Μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών και μεταβολή ενζύμων υπεύθυνων για το μαλάκωμα της σάρκας σε καρπούς αβοκάντο.
Study of qualitative characteristics and changes in enzymes responsible for the softening of flesh in avocado fruits.

View/ Open
Date
2023-07-20Author
Αναγνωστοπούλου, Ουρανία
Anagnostopoulou, Ourania
Metadata
Show full item recordAbstract
Στα πλαίσια του πειράματος της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής, με τίτλο «Μελέτη
Ποιοτικών χαρακτηριστικών και μεταβολή ενζύμων υπεύθυνων για το μαλάκωμα της σάρκας
σε καρπούς αβοκάντο», μελετήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά έπειτα από διαφορετικές
μετασυλλεκτικές επεμβάσεις σε καρπούς αβοκάντο, δυο διαφορετικών ποικιλιών (Hass και
Fuerte). Οι μετασυλλεκτικές επεμβάσεις που έγιναν στους καρπούς των δύο ποικιλιών
αφορούσαν επέμβαση με Ethrel και κάλυψη με πλαστικό φιλμ (μεμβράνη). Στο ξεκίνημα του
πειράματος πραγματοποιήθηκε προ-πειραματική μελέτη που αφορούσε μετρήσεις
χλωροφύλλης με SPAD και Fluorescence, μετρήσεις χρώματος με Colorimeter και
συνεκτικότητας σάρκας. Από την προπειραματική μελέτη προέκυψαν ενδιαφέροντα
συμπεράσματα που αφορούν κυρίως τους χειρισμούς των καρπών κατά την διεξαγωγή των
μετρήσεων αλλά και τις αντιδράσεις (όπως είναι το μαύρισμα) των καρπών.
Στο κύριο μέρος του πειράματος έγιναν μετρήσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών των
καρπών που αφορούσαν χρώματος με Colorimeter, συνεκτικότητας σάρκας, μετρήσεις για
την τιτλοδοτούμενη οξύτητα, για τα ολικά διαλυτά στερεά, για το ποσοστό των ολικών
φαινολικών, για την δραστηριότητα της ασκορβικής υπεροξειδάσης (APX), την δραστικότητα
των ενζύμων αμμωνιακή λυάση της φαινυλαλανίνης (PAL) και της β-γαλακτοσιδάσης (β-gal),
όπως και πειράματα qPCR.
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή παρουσιάζει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον. Από τα
πειράματα που διεξήχθησαν βρέθηκε ότι η επέμβαση με την μεμβράνη παρουσιάζει
εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά όσο και σε ενζυμικές μετρήσεις.
Αφού φαίνεται να καθυστερεί την ωρίμανση χωρίς την χρήση χημικών ουσιών και κατά
συνέπεια έχει την δυνατότητα να επεκτείνει την διάρκεια της μετασυλλεκτικής ζωής του
αβοκάντο. Παρατηρούνται όμως σπουδαίες διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφορετικών
ποικιλιών. Για παράδειγμα, μεγάλη διαφορά μεταξύ των ποικιλιών βρέθηκε στην
τιτλοδοτούμενη οξύτητα, όπου στην ποικιλία Hass υπήρχε αύξηση, ενώ στην ποικιλία Fuerte
παρατηρήθηκε μείωση. Επίσης διαφοροποιήσεις βρέθηκαν και στις μετρήσεις ολικών
διαλυτών στερεών και των ολικών φαινολικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα της
PAL παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με τι υπόλοιπες επεμβάσεις και η
δραστηριότητα β-γαλακτοσιδάσης παρουσίασε μείωση σε σχέση με τις υπόλοιπες
επεμβάσεις. Συμπερασματικά η χρήση μεμβράνης έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της
δραστικότητας της β-γαλακτοσιδάσης όπως φαίνεται από την αντίδραση της υδρόλυσης
(ενζυμική δραστικότητα) αλλά και από την έκφραση των γονιδίων.
Τα αποτελέσματα είναι αρκετά ενδιαφέροντα αλλά χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και
σε άλλες ποικιλίες, ώστε να μπορούν να εξαχθούν ακόμα πιο ευρεία συμπεράσματα. Καθώς
επίσης περαιτέρω έρευνα που θα περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους που δεν
διερευνήθηκαν στην παρούσα εργασία. Επίσης είναι σημαντικό να διερευνηθούν και άλλοι
μέθοδοι τροποποιημένης ατμόσφαιρας στον αβοκάντο, όπως για παράδειγμα ατομική
συσκευασία. In the context of the experiment of this postgraduate thesis, entitled "Study of
Qualitative characteristics and changes in enzymes responsible for the softening of flesh in
avocado fruits”, qualitative characteristics were studied after different post-harvest
treatments on avocado fruits, of two different varieties (Hass and Fuerte). The post-harvest
treatments performed on the fruits of the two varieties, were the application of Ethrel and
plastic film cover (membrane). At the beginning of the experiment, a pre-experimental study
was carried out regarding chlorophyll measurements with SPAD and Fluorescence, color
measurements with Colorimeter and flesh consistency. The pre-experimental study produced
interesting results concerning mainly the handling of the fruits during the measurements and
the reactions (such as browning) of the fruits.
In the main part of the experiment, measurements of qualitative characteristics of the
fruits related to color with Colorimeter were made, flesh consistency, measurements of
titratable acidity, total soluble solids, percentage of total phenolics, ascorbic peroxidase
activity (APX), activity of enzymes Phenylalanine ammonia-lyase (PAL) and beta-galactosidase
(β-gal), as well as qPCR experiments.
This postgraduate thesis has strong research interest. The experiments found that the
application of membrane has excellent results in both qualitative characteristics and enzyme
measurements. Since it seems to delay ripening without the use of chemicals and therefore
has the potential to extend the duration of the post-harvest life of the avocado fruit.
However, there are differences between the two varieties (Hass and Fuerte). For example, a
large difference between varieties was found in titratable acidity, where there was an increase
in the Hass variety, while in the Fuerte variety there was a decrease. Also, variations were
found in the measurements of total soluble solids and total phenolics. It is worth noting that
PAL's activity increased significantly compared to other treatments and beta-galactosidase
activity decreased compared to other treatments. In conclusion, the use of membrane results
in a decrease in the activity of beta-galactosidase as shown by the reaction of hydrolysis
(enzyme activity) but also from the expression of the genes.
The results are quite interesting but further research is needed in other varieties so that
even broader conclusions can be drawn. As well as further research involving other
parameters not explored in this work. It is also important to explore other methods of
modified atmosphere in avocados, such as individual packaging.
Collections
The following license files are associated with this item:
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info