heal.creatorName | Γαλανομάτη, Μαριέττα | el |
heal.creatorName | Γκαράνης, Νικόλαος Χρήστος | el |
heal.creatorName | Galanomati, Marietta | en |
heal.creatorName | Gkaranis, Nikolaos Christos | en |
heal.publicationDate | 2023-01-12 | |
heal.identifier.primary | http://hdl.handle.net/20.500.12688/10488 | |
heal.abstract | Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης
νόσος που εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση και προσβάλλει το κεντρικό
νευρικό σύστημα. Η αιτιολογία της δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ωστόσο η έκβαση της
επηρεάζεται αρκετά από ορισμένους διατροφικούς παράγοντες.
Σκοπός: Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει στόχο την διερεύνηση της σχέσης μεταξύ
διατροφικών παραγόντων και συμπτωμάτων των ασθενών. Στην παρούσα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια συχνότητας
κατανάλωσης τροφίμων (FFQ), το αναθεωρημένο ερωτηματολόγιο κατάθλιψης «Beck
DepressionInventory», το ερωτηματολόγιο προσδιορισμού του βαθμού αναπηρίας
«PatientDeterminedDiseaseSteps» (PDDS) και το ερωτηματολόγιο προσδιορισμού της
έντασης των συμπτωμάτων πολλαπλής σκλήρυνσης «SymptoMScreen». H στατιστική
ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Microsoft Excel και του
στατιστικού πακέτου StatisticalPackage for Social Science (SPSS 28.0). Στην έρευνα συμμετείχαν 152 άτομα (122 γυναίκες και 30 άντρες) με
διαγνωσμένη σκλήρυνση κατά πλάκας. Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν 45.59± 9.77
έτη, ενώ η μέση ηλικία διάγνωσης ήταν 33.02± 10.96 έτη. Ο τύπος της σκλήρυνσης ήταν
54.6% RR, 21.7% SP, 13.2% PP, 0.7% CIS, και αβέβαιος για το 9.9% του δείγματος. Ο
μέσος όρος BMI ήταν 26.49±5.73 kg/m2. Το 7,9% των ασθενών ακολουθούσε αυστηρά
τη δίαιτα διαλειμματικής νηστείας, 17,1% τη δίαιτα ελέυθερη γλουτένης, 11,2% τη
δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες, 5,3% τη κετογονική δίαιτα, 23% τη μεσογειακή διατροφή,
5,3% τη δίαιτα Paleo, 18,4% δίαιτα ελεύθερη ζάχαρης, 7,2% χορτοφαγική δίαιτα, 1,3%
δίαιτα βίγκαν, 4,6% δίαιτα Wahl, ενώ το 17,8% δεν ακολουθούσε αυστηρά καμιά
δίαιτα. Ο μέσος όρος PDSS ήταν 3,2. 7,2% των ασθενών είχε σοβαρής μορφής
κατάθλιψη, 19,7% μέτριας, και 20,4% ήπιας μορφής. Βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις
μεταξύ διατροφικών παραγόντων και έντασης των συμπτωμάτων ΣΚΠ. Από την παρούσα έρευνα φάνηκε ότι ο αυξημένος δείκτης μάζας
σώματος των ασθενών επηρεάζει τα συμπτώματα της ΠΣΚ. Επίσης, τα συμπτώματα της νόσου επηρεάζονται από τις διατροφικές επιλογές των ασθενών και ιδιαίτερα η συχνή
κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων (πχ. κρέατα, ψάρια, δημητριακά) φάνηκε να
επιδεινώνουν τα συμπτώματα της νόσου. | el |
heal.abstract | Multiple sclerosis (MS) is a chronic autoimmune inflammatory disease that occurs in genetically predisposed individuals and affects the central nervous system. Its etiology has not yet been elucidated, however its outcome is quite influenced by certain nutritional factors. Purpose: This thesis aims to investigate the relationship between nutritional factors and patients' symptoms. Food Frequency Questionnaires (FFQ), the Revised Beck Depression Inventory, the PatientDeterminedDiseaseSteps (PDDS) and the SymptoMScreen Multiple Sclerosis Symptom Severity Questionnaire were used in this study. The statistical analysis of the data was carried out with the help of Microsoft Excel and the statistical package StatisticalPackage for Social Science (SPSS 28.0). 152 people (122 women and 30 men) with diagnosed multiple sclerosis participated in the research. The mean age of the sample was 45.59±9.77 years, while the mean age of diagnosis was 33.02±10.96 years. The type of sclerosis was 54.6% RR, 21.7% SP, 13.2% PP, 0.7% CIS, and uncertain for 9.9% of the sample. The mean BMI was 26.49±5.73 kg/m2. 7.9% of patients strictly followed the intermittent fasting diet, 17.1% the gluten-free diet, 11.2% the high-fiber diet, 5.3% the ketogenic diet, 23% the Mediterranean diet, 5, 3% Paleo diet, 18.4% sugar free diet, 7.2% vegetarian diet, 1.3% vegan diet, 4.6% Wahl diet, while 17.8% did not strictly follow any diet. The mean PDSS was 3.2. 7.2% of patients had severe depression, 19.7% moderate, and 20.4% mild depression. Significant associations were found between dietary factors and intensity of MS symptoms. From the present research it was shown that the increased body mass index of the patients affects the symptoms of MS. Also, the symptoms of the disease are affected by the dietary choices of the patients, and in particular the frequent consumption of processed foods (eg meat, fish, grains) appeared to worsen the symptoms of the disease. | en |
heal.language | Ελληνικά | el |
heal.language | Greek | en |
heal.academicPublisher | ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας | el |
heal.academicPublisher | Η.Μ.U, School of Health Sciences (SHS), Nutrition and Dietetics Sciences Dept. | en |
heal.title | Διατροφικές συνήθειες, ψυχολογική κατάσταση και συμπτώματα ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση από χώρες του δυτικού κόσμου. | el |
heal.title | Dietary habits, psychological status and symptoms of patients with multiple sclerosis from Western countries. | en |
heal.type | Πτυχιακή Εργασία | el |
heal.type | Bachelor thesis | en |
heal.keyword | σκλήρυνση κατά πλάκας, διατροφή, ψυχολογία. | el |
heal.keyword | multiple sclerosis, nutrition, psychology. | en |
heal.access | free | el |
heal.advisorName | Σπυριδάκη, Ασπασία | el |
heal.advisorName | Spyridaki, Aspasia | en |
heal.academicPublisherID | ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο | el |
heal.academicPublisherID | Η.Μ.U Hellenic Mediterranean University | en |
heal.fullTextAvailability | true | el |
tcd.distinguished | false | el |
tcd.survey | false | el |