Εμφάνιση απλής εγγραφής

Gluten in our diet and its role in autoimmune diseases.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΣπανού, Μαρίαel
dc.creatorSpanou, Mariaen
dc.date.accessioned2022-12-14T09:01:50Z
dc.date.available2022-12-14T09:01:50Z
dc.date.issued2022-12-14
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10478
dc.description.abstractΗ γλουτένη αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου. Δεν είναι καινούριο συστατικό αφού καταναλώνεται από την αρχαιότητα. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια έρχεται στο προσκήνιο με αρνητικό τρόπο καθώς φαίνεται να σχετίζεται με ολοένα και περισσότερες νόσους. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να συνοψίσει όλες τις πληροφορίες για τη γλουτένη που υπάρχουν στην πρόσφατη βιβλιογραφία και γιατί συσχετίζεται τα τελευταία χρόνια με τόσα νοσήματα δεδομένου ότι αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Επίσης, στην παρούσα μελέτη μελετώνται τα νοσήματα για τα οποία ενοχοποιείται η γλουτένη και τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης μίας δίαιτας ελεύθερης από γλουτένη. Η παρούσα μελέτη είναι μία βιβλιογραφική ανασκόπηση. Η αναζήτηση διεξήχθη μέσω ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων PubMed, ScienceDirect και Google Scholar κατά τη χρονική περίοδο 2000 – 2022, με γλώσσα γραφής κυρίως την Αγγλική, συμπεριλαμβάνοντας συστηματικές ανασκοπήσεις, βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις και πρωτογενείς έρευνες. Η δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη συνεχίζει να έχει μία τάση στη popular culture και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και περισσότεροι άνθρωποι περιορίζουν τη γλουτένη από τη δική τους διατροφή. Η ιατρική κοινότητα πρέπει να επιδιώξει να παρέχει μία τεκμηριωμένη προσέγγιση που να οριοθετεί και τα οφέλη και τις πιθανές βλάβες μίας δίαιτας ελεύθερης από γλουτένη. Αν και υπάρχουν διαθέσιμα τεκμηριωμένα στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη μίας δίαιτας ελεύθερης από γλουτένη για ορισμένους πληθυσμούς ασθενών με αυτοάνοσες νόσους που σχετίζονται με τη γλουτένη, τα δεδομένα είναι αντικρουόμενα και όχι οριστικά.el
dc.description.abstractGluten is a key component of the human daily diet. It is not a new ingredient since it has been consumed since antiquity. However, in recent years it has come to the fore in a negative way as it seems to be associated with more and more diseases. The purpose of this study is to summarize all the information about gluten that exists in the recent literature and why it has been associated in recent years with so many diseases since it has been a key component of the human diet for thousands of years. Also, in the present study, the diseases for which gluten is blamed and the benefits of adopting a gluten-free diet are studied. The present study is a literature review. The search was conducted through electronic databases PubMed, ScienceDirect and Google Scholar during the period 2000 - 2022, with writing language mainly English, including systematic reviews, literature reviews and primary research. The gluten – free diet continues to have a trend in popular culture and the media and more people are limiting gluten from their own diet. The medical community should seek to provide an informed approach that delimits both the benefits and the potential harms of a gluten – free diet. Although there is evidence to support the benefits of a gluten-free diet for some populations of patients with gluten – related autoimmune diseases, the data are conflicting rather than definitive.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
dc.titleΗ γλουτένη στη διατροφή μας και ο ρόλος της στα αυτοάνοσα νοσήματα.el
dc.titleGluten in our diet and its role in autoimmune diseases.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΣπανού, Μαρίαel
heal.creatorNameSpanou, Mariaen
heal.publicationDate2022-12-14
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/10478
heal.abstractΗ γλουτένη αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου. Δεν είναι καινούριο συστατικό αφού καταναλώνεται από την αρχαιότητα. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια έρχεται στο προσκήνιο με αρνητικό τρόπο καθώς φαίνεται να σχετίζεται με ολοένα και περισσότερες νόσους. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να συνοψίσει όλες τις πληροφορίες για τη γλουτένη που υπάρχουν στην πρόσφατη βιβλιογραφία και γιατί συσχετίζεται τα τελευταία χρόνια με τόσα νοσήματα δεδομένου ότι αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Επίσης, στην παρούσα μελέτη μελετώνται τα νοσήματα για τα οποία ενοχοποιείται η γλουτένη και τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης μίας δίαιτας ελεύθερης από γλουτένη. Η παρούσα μελέτη είναι μία βιβλιογραφική ανασκόπηση. Η αναζήτηση διεξήχθη μέσω ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων PubMed, ScienceDirect και Google Scholar κατά τη χρονική περίοδο 2000 – 2022, με γλώσσα γραφής κυρίως την Αγγλική, συμπεριλαμβάνοντας συστηματικές ανασκοπήσεις, βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις και πρωτογενείς έρευνες. Η δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη συνεχίζει να έχει μία τάση στη popular culture και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και περισσότεροι άνθρωποι περιορίζουν τη γλουτένη από τη δική τους διατροφή. Η ιατρική κοινότητα πρέπει να επιδιώξει να παρέχει μία τεκμηριωμένη προσέγγιση που να οριοθετεί και τα οφέλη και τις πιθανές βλάβες μίας δίαιτας ελεύθερης από γλουτένη. Αν και υπάρχουν διαθέσιμα τεκμηριωμένα στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη μίας δίαιτας ελεύθερης από γλουτένη για ορισμένους πληθυσμούς ασθενών με αυτοάνοσες νόσους που σχετίζονται με τη γλουτένη, τα δεδομένα είναι αντικρουόμενα και όχι οριστικά.el
heal.abstractGluten is a key component of the human daily diet. It is not a new ingredient since it has been consumed since antiquity. However, in recent years it has come to the fore in a negative way as it seems to be associated with more and more diseases. The purpose of this study is to summarize all the information about gluten that exists in the recent literature and why it has been associated in recent years with so many diseases since it has been a key component of the human diet for thousands of years. Also, in the present study, the diseases for which gluten is blamed and the benefits of adopting a gluten-free diet are studied. The present study is a literature review. The search was conducted through electronic databases PubMed, ScienceDirect and Google Scholar during the period 2000 - 2022, with writing language mainly English, including systematic reviews, literature reviews and primary research. The gluten – free diet continues to have a trend in popular culture and the media and more people are limiting gluten from their own diet. The medical community should seek to provide an informed approach that delimits both the benefits and the potential harms of a gluten – free diet. Although there is evidence to support the benefits of a gluten-free diet for some populations of patients with gluten – related autoimmune diseases, the data are conflicting rather than definitive.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherΗ.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept.en
heal.titleΗ γλουτένη στη διατροφή μας και ο ρόλος της στα αυτοάνοσα νοσήματα.el
heal.titleGluten in our diet and its role in autoimmune diseases.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordγλουτένη, αυτοάνοσα νοσήματα, δίαιτα, συμπτώματα, έκθεση στην γλουτένη, οφέλη, συσχέτιση.el
heal.keywordgluten, autoimmune diseases, diet, symptoms, gluten exposure, benefits, correlation.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΤαβλαδάκη, Θεονύμφηel
heal.advisorNameTavladaki, Theonymfien
heal.academicPublisherIDΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιοel
heal.academicPublisherIDΗ.Μ.U Hellenic Mediterranean University‎en
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής