Μεταβολική και φωτοσυνθετική μελέτη της επίδρασης της αυξημένης αλατότητας στην κρητική ποικιλία p. Vulgaris Var. Ασπροκόλι.
Metabolic and photosynthetic study of the effect of increased salinity on the Cretan variety P. Vulgaris Var. Asprocoli.

View/ Open
Date
2023-07-24Author
Γαλανάκη, Ελπίδα-Καλλιόπη
Galanaki, Elpida-Kalliopi
Metadata
Show full item recordAbstract
Tα φυτά εκτίθενται συχνά σε μια πληθώρα δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών που
εμπλέκονται στα διάφορα στάδια του βιολογικού τους κύκλου και ως εκ τούτου
αποτελούν σοβαρές απειλές για τη βιωσιμότητα της απόδοσης των καλλιεργειών. Η
αλατότητα του εδάφους και του αρδευόμενου νερού, είναι μια από τις πιο σοβαρές
αβιοτικές καταπονήσεις η οποία περιορίζει την παραγωγή θέτοντας σε κίνδυνο την
διατροφική επάρκεια του πλανήτη ενώ αναμένεται να έχει καταστροφικές επιπτώσεις
απώλειας γης παγκοσμίως τις επόμενες δεκαετίες. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν
οι πρώτες αποκρίσεις όσον αφορά στη φωτοσύνθεση και σε καίριους μεταβολικούς
παράγοντες φυτών φασολιάς της τοπικής ποικιλίας Ασπροκόλι σε συνθήκες αυξημένης
αλατότητας. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι α) να αποσαφηνιστούν τα όρια
ανοχής της ποικιλίας αυτής στην αλατότητα και β) να μελετηθούν οι πρώτες
αντιδράσεις της βιολογίας ενός φυτού όσον αφορά στις αλλαγές που επάγονται στο
μεταβολισμό και τη φωτοσύνθεση, με την επίδραση ήπιας έως έντονης καταπόνησης
από αλατότητα. Με την διεξαγωγή του πειράματος αποδείχθηκε ότι το Phaseolus
vulgaris var. ασπροκόλι παρουσίασε την αναμενόμενη ευαισθησία του στην αλατότητα
ήδη από τις μικρότερες συγκεντρώσεις NaCl με τις φυσιολογικές παραμέτρους να
μεταβάλλονται αισθητά. Plants are often exposed to a multitude of adverse environmental conditions involved in
the various stages of their biological cycle and therefore pose serious threats to the
sustainability of crop yield. Soil and irrigation water salinity is one of the most serious
abiotic stresses that limits production, endangering the nutritional sufficiency of the
planet and is expected to have devastating effects of land loss worldwide in the coming
decades. In this work, the first responses regarding photosynthesis and key metabolic
factors of bean plants of the local variety Asprocoli in conditions of increased salinity
were studied. The purpose of the present study is a) to clarify the tolerance limits of this
variety to salinity and b) to study the first reactions of the biology of a plant regarding
the changes induced in metabolism and photosynthesis, with the effect of mild to
intense stress from salinity. By conducting the experiment it was shown that Phaseolus
vulgaris var. asprocoli showed its expected sensitivity to salinity even at the lowest NaCl
concentrations with the physiological parameters changing noticeably.
Collections
The following license files are associated with this item:
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info