρώπινο μικροβίωμα. Τα συγκεκριμένα νοσήματα, ο αριθμός των οποίων συνεχώς μεγαλώνει, παραμένουν άγνωστα παθογενετικά, αν και τέσσερις ανεξάρτητοι παράγοντες φαίνεται να ενοχοποιούνται: η γενετική προδιάθεση, δηλαδή το γενετικό αποτύπωμα του κάθε ανθρώπου, το στρες, το φύλο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες εκ των οποίων η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός. Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση με βάση τη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία που αναζητά απαντήσεις στο ερευνηττκό ερώτημα αν στα πιο συνήθη αυτοάνοσα νοσήματα η διατροφή έχει ρόλο και με ποιο τρόπο επηρεάζει την εμφάνισή τους ή την υποτροπή τους. Μετά από μια σύντομη περιγραφή των γενικών χαρακτηριστικών των αυτοάνοσων νοσημάτων, ερευνάται η επίδραση μακρο και μικροθρεπτικών συστατικών στο μικροβίωμα. Η σκληρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κοιλιοκάκη, οι αυτόνοσες θυρεοειδίτιδες, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι και η ψωρίαση περιγράφονται λεπτομερώς. Εκτενώς συζητάται ποια είναι εκεινα τα διατροφικά προιόντα που επηρεάζουν κυρίως αρνητικά στην εμφάνιση ενός αυτοάνοσου νοσήματος και ποιο διατροφικό πρότυπο φαίνεται να κερδίζει έδαφος στα συγκεκριμένα νοσήματα.el
heal.abstractNutrition in the pathogenesis of autoimmune diseases has gained ground in the recent years given the change that human microbiome can bring. Specific diseases, whose number is constantly increasing, remain unknown pathogens although four independent factors seem to be implicated: genetic predisposition, namely the genetic imprint of each person, stress, gender and environmental factors, of which nutrition is the most important. Present study is a literature review based on the current international literature that looking for answers to the research question whether nutrition plays a role in the most common autoimmune diseases and how influences their occurrence or recurrence. After a brief description of the general characteristics of autoimmune diseases, the effect of macro and micronutrients on the microbiome is investigated. Multiple Sclerosis, Rheumatoid Arthritis, Celiac Disease, Αutoimmune thyroiditis, Type I Diabetes Mellitus and Psoriasis are described in detail. It is extensively discussed which nutritional products have the most negative influence on the development of autoimmunity and which nutritional pattern seems to be gaining ground in these diseases.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΑυτοάνοσα νοσήματα και διατροφή.el
heal.titleAutoimmune diseases and nutrition.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordαυτοάνοσα νοσήματα, αυτοανοχή, διατροφή, μικροβίωμα.el
heal.keywordautoimmune diseases, self-tolerance, nutrition, microbiome.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΤαβλαδάκη, Θεονύμφηel
heal.advisorNameTavladaki, Theonymfien
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής